FC Tempo Praha

U10: Hodnocení sezony

20.7.2015 22:59   redakce  

Pořád ještě nechceme hrát dospělý kombinační týmový fotbal, tvrdí trenér Antonín Plachý.

Filozofie se stále nemění - týmový výkon není prioritou, důraz se klade na ten individuální. I přesto se ročníku 2005 povedlo po skvělých výkonech ovládnout v závěru sezony výborně obsazený domácí Tempo Cup.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
V podstatě stejné jako loni, učit kluky další souvislosti fotbalu a učit se zlepšovat i individuálně doma.

Antonín Plachý Antonín Plachý
Jak se je podařilo naplnit?
U některých velmi dobře a u někoho to zatím zafungovalo jen tak trochu. Teda to domácí zlepšování. Ty zmíněné souvislosti myslím, že u nás fungují docela dobře.

Jaké jsou silné a jaké slabé stránky vašeho týmu?
Nejde vůbec o stránky týmu. Trochu jsme se potýkali s bojovností a někdy s menší střeleckou potencí, ačkoliv jsme vloni byli týmem, který nastřílel nejvíc gólů. Poslední týdny ale ukázaly, že se kluci naučili i to, jak zabojovat a jak dát víc gólů než soupeř. Pokud jde o ty hráčské, trochu mám strach, abychom až příliš brzo nezačali hrát ten dospělý "kombinační týmový fotbal", a nepřestali se tak hráči prosazovat individuálně, ale zatím je to snad v rovnováze.

Jak vidíte perspektivu vašeho týmu v příští sezóně i delší budoucnosti?
Dobře, ačkoliv směrem k žákovské lize by se asi ještě nějaký ten dravec hodil. Většina týmů je ve srovnání s námi dost často většího vzrůstu a bojím se, aby nás často zkrátka jen nepřetlačily.

Jak těžká byla vaše soutěž, který soupeř vás zaujal a čím?
Soutěž normální a o soupeřích snad jen tolik, že nejvíce přáteláků jsme měli s Bohemkou a Duklou, protože jsou ochotní se domlouvat a zápasy s nimi jsou zkrátka fotbalové.

Který tým Tempa, mimo vašeho, vás zaujal a čím?
U15 tím obrovským herním pokrokem, který s trenéry udělali a ačkoliv často prohrávali, tak jsem je viděl zkrátka hrát fotbal. Tahle kombinace je pro mnohé nedosažitelná a téměř nemyslitelná. Vyhrávat a hrát přitom fotbal je vcelku logické a snazší, ale takhle je to dost obtížné. Doufám, že si teď kluci užijí příjemně přebor dorostu, protože to je v Praze velmi dobrá soutěž, která převyšuje ostatní krajské přebory.

Tempo Cup 2015 pro ročník 2005 a mladší Tempo Cup 2015 pro ročník 2005 a mladší
Jak vy osobně pracujete na svém osobním trenérském rozvoji a ve které jeho složce byste se chtěl hlavně rozvíjet?
Asi potřebuji rozvíjet hlavně své vnímání sebe sama. Ten pradávný nápis poznej sám sebe zkrátka není vůbec hloupý.

Pokud vám něco chybí ve fungování klubu, tak prosíme o inspiraci.
Hlavně je super vidět, že se vše evidentně posunuje k lepšímu a snad se postupně i zkrátí tráva na Akademii, aby se tam děti neztratily. Je ale velká pomoc, že tam někdo může chodit, zahrát si na rovném hřišti  a odlehčit těm našim. Jen tam ještě dostat třeba čtyři naše lehké přenosné a nepřekotitelné branky, aby se tam dalo hrát i se sítěmi. Myslím, že by je i policie ráda využila na své fotbálky. Je to ale samozřejmě další investice.

Veselá historka ze sezóny?
Asi byla docela úsměvná nominace Milana Bárty na utkání turnaje v Polsku, když se všichni překoukli v hracím čase a dovolili hráčům ve 30° horku dát si zmrzlinu. V ten okamžik ale nahlásili pořadatelé zápas Tempa a hráči byli do hry posíláni dle toho, jak dojedli zmrzlinu.

Pokud chcete říci něco závěrem, zde máte prostor.
Snad jen, že věřím, že se zase A tým mužů vrátí do přeboru, protože kluci, kteří tam fungují, si to za tu práci s dětmi a mládeží zaslouží. Třeba jich bude chodit na trénink více, aby to pak mohli v zápasech prodat, ale ta kontinuita trenérských působení a provázanost s mládeží je unikátní. No a když jsem na trenérském fotbálku viděl výkony některých trenérů, tak by se asi mohli o postup zpátky herně přičinit i další.

Osoby:

Antonín Plachý