FC Tempo Praha

U19: Hodnocení sezony

2.7.2015 9:28   redakce  

Trenér Lukáš Kafka postupně zvyšoval výkonnost týmu a klub mu i touto cestou děkuje za odvedenou práci.

Tým, složený převážně z mladších hráčů, se občas trápil spíše výsledkově, několik zápasů nedotáhl k bodovému zisku, byť hra špatná nebyla. Naplno se chytil až v posledních kolech, kde své soupeře přestřílel a v klidu si zajistil záchranu přeboru. Příští sezona by, vzhledem ke složení týmu, měla být výsledkově úspěšnější.

Lukáš Kafka Lukáš Kafka
 Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Vzhledem k tomu, že jsem přišel před sezónou k novému týmu, tak jsem si nedával jako cíl žádné přesné umístění, jelikož jsem hráče absolutně neznal. Ani jsem moc nepřemýšlel o tom, že bychom měli mít problém se v soutěži udržet. A tak určité cíle vyplouvaly napovrch později. V průběhu času jsem zjistil, že spousta hráčů má problém s prvním dotykem, některé zase nikdo neučil obcházet soupeře, a proto byly jejich kličky nedokonalé. Hodně času v sezóně jsme tedy věnovali herním činnostem jednotlivce. Po několika utkáních se ukázalo, že některým klukům chybí návyky v útočné fázi a že hra je značně nahodilá, v lepším případě ukvapená. Jeden se spoléhal na druhého, obránci prakticky nedoplňovali krajní záložníky, finální fáze byla často hrána středem, bez větší přípravné fáze a díky tomu jsme také velmi brzy ztráceli míče. Toto vše výše zmíněné jsme se následně snažili zlepšit.

Jak se je podařilo naplnit?
Vzhledem k věku hráčů a již zažitým určitým návykům to nebylo jednoduché. Dále nás srážela nízká účast na tréninku, která byla cca 50%! Přesto ke zlepšení došlo, i když jsem přesvědčen, že mohlo být mnohem větší, kdybychom měli vyšší účast na trénincích. Důkazem našeho pokroku může být skóre, které jsme po podzimu měli 16:31 a v jarní části 25:22. Z čehož je zřejmé, že jsme postupně zlepšili jak obrannou, tak útočnou fázi.

Jaké jsou silné a jaké slabé stránky vašeho týmu?
Velmi silnou stránkou týmu je bojovnost, která sice mnohdy nahrazovala kvalitu, ale aspoň jsme nedali žádnému soupeři nic zadarmo. Dále nás často zdobila velká vůle napravit nepříznivý stav či udržet výsledek. Určitě nesmím zapomenout poznamenat, že je zde dobrá parta kluků, což se také pozitivně projevovalo. Negativní dovednosti již byly popsány výše. Z mentálního hlediska mě pouze napadá nižší sebevědomí, které se ukazovalo hlavně v útočné fázi.

Jak vidíte perspektivu vašeho týmu v příští sezóně i delší budoucnosti?
V letošním roce byly v týmu pouze čtyři hráči ročníku 96, z nichž jeden přibyl až na posledních pár kol. Letos bude koncových hráčů asi dvanáct 12. Z tohoto pohledu bych se nebál, že by tým měl mít v příští sezóně sestupové starosti jako letos. V uplynulé sezóně si tento tým dokázal, že je schopen hrát s každým. Je třeba pouze zacelit díry po odchozích hráčích, ale to při kvalitě dnešních mladších dorostenců je reálné. Myslím si, že by tento tým mohl hrát v příští sezóně někde okolo 5.místa.

Jak těžká byla vaše soutěž, který soupeř vás zaujal a čím?
Starší dorost v přeboru Prahy jsem trénoval poslední tři roky a musím říct, že mi tento rok připadala soutěž nejvyrovnanější a tedy nejtěžší. Dle mého názoru soutěž vyhrál zcela po zásluze tým Vyšehradu.

Který tým Tempa, mimo vašeho, vás zaujal a čím?
Neměl jsem moc času sledovat ostatní týmy, ale určitě se mi líbí práce Lukáše Michla u mladších žáků, který má podobnou filozofii jako já. Hráči jeho týmu jsou technicky velmi vyspělí.

 
Loko Vltavín - FC Tempo Praha 1:4 Loko Vltavín - FC Tempo Praha 1:4
 Jak vy osobně pracujete na svém osobním trenérském rozvoji a ve které jeho složce byste se chtěl hlavně rozvíjet?
Já si teď dám hlavně pauzičku. Myslím, že si ji po 16,5 letech trénování zasloužím. Ve svém studiu čerpám hlavně z časopisu Fotbal a trénink, DVD Coerver a různých webových stránek. Jinak mě velmi zajímají všechny nové trendy, a to hlavně v útočné činnosti.

Pokud vám něco chybí ve fungování klubu, tak prosíme o inspiraci…
Z mého pohledu zde nejvíce chybí umělá tráva klasických fotbalových rozměrů. Určitě by si ji oddíl této velikosti zasloužil. Chápu však, že je to o penězích.

Veselá historka ze sezóny?
Nevím, jestli je to veselé, ale rozhodně kuriózní. Na zimním turnaji Meteoru jsme hráli proti Motorletu za extrémních podmínek. V prvním poločase jsme hráli proti velkému větru. Náš brankář při výkopech od branky pouze o pár metrů překonal velké vápno. Do toho postupně začalo sněžit a přišla bílá tma. Rozhodčí stále ne a ne utkání přerušit. Stalo se tak, až když jsme dostali branku, což polovina týmu kvůli tmě ani nezaregistrovala. Já to ze střídačky také neviděl. Utkání pak bylo na půl hodiny přerušeno a pak už se za relativně normálního počasí dohrálo. Nakonec jsme uhráli remízu 3:3.

Pokud chcete říci něco závěrem, zde máte prostor.
Chtěl bych svým bývalým svěřencům popřát vše nejlepší do nové sezóny. Věřím, že prodají zkušenosti, které letos nabyli a budou novým trenérům svými výkony dělat radost.

Osoby:

Lukáš Kafka