FC Tempo Praha

U8: Jiný formát turnaje v Třebíči

10.3.2015 13:12   Jiří Janeček  

Ve velké hale se hrálo na třech hřištích zároveň.

V pátek 6. března náš tým vyrazil na fotbalový turnaj do Třebíče. Ubytováni jsme byli v hotelu Alfa. Tohoto zájezdu se zúčastnilo 31 Tempáků - z toho 13 hráčů. Turnaj hrály tři týmy – Tempo, Třebíč a ČAFC Brno. Oproti zaběhlým dlouholetým zvyklostem se tento turnaj hrál "jinak". 

V jedné velké hale se zároveň hrálo na třech hřištích. Na jednom 3x3 na házenkářské branky bez brankářů. Na druhém 2x2 v kruhovém hřišti na čtyři brány, kterými se projíždělo. Na třetím 1x1, byla postavena čtyři minihřiště s metrovými brankami. Každý hráč měl svoji branku, ale gól mohl dát do libovolné branky soupeře, opět projetím s míčem.

Dobrý pozorovatel tohoto turnaje mohl vidět, že četnost doteků s míčem každého hráče a neustálé řešení herních situací (převážně 1x1) bylo opravdu veliké. Jinak řečeno, každý hráč byl pořád v akci.

Takovýto turnaj posloužil k rozbití klasického "stereotypu" 4+1. Hráč - člověk potřebuje ke svému zlepšování a k růstu kreativity co nejvíce různorodých podnětů. V tomto stylu turnaje bylo také k vidění, že každý hráč zažil svůj malý úspěch v podobě vstřelených branek, což vede k navyšování jeho vnitřní motivace, neboť mohl dosáhnout kýženého úspěchu. Hráči, kteří na turnaji vynikali, si udělali vlastní soutěž mezi sebou v podobě krále střelců. V naší hře bylo patrné, že se postupně hráči snažili o zkoušení si kliček, ale našli i výhody přihrávek na volné hráče na druhé straně hřiště.

Těším se na moment, až takovýchto "osvíceneckých" klubů a turnajů, jakým byl tento v Třebíči, bude víc….a třeba i v Praze.