FC Tempo Praha

Zastavení osmé: Zlatá tempácká mládež

4.1.2015 17:45   Jiří Trunečka  

Tempo překonalo hranice hlavního města.

Přes všechny dříve uvedené přeborové účasti A-týmu dospělých to byly výsledky mládežnických týmů, které měly Tempu přinést nejcennější úspěchy. Díky žákům a dorostencům mělo Tempo již brzy překročit hranici hlavního města Prahy a vstoupit na republikovou scénu. Týmy navíc začínají pravidelně jezdit na zahraniční turnaje. Nadchází zlatá éra tempácké mládeže, skvostná epocha, která je velkou výzvou i do dnešních dnů.

Přípravka trenérů Horvátha a Tošnara - vítěz přeboru starších přípravek 1988/1989 Přípravka trenérů Horvátha a Tošnara - vítěz přeboru starších přípravek 1988/1989
Senzační nástup začal vlastně již v sezóně 1988/89, kdy Tempo hned dvakrát triumfovalo v pražském přeboru. Postarali se o to mladší dorostenci, které vedl Václav Burle, a starší přípravka Pavla Horvátha a Karla Tošnara, která za sebou navíc nechala i všechny prvoligové celky. Podobně šokující pak bylo čtvrté místo mladších žáků vedených Michalem Judou a Josefem Vrbou. Umístili se hned za slavnými "S" a Bohemians, kteří mimochodem měli zájem o celý lhotecký tým. Ale především, chystali se do kategorie starších žáků, kteří v té době bojovali v I. třídě.

Starší žáci Michala Judy - vítěz Přeboru starších žáků 1990/1991 a postupující do Žákovské ligy Starší žáci Michala Judy - vítěz Přeboru starších žáků 1990/1991 a postupující do Žákovské ligy
Jak je zaznamenáno v pečlivě vedené kronice té doby, dalo se očekávat, že I. třída bude "Judovcům" velmi těsná. A tak se i stalo. První sezónu mezi staršími žáky proměnili v postup do pražského přeboru a na konci té další připravili pro celé Tempo historický okamžik. Nevídaná věc, doslova obležené domácí hřiště sledovalo na jaře roku 1991 klíčový zápas. Není se však čemu divit. Červený balet, jak se týmu starších žáků v té době přezdívalo, přivedl Tempo po vítězství v přeboru a triumfu v kvalifikaci k senzačnímu postupu do žákovské ligy. Úspěch byl o to cennější, že Tempo tímto postupem získalo ligovou příslušnost také v kategorii mladších žáků.

Do té doby neznámý klub v příštích sezónách objížděl Českou republiku a jeho fotbalisté se utkávali s nejlepšími tuzemskými celky. Jako první si ligové boje hned v příští sezóně vyzkoušeli svěřenci trenérů Koláře a Jakoubka a již zmínění někdejší přeborníci Prahy trenérů Horvátha a Tošnara.

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:4)

Tagy:

    Historie