FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Tomáš Slany

18.5.2015 12:42   Dominik Kadlec  

Učím se oddělovat roli táty a trenéra, říká asistent u ročníku 2006.

Tomáši, nemůžu začít jinak než otázkou, zda-li ti nevypadla v příjmení čárka nad y?
Dominiku, je to tak, vypadla. Pocházím od Opavy a naše vesnice již spadala pod Sudety, díky tomu jsme za Němců přišli o diakritiku a děda to tehdy neřešil. Je komplikované to uhlídat na úřadech a u různých smluv. Například maturitní vysvědčení mi dělali nadvakrát. Na druhou stranu je to jedna z věcí, kterou jsme jako rod jedineční.

Jak ses dostal z Opavy do Prahy?
Jednou jsem v Liberci potkal jednu Pražandu. Zamiloval jsem se do ní a ona do mě. Po čase jsem zjistil, že ji z Prahy do Opavy nedostanu, tak jsem se vydal já za ní. A teď mě máte tady.

FC Tempo Praha - AC Sparta Praha 9:1 FC Tempo Praha - AC Sparta Praha 9:1
 V Praze už jsi fotbal nehrál, ale jak tomu bylo, když jsi byl ještě doma v Opavě?
S fotbalem jsem začal v devíti letech. Tehdy jsme začínali trénink tím, že jsme třikrát oběhli hřiště a hráli jsme na velké hřiště v jedenácti. Dokonce to bylo tak, že jsme hráli společně i s druhým stupněm. Zbyla na mě pozice pravého obránce, od páté třídy jsem hrál stopera. Táhlo mě to do zálohy, tam jsem se ale nikdy nedostal. Po základce jsem šel do Olomouce na střední školu s internátem. Trénoval jsem tam přes týden sám a měl jsem i možnost trénovat na Sigmě, víkendy jsem trávil doma v Opavě. V kabině bylo ale čím dál víc dusno, klukům vadilo, že s nimi netrénuju, ale hraju v základu a oni sedí na střídačce. Jednou jsem to už nevydržel a znechucený skončil ze dne na den. Trenéři pak už neměli šanci mě dostat zpátky. Teď můžu jen závidět malým klukům, že hrají malé formy kopané a třeba na Tempu všichni hrají všechno. Navíc v Praze je obrovská konkurence, kluci si tak tady mají možnost měřit síly se špičkou v republice. Je to úplně jiný svět, než když jsem hrál já.

Bylo tedy odmala jasné, že tvoji kluci (Honzík hraje za 2009 a Tomáš za 2006) budou hrát fotbal?
Jasné to nebylo, mohli z nich být judisti po mamince a dědovi, tomu bych nerozuměl. Naštěstí se potatili a hrajeme fotbal. Jsem rád, že je to oba baví. Potenciál je v obou a věřím, že u něj zůstanou déle než já. Podmínky na Tempu k tomu mají špičkové, tak jim to snad vyjde.

Jak jste se dostali na Tempo?
Díky manželce, ta teď toho ale možná trochu lituje... Ve školce byl plakát na nábor do školičky, šli jsme tehdy s Tomem. Vašek ho odmítl, protože mu tehdy byly tři. Rok na to už byl Tom na Tempu. S Honzíkem to už bylo tak nějak automaticky.

Chtěl jsi od začátku kluky trénovat nebo jak se to přihodilo, že jsi asistentem u ročníku 2006?
Nějak se to vyvinulo samo. Ze začátku jsem se nebránil občas vypomáhat, pak pravidelněji a nakonec jsme se spolu domluvili na oficiální spolupráci. Trénování mě baví a užívám si to. Mám dobrého hlavního trenéra a i s ostatními asistenty jsme fajn tým. Sobecky to dělám i kvůli sobě. Je to pro mě relaxace, kdy během času stráveného u fotbalu nemyslím na práci a čistím si tím hlavu. Výhodu mám v tom, že jsem v práci na pozici, kdy si mohu upravit pracovní dobu a doháním to po večerech a nocích.

Jsi jeden z tatínků trenérů, což je často diskutovaná věc, jak to vnímáš ty z pohledu sebe i Tomáše?
Je to velmi složitá otázka. Jak se potkáváme se soupeři, tak je to poměrně časté a asi i nezbytné, že se tátové věnují trénovaní svých dětí. Trenérů je málo. Komplikované je to v tom, že ač bychom my "trenéři tatínkové" měli být objektivní, tak na své ratolesti máme větší nároky a jsme na ně často přísnější než na ostatní. Je to možná i proto, že nechceme, aby si rodiče mysleli, že jsou naše děti protěžované, často to pak je ale naopak. Někdy tím děti mohou trpět. Apeluji tím i na ostatní "trenéry táty", zkuste se zamyslet nad tím, jak to funguje u vás...

Jak dlouho si myslíš, že můžeš Tomáše trénovat?
Víš, že jsme spolu o tom mluvili před pár měsíci. Tehdy jsem uvažoval o konci. Viděl jsem, že to není ono a Tom měl období, kdy mu to podle mne neprospívalo. Dostal jsem od tebe zpětnou vazbu na to, jak to vidíš ty. Uvědomil jsem si, že na tom něco je a snažil jsem se zapracovat hlavně na sobě. V kombinaci se zlepšením Tomášovy psychiky to docela zafungovalo. Posunul se výkonově zase o kus dál. Je víc v pohodě i doma a taky fotbal ho víc začal bavit. Teď mám pocit, že by to ještě mohlo tak rok, dva fungovat. Uvidíme.

ČAFC Praha - FC Tempo Praha ČAFC Praha - FC Tempo Praha
 Máš nějaký trenérský nedostatek, který si uvědomuješ a pracuješ na něm?
Jéjej, tak to bychom tady mohli být dlouho. Každý člověk by se měl celý život vzdělávat a pracovat neustále na sobě. Dvojnásob to platí pro trenéry dětí. Mají na ně obrovský vliv, tráví s nimi spoustu hodin týdně. Mám za sebou licence C a Grassroots, které byly pro mě zajímavou zkušeností. Nedozvěděl jsem se tam až tak moc nových věcí, na Tempu to děláme tak, jak se to na licencích učí, bylo tam ale několik zajímavých přednášejících, kteří se nebránili diskuzi. Doma už mi bohužel neprojdou další víkendy, abych si dodělal Béčko. Snažím se tak načíst, co kde jde, a čerpat i ze zkušeností ostatních kolem mě. Vše si vždy v klidu promyslet a vzít si z toho to nejlepší a posunout se o krůček dál. Největší úkol, co jsem si dal je, že se snažím maximálně oddělit roli trenéra od táty, co je doma a fandí svému klukovi. Nezdá se to, ale dá to práci. Uvědomil jsem si, že to je věc, kterou jsem dřív moc nezvládal.

Jak vidíš svoji trenérskou budoucnost? Často jdou trenéři tátové se svými kluky a pak končí, budeš to mít stejně nebo budeš trénovat i potom?
To je spíš otázka na vedení klubu. Nedokážu posoudit, nakolik jsem dobrý trenér a zda o mě bude zájem. Třeba budou rádi, až skončím:-). Zatím jsem u 2006, příští rok taky a pak uvidíme. Čtvrtky pomáhám Vaškovi u 2009, možná strávím i nějaký čas u nich, kdo ví. Rozhodující bude časová náročnost. Hlavně jak půjde skloubit zápasy a tréninky Toma a Honzíka. Navíc ještě čekáme na podzim další přírůstek do rodiny, takže uvidíme. Jestli to bude další kluk, tak se fotbalu taky asi nevyhne...

Vím, že kromě samotných tréninků věnuješ fotbalu dost času i doma, staráš se o náš web, coachmanagera, organizační věci atd.. Co tomu říká Katka, tvá manželka?
Práce okolo je docela dost, není to jen o času, co se tráví na hřišti. Souvisí to s koncepcí klubu a tím, že se Tempo dostalo tam, kde je, "papírování" je docela dost. Dá se to ale zvládnout. Katka je velmi tolerantní, bez toho by to určitě nešlo. Chápu ji, že je trochu mrzutá kvůli tomu, že se nikam pořádně nedostaneme. Přece jen pět dnů v týdnu máme fotbal, skoro všechny víkendy někdy něco je. Je to pro ni náročné. Obdivuji její trpělivost a chtěl bych jí za ni tímto i poděkovat.

Na co by ses zeptal kohokoliv z Tempa?
Zeptal bych se vedení klubu, jak to vypadá s úpravami areálu, o kterých se nedávno mluvilo (stěna, workout, umt za spodním hřištěm), jestli už jsou nějaké reálné termíny, kdy se na ně můžeme těšit?



Otázka týdne:
Jiří Humpolík se ptá trenéra brankářů Zdeňka Hrušky: Jak se mu na Tempu trénuje. A jestli by stál o to, kdybychom trénovali brankáře spolu.

Odpovídá Zdeněk Hruška:
Práce na Tempu se mi líbí, pracuje se tu hodně s mládeží, které je tu dost, což je dobře. U každého týmu není jeden trenér, ale hned několik. Ta práce dává do budoucna smysl a je tu šance, že Tempo opravdu někoho vychová. Tak Jirka je talentovaný brankář, akorát své chytání už přesunul do pozadí a vrhnul se na podnikání. Na druhou stranu trénování brankářů ho chytlo už zamlada a věnuje se tomu, takže v tom nevidím problém.

Osoby:

Tomáš Slany

Tagy:

    Rozhovor týdne