FC Tempo Praha

U15: Hodnocení sezony

11.7.2015 22:39   redakce  

Trenér Ondrej Jusko za silnou stránku svého týmu považuje neustálý výkonnostní progres.

Ročník 2000 odehrál druhou sezonu v žákovské lize. Příliš bodů za tu dobu nezískal, ale zlepšení herního projevu a celkového fungování týmu bylo očividné.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Vypěstovat v hráčích kladný vztah k fotbalu. Aby naše pravidelné setkávání se na hřišti i mimo něj přineslo kvalitativní změny v jejich životech. To znamená postupné formování jejich osobnosti a charakteru, formovaní hodnotové orientace s ohledem na vlastní potřeby a zároveň respektováni svého okolí. Být zodpovědný vůči sobě, ale i ostatním. Vytvářet v nich pocit být neustále aktivní. Podněcovat snahu překonávat sám sebe ale i ostatní. Byt odvážný a kreativní. To vše souběžně s neustálým procesem rozvoje jejich pohybových schopností a fotbalových dovedností. Nechceme produkovat jenom "loutky" se skvělou technikou, ale kreativní hráče, kteří do toho dávají také srdíčko.

FC Tempo Praha - FK Admira Praha 1:4 FC Tempo Praha - FK Admira Praha 1:4
Jak se je podařilo naplnit?
V mládežnickém fotbale "rozvíjení se" a "učení" je nikdy nekončící proces. Výsledek této etapy (sezona 2014/2015) v jejich životech nebo kariéře se ukáže až později. Myslím, že téměř všichni pochopili, že na ně kladené požadavky nejsou pro ně zlo, ale pomoc na cestě za úspěchem.  Někteří na této cestě naskočili na rychlík, jiní jdou opatrně krůček po krůčku, a někteří prozatím stojí na křižovatce, rozhlíží se kolem sebe, zatímco ostatní se jím vzdalují. Přál bych všem, aby každý našel tu svoji cestu a to svoje tempo osobního rozvoje a pokroku. Ale zároveň, aby pochopili, že jenom pracovitostí a překonáváním překážek můžou dojít do cíle. A již zmiňovanou pracovitost a překonávání svých možností u některých jedinců pořád postrádám.

Jaké jsou silné a jaké slabé stránky vašeho týmu?
Rozdělil bych to na dva úhly pohledu (výkonnost a team spirit). Co se týče IHV/THV, za silnou stránku bych mohl označit neustálý výkonnostní progres. Za slabou stránku malá kreativita a efektivita v zakončení (finalizace útočné aktivity). Co se týče dění mimo hřiště, je poznat, že kluci nejsou kompaktní a ne všichni táhnou za jeden provaz. Na druhé straně jsou tady kluci, kteří mají dostatek energie a entuziasmu i pro své spoluhráče, snaží se je usměrnit a táhnout skupinu kupředu.

Jak vidíte perspektivu vašeho týmu v příští sezóně i delší budoucnosti?
Pokud všichni budou pracovat naplno, kluci se budou vzájemně podporovat, doplňovat a těšit se nejen ze svých osobních úspěchů, ale i úspěchů svých spoluhráčů, muže to pozitivně ovlivnit potenciál této kategorie. Chtěli bychom se také více zaměřit na útoční aktivitu (výběr místa před a v pokutovém území, větší "klid" a odvahu v zakončení, atd.), což by mohlo přinést odměnu v podobě většího bodového zisku ve srovnání s právě skončenou sezonou.

Jak těžká byla vaše soutěž, který soupeř vás zaujal a čím?
Soutěž měla 32 kol, což je docela náročné. Na druhou stranu měli kluci možnost nasbírat více zkušenosti ze žákovské ligy. V průběhu sezony jsme narazili na více i méně fotbalové týmy. Především však po kondiční stránce a také co se týče somatotypu jedinců, jsme hráli proti vyspělejším týmům. Hrát celou sezonu proti technicky vyspělým týmům, kde herní projev je silně orientován na kombinace, taky není úplně ideální. Kluci by se měli připravit a v budoucnu si poradit s různorodým herním projevem soupeře, a v tomhle ohledu byla soutěž pestrá.

 
FC Tempo Praha - FK Viktoria Žižkov 1:2 FC Tempo Praha - FK Viktoria Žižkov 1:2
 Který tým Tempa, mimo vašeho, vás zaujal a čím?
I když je to časově téměř nemožné, snažil jsem se sledovat všechny naše kategorie. V průběhu sezony jsem viděl trénovat a hrát všechny týmy, dokonce jsem v zimě absolvoval čtyři tréninky s předpřípravkou B na Hamru. S Jardou Teplanem jsme si v průběhu sezony naše poznatky a postřehy z jiných kategorií postupně předávali, a tím dosáhli určitého přehledu ve všech ročnících. V každé kategorii mě vždy upoutal minimálně jeden hráč. Taky mě zaujala a inspirovala práce některých trenérů, včetně gólmanských.

Jak vy osobně pracujete na svém osobním trenérském rozvoji a ve které jeho složce byste se chtěl hlavně rozvíjet?
Čtu různé publikace, když mám čas a je možnost, tak navštívím semináře a to nejen s fotbalovou tématikou. Konzultuji a diskutuji s trenéry na meziklubové úrovni o nových trendech a vzájemně si vyměňujeme zkušenosti. Jako trenér bych se rád zlepšil ve všech oblastech, abych mohl ještě lépe využít své znalosti a schopnosti ve prospěch svých svěřenců.

Pokud vám něco chybí ve fungování klubu, tak prosíme o inspiraci…
Lepší komunikace mezi trenéry. 

Veselá historka ze sezóny?
Baldova interpretace cizích pojmů na soustředění.

Pokud chcete říci něco závěrem, zde máte prostor.
Především bych rád poděkoval všem lidem, kteří svým způsobem participovali na úspěšném fungováni této kategorie. Hráčům za jejich disciplinovanost, zanícenost a nadšení, všem rodičům za jejich podporu, a vedení klubu za neustále zlepšující se podmínky na Tempu. Jelikož s Jardou v jednom realizačním týmu končíme, děkuji za rok a půl vzájemné podpory, předávání si znalostí a zkušeností. Největší poděkovaní za lásku a trpělivost patří mojí manželce.

Osoby:

Ondrej Jusko