FC Tempo Praha

U10: Proč to nezkoušet?

26.9.2014 20:54   Michal Špaček   Antonín Plachý  

Termpo sehrálo zápasy se staršími týmy Aritmy a Dolních Chaber.

Zápas s Aritmou probíhal podobně jako zápas s Motorletem s tím, že tým, který koučoval Libor, byl bojovnější a dravější hned od začátku zápasu. Na mé straně to bylo poněkud horší a to hlavně v prvních dvou třetinách. Naši kluci ponechávali soupeři při rozehrání velký prostor. Při čelním bránění na protihráče vyráželi v momentě, kdy měl soupeř již míč pod kontrolou a nabral rychlost. Tímto způsobem se Aritma dostávala lehce do brejků a naši hráči byli snadno obcházeni. Dále nám znovu chybělo zakončení a kromě Sama v prvních dvou třetinách se nikomu nepodařilo vystřelit na branku.

Ve druhé půlce zápasu jsme byli jako vyměnění. Zvýšila se pozornost všech hráčů. Konečně se objevila dravost a hladovost získat balón a to jak od předních tak i od zadních. Soupeř neměl čas na nic a často přicházel o míč při předskočení našich kluků nebo v momentě, kdy se pokoušel míč zpracovat. Tímto způsobem byla celá týmová hra Aritmy narušena a individuální schopnosti našich kluků začaly značně vynikat a dokonce jsme začínali soupeře přehrávat i gólově. To samé bylo třeba vidět i na turnaji v Brně v utkání proti Spartě, kdy soupeř, který je značně týmově vyspělý, neměl možnost díky dravosti našich kluků svou převahu využít. Hra se otočila také díky obrovské aktivitě Matyho Moučky, který jako brankář nejen rozehrával na naše zadní a přední, ale sám při rozehrání od naší branky vyjížděl mnohdy až za polovičku hřiště. Tímto způsobem jsme dostávali nejen do přečíslení, ale i neztráceli tak často míč v naší obranné zóně. Postupně se odhodlávali do rychlých výjezdů i ti, kteří si méně věří, vždyť nic víc, než že do někoho narazí a přijdou o míč, se stát nemůže. Tak proč to nezkoušet?

Z gólových výsledků se nikomu ve starší přípravce na Tempu zodpovídat nemusíme. I když je prohra cca o 20 gólů mnohdy pro některé (přiznám se) včetně mne demotivující, důležitější je se držet určité koncepce. Ta naše je sice dlouhodobější a je podmíněna určitému vývoji, který je u dětí různý. Někdo získá cit pro balón, odhad a orientaci v prostoru za poměrně krátkou dobu, někomu to trvá déle. To však neznamená, že tomu komu to trvá déle to nepůjde třeba v budoucnu lepe než tomu co to jde hned. Dlužno dodat, že Na hřišti u Libora prý podal výborný výkon Pavlik Vaniš.  

No a jen kratičce o Chabrech: Na jednom hřišti to bylo gólově lepší než na druhém, kde se nedařilo prosadit se ke gólovým šancím. To že byl soupeř namíchán s 04 příliš znát nebylo, protože třeba Ondra či Lucka se nijak zvlášť odstrkávat nenechávali, tak Sam, Toník, nebo Maty Kopecký, nebo Kuba Váňa, jakoby většinou spíše míče soupeřům odevzdávali a pořádně se o něj nepoprali. Na Honzovi Chocholovi bylo vidět, že zase dlouho netrénoval a že ho míč příliš neposlouchá. Štěpán se trochu moc přihrává v pádu, když už to je na poslední chvíli. Takových momentů má v zápase zbytečně moc, ale toho šťouchání přihrávek na metr od sebe je vidět dost i u dalších dětí. Toho se nám zkrátka ještě nepovedlo zbavit.

Ještě douška na závěr, kdybyste měli nějaké připomínky nebo otázky k vedení, přijďte to vždy říct, nebo napište. My si to mezi trenéry také říkáme a snažíme se zlepšovat.

Zápasy:

SK Aritma Praha - FC Tempo Praha 33:16
FC Tempo Praha - SK Dolní Chabry 14:16