FC Tempo Praha

U17: Ztráta dvou bodů v derby

29.10.2014 19:15   Roman Mašek  

Libuš na Tempu vyrovnala díky vlastní brance Čáslavského.

Další mistrovské utkání, tentokrát derby s Libuší, začalo v pravé nedělní poledne. Protože se vyjasnilo a bylo krásné slunné odpoledne, mohli jsme hrát na hlavní trávě i přesto, že terén byl hodně těžký. Tradiční místní rival, těžký terén, to vše slibovalo zajímavé a nelehké utkání, což se také potvrdilo.

První poločas začal naším náporem, kdy jsme se snažili spíše kombinačně zdolávat obranu Libuše, která byla velmi důrazná. Podle stavu hřiště bylo jasné, že míč bude problematické udržet na zemi, takže přihrávky musely být přesné a stejně tak první dotek musel být kvalitní, jinak hrozila ztráta míče. Snažili jsme se v průběhu prvního poločasu nabádat naše hráče ke zrychlení a využívání útoků po stranách, ale většina našich pokusů šla tvrdošíjně středem hřiště, kde byl prostor velmi přehuštěný a většina pokusů byla zblokována ještě dříve, než si naši hráči byli schopni připravit střeleckou pozici.

Soupeř při zisku míče hru nijak nekomplikoval, snažil se dlouhými nákopy přecházet do protiútoků, naštěstí naše obrana všechny pokusy sbírala. Největší příležitost prvního poločasu měl Čestmír Pavlásek, který svým důrazem předskočil váhajícího obránce a z několika metrů skákající stačilo jen dorazit do branky, bohužel však minul úplně odkrytou branku. Přestože jsme jednoznačně kontrolovali celý poločas hru, nebyli jsme schopni proměnit ani jednu z příležitostí. Poločas skončil bez branek, a vývoj zápasu tak byl stále otevřený.

Druhý poločas jsme opět zahájili útočně, vypracovali jsme si několik slibných příležitostí, ale ani jedna zatím nijak vážně neohrozila branku Libuše. Terén byl stále horší a horší, takže jsme při každém dlouhém nákopu soupeře trnuli, abychom nevyrobili nějakou fatální chybu v obraně, a nedali tak příležitost soupeři. Při jedné takové situaci zahrávala Libuš roh a točený míč skončil na naší zadní tyčce, naštěstí se míč odrazil mimo brankoviště.

V 65. minutě zahrával přímý kop Martin Petřek z pravé strany a jeho dělovka skončila na břevně, takže na tyče 1:1. Náš vytrvalý tlak zaslouženě skončil brankou, když si na cent Lukáše Roda počkal na zadní tyči Martin Sláma a skákající míč z otočky dopravil do sítě, vybojované a zasloužené vedení 1:0.  
Dále jsme pokračovali v útočné snaze, soupeř také hrozil rychlými protiútoky, takže hra se v té chvíli přelévala z jedné strany na druhou. Začaly se množit ostřejší zákroky, protože v průběhu zápasu byla atmosféra na hřišti napjatá, ani jedno mužstvo si nedarovalo nic zadarmo. V 72. minutě byla úplně zbytečná ztráta na levé straně a stejně tak zbytečný faul u postranní čáry, soupeř zahrával přímý kop. Centr se točil do branky a v závaru Honza Čáslava nešťastně poslal hlavou míč do vlastní branky, myslím, že to byla vlastně druhá střela na branku od soupeře, srovnáno na 1:1.

Ve zbývajícím čase to bylo od nás již křečovité dobývání, soupeř hrál jednoduše a doslova vše již ukopal. Remíza je pro nás krutá, ale kdo viděl celý zápas, jistě si vzpomněl na fotbalovou hantýrku a nazval by zápas „holomajznou“.

Pochvalu mají hráči za snahu a bojovnost, rvali se se soupeřem, stálo to hodně sil a také to bolelo. Tento zápas bych rád vyzdvihl Čestmíra Pavláska a Martina Slámu za bojovnost, škoda jen, že k ještě lepšímu výkonu u Čestmíra chyběla branka a u Martina zbytečné se rozptylování kvůli neodpískaným zákroků, kdy přestával úplně hrát. Poděkování patří také Dominikovi Holubovi za výpomoc v obraně při naší marodce.

Co zlepšit? Budu se opakovat, ale jednodušší a rychlejší hra ve středu, začít střílet z větší vzdálenosti než je penalta a nenechat se rozptylovat jak soupeřem, tak i výroky rozhodčího. Takto jsme i díky tomu prostě ztratili v derby body.

Zápasy:

FC Tempo Praha - FSC Libuš 1:1 (0:0)