FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Marek Leun

17.6.2015 15:59   Dominik Kadlec  

Trenér Marek Leun na Tempu strávil pět a půl roku a tvrdí, že za tu dobu šla úroveň klubu strašně nahoru. 

Nejprve Marku, z Prahy nebudeš, odkud jsi?
Já jsem z Moravy, z Krnova. V Praze jsem od roku 1999.

FC Tempo Praha - FK Viktoria Žižkov 8:12 FC Tempo Praha - FK Viktoria Žižkov 8:12
 
Proč jsi do Prahy přišel?
Vždycky jsem měl sen dostat se do Prahy, a poté, co jsem skončil školu v Ostravě, tak jsem byl přesvědčený, že si najdu práci v Praze, a to se povedlo.

Prý po sezóně končíš? Opravdu to tak bude?
Opravdu to tak bude.

Nerozmyslíš si to?
Nerozmyslím si to:-).

Kdy ses rozhodl, že skončíš?
V říjnu minulého roku jsem se rozhodl, že letošní sezóna bude pro mě poslední.

Z jakého důvodu?
Těch důvodů je několik. Jeden důvod je pracovní, kdy mi pracovní vytížení nedovoluje se věnovat fotbalu tak, jak bych si představoval. Druhý důvod je, že mám v týmu staršího syna a nějak cítím, že už to není ono. Že už tam toho tatínka mít nechce. A za třetí už tu fotbal dělám pět a půl roku a rád bych si odpočinul.

Nebude ti fotbal chybět?
Chybět mi možná bude, neříkám, že ne. Určitě se sem budu chodit dívat a rád si někdy zahraji.

Zůstaneš tedy v roli aktivního tatínka?
To určitě zůstanu.

Na Tempu trénuješ tedy pět a půl roku, jak ses k této funkci dostal?
Úplně na začátku to bylo tak, že jsem chtěl, aby můj syn Jakub hrál fotbal a hledali jsme kde. Bydleli jsme tehdy v Dolních Břežanech, ale nechtěli jsme Kubu přihlásit do místního fotbalového klubu.

To je zvláštní, že jsi nechtěl, aby hrál v místě bydliště..
Nechtěl, protože jsem viděl, jaká je tam úroveň a moc mě to nenadchlo. Chtěl jsem jít s Kubou někam, kde to má nějakou úroveň a našli jsme Tempo. Tak jsme tady.

A to trénování?
Od samého počátku to dělali tatínci s Vaškem Nechvílou, ale Vašek musel z nějakého důvodu skončit, a tak mě požádal, jestli bych nepomohl. Vůbec jsem nepočítal s tím, že to bude 5 a půl roku.

Turnaj 7+1 na Tempu Turnaj 7+1 na Tempu
 
A proč jsi potom pokračoval dál? Co tě k tomu vedlo?
Chtěl jsem být s kluky, chtěl jsem, aby se něco naučili. Vždy jsem si při tom vyčistil hlavu od pracovního vytížení. Byl to pro mě relax a byl jsem s nimi rád.

Nebyly to přeci jen někdy s kluky spíš starosti než odpočinek?
Starosti byly vždycky a ty starosti budou. Čím starší jsou, tím jsou ty starosti větší. Ale byly to příjemné starosti.

Když si vezmeš toto své působení na Tempu, na co budeš v dobrém vzpomínat?
Budu vzpomínat na to, že když se řeklo Tempo, tak tady "tenkrát" trénovalo 10 tatínků a během pár let se klub dostal na takovou úroveň, že tady jsou v roli trenérů jeden, dva tatínci, ostatní jsou vyškolení trenéři. Když jsem začínal, tak žákovská liga byl pojem, o kterém tady nikdo nechtěl mluvit. Nyní je to tu téměř normální. Úroveň klubu šla strašně nahoru. To je to, na co budu rád vzpomínat. Tempo se za tu dobu dostalo někam, kde ani nevím, jestli na to lidé, kteří klub vedou, tehdy vůbec pomysleli.

O to ses ale přičinil i ty se svým ročníkem.
Dá se říct, ale hlavně to je díky vedení klubu.

Letos budete přecházet na velké hřiště, nebylo to pro tebe lákadlo?
Právě naopak - když jsem začínal, tak jsme hráli v přípravce na půlku hřiště s velkým balónem a mně se strašně líbilo, když se přešlo na malé formy - 5+1 a těch 7+1 bylo ideální. Tyto malé formy a malý míč, to je to, co mě bavilo. A to 10+1 už mě tak neláká.

FC Tempo Praha - AC Sparta Praha 8:31 FC Tempo Praha - AC Sparta Praha 8:31
 
Nikdy jsi ani nepřemýšlel, co ti kluci budou hrát až půjdou na velké hřiště? Že by sis říkal, jo ten pak v budoucnu bude hrát středního záložníka, tohle bude útočník.
Vůbec, mně se to strašně líbilo na tom malém. Byl jsem nadšený, že to někdo vymyslel tak, jak to bylo. 

Jak hodnotíš tuto svou poslední sezónu?
Já se prvně vrátím k té minulé. Ta sezóna byla podle mě nejlepší, co jsme za dobu, kdy jsem na Tempu, odehráli, a to jak výsledkově, tak herně. Letošní sezóna, co se týče výsledku, nebyla nějaké úplně super vystoupení, ale určitě jsme nezklamali. Měřit se se Spartou, Slavií, Bohemkou, Příbramí asi nemá smysl, ale z těch "slabších" týmů žákovské ligy si myslím, že jsme skončili nejlépe. Možná jsme mohli více potrápit některá mužstva, ale to se nestalo. Myslím si, že herně byla letošní sezóna horší než ta minulá. To mě zklamalo, od některých kluků jsem čekal daleko víc. Myslel jsem, že se prosadí víc.

Čím si myslíš, že to je? Byl to jejich druhý rok v 7+1 a již by tuto hru měli mít zažitou a zlepšovat se?
Nevím, je fakt, že minulý rok byla skupina slabší. Nebyly tam takové výkonnostní rozdíly jako v letošní skupině. Možná je to i tím. Druhá věc je, že kluci se dostávají do puberty, a tak se domnívám, že ne všichni tomu dávali, co tomu dávat měli, a na výkonech je to strašně znát.

Myslíš, že se k trénování někdy vrátíš?
Nikdy neříkej nikdy, ale osobně si myslím, že už ne.

Osoby:

Marek Leun

Tagy:

    Rozhovor týdne