FC Tempo Praha

U17: Bez střelby vyhrát nelze

19.11.2014 16:16   Roman Mašek  

Tempo přes územní převahu prohrálo ve Střešovicích.

Na poslední mistrovské utkání podzimu jsme zavítali na hřiště Střešovic, kde jsme sehráli brzo ráno předzápas našemu áčku. Pokud by se nám podařilo plně bodovat, mohli jsme se posunout ještě o jednu či dvě pozice výše v tabulce.

Začátek zápasu nebyl nijak opatrný, obě mužstva doslova vlétla do zápasu, bylo vidět, že motivace nechybí na obou stranách. První příležitost jsme si vypracovali my, když v 2. minutě po narážečce s Martinem Petřekem šel sám na brankáře Matěj Čech, ale jeho pokus o prostřelení vyrazil gólman na roh. Velká škoda, že se nám nepodařilo hned v úvodu zápasu skórovat, jistě by se zápas odvíjel jinak.

Na naší úvodní převahu zareagovali domácí posílením obrany a začali více využívat příležitosti pro rychlé protiútoky, kde většina míčů hledala technicky i rychlostně velmi dobře hrajícího kapitána, který se dostal v průběhu prvního poločasu do několika úniků, které naštěstí buď nezakončil přesně anebo se zastavil o naší obranu či Denise Hozáka v brance.

Většinu prvního poločasu jsme hráli na polovině domácích, ale tato optická převaha nebyla podpořena střelbou, všechny naše pokusy buď postrádaly přesnost či razanci na to, abychom ohrozili branku domácích. Také drobné nepřesnosti a občas bojácná rozehrávka nás připravila o spousty míčů, které jsme pak museli pracně získávat zpět. V okamžiku, kdy se podařilo rozehrávku zrychlit a využít volného prostoru po stranách, dostávali jsme se do rychlých útoků, které se však nedařilo řešit v klidu a někdy i s chytrostí, přihrávky byly velmi čitelné a domácí obrana si je vždy pohlídala.

Tak, jak jsme my zahájili první poločas naší velkou příležitostí, tak mohli domácí jít těsně před koncem poločasu do vedení, kdy jsme zcela zbytečně ztratili míč na naší polovině, přišel rychlý útok domácího kapitána. Jeho střelu s námahou vytěsnil Denis na tyčku, o odražený míč se rozpoutala v obraně velká mela, jednu dorážku jsme zblokovali, druhou, směřující do odkryté branky, vyrazil na roh Denis, kdy předvedl artistický zákrok na zemi a rukama-nohama se štěstím zachránil situaci.

První vyrovnaný poločas skončil bez branek, nicméně obě mužstva hrála rychlý a kombinační fotbal, jediné co chybělo, bylo více střelby a tudíž i branky. To bylo cílem na druhý poločas, vydržet nasazené tempo, hrát kombinačně a každou příležitost zkoušet zakončovat střelou.

Úvod druhého poločasu nám ale bohužel utekl, nepohlídali jsme si dlouhý nákop za naší obranu a skákavý míč trochu se štěstím dostal domácí útočník podél vybíhajícího Denise a do prázdné branky se nemýlil, prohrávali jsme 0:1. Jakmile se domácí dostali do vedení, změnili styl hry. Na Matěje Čecha začali hrát osobní obranu, kdy ho vždy hlídali minimálně dva hráči a obrana ještě více přitvrdila v osobních soubojích. 

Chvilku nám trvalo, než jsme se vzpamatovali a začali opět více kontrolovat míč, takže po brance to byla taková překopávaná, kdy míč létal z jedné strany na druhou bez možnosti rozumné kombinace. Přesto jsme se nakonec dostali do tlaku a opět jsme měli opticky více ze hry, avšak naše útoky narážely na připravenou obranu domácích a u nás chyběla překvapivá finální přihrávka, zw které by se dalo skórovat.

Velkou příležitost na srovnání měl Vítek Klajbl asi 15 minut do konce zápasu, kdy dohrál souboj s brankářem, vybojoval míč na penaltě, ale jeho střela levou do odkryté branky neměla razanci, a tak ji stihnul chytit a odkopnout obránce domácích.

Přes veškerou snahu a tlak se nám nepodařilo skórovat, na konci zápasu už byla u kluků vidět nejen únava i lehká rezignace, protože domácí bránili velmi dobře, hru nekomplikovali, narušovali útoky i rozehrávku a de facto nás nepustili k zakončení.

Zápas skončil těsnou výhrou domácích Střešovic 1:0, ale zápas to byl zajímavý, hraný tvrdě ale férově, s naší převahou. Přestože se nám trenérům nelíbily některé prvky v zápase, celkově jsme se shodli, že se kluci snažili a po většinu zápasu dávali do zápasu maximum. Nedostatky se dají odstranit během zimní přípravy, takže pevně věříme, že nejen odvetu, ale i druhou polovinu soutěže zvládneme ještě lépe a postoupíme na vyšší místa v tabulce.

Zápasy:

SK Střešovice 1911 - FC Tempo Praha 1:0 (0:0)