FC Tempo Praha

U9: Hodnocení sezony

23.7.2015 21:23   redakce  

Žádného robota zatím v týmu nemáme, je pyšný trenér Dominik Kadlec.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
V první řadě vychovávat člověka, který má rád sport. Jako vždy rozvíjet kluky po fotbalové stránce tak, aby šli svou přirozenou cestou a nepřetvářeli jsme je v něco, co nejsou. Tedy, aby každý byl na první pohled poznat podle svého pozitivního fotbalového projevu a zároveň, abychom odstraňovali ty slabé stránky. S kluky jsme se snažili pracovat tak, aby to všechno vycházelo z nich a ne aby to bylo jenom proto, že my to chceme. Jako konkrétní měřitelné cíle jsme si dali naučit kluky technicky a takticky dobře přihrávat plus zpracovávat míč. Díky tomu i více již využívat přihrávek v utkáních. Z kliček jsme trénovali hlavně přešlapovačky na několik způsobů a zidanovku. Úplně nová pro nás byla hra zády k soupeřově brance a jak se v té situaci zbavit soupeře, aniž bych musel hrát dozadu. K tomu zdokonalovat a zrychlovat vše, co jsme dělali do té doby.

Dominik Kadlec Dominik Kadlec
Jak se je podařilo naplnit?
Myslím, že v týmu zatím žádného robota nemáme. To, jak se nám daří pracovat s tou vnitřní touhou, uvidíme až za delší dobu. Co se týče konkrétních fotbalových dovedností, které jsem zmínil, tak je rozvoj u někoho rychlejší a u někoho pomalejší, ale odpovídající věku kluků. Co se nám trochu nepodařilo, je rozvoj pohybu kluků po hřišti, tady jsem si představoval pokrok kluků větší.

Jaké jsou silné a jaké slabé stránky vašeho týmu?
To by měl posoudit někdo jiný. Za nejlepší stránku našeho týmu vidím to, že kluci nejsou omezeni do budoucna nějakým schematickým myšlením a plněním taktiky, myslím, že i v několika utkáních, když měli chuť, to ukázali, že si dokázali poradit se soupeři na několik způsobů. Slabinu vidím v náladovosti některých kluků, zejména v momentech, kdy se jim nedaří. Zatím mám snad ze všech kluků v týmu pocit, že jsou po fotbale hladoví.

Jak vidíte perspektivu vašeho týmu v příští sezóně i delší budoucnosti?
V příští sezóně nás čeká nová soutěž - více utkání s dobrými soupeři, systém 5+1. Těšíme se na to jak trenéři, tak kluci. Myslím, že v té soutěži sehrajeme spoustu vyrovnaných utkání a nepropadneme. Trošku nás trápí úzký kádr, se kterým budeme příští sezónu pracovat, budeme muset pár kluků přeřadit tak, aby se nadále dobře mohli rozvíjet jak ti v týmu 1, tak ti v týmu 2. Potřebovali bychom tým doplnit o dva kluky, kteří už hrají na nějaké úrovni, abychom nehráli vyrovnané zápasy, ale abychom soupeře přehrávali. Do budoucna to vidím tak, že by většina z kluků měla přejít do ligy žáků s tím, že na jednom hřišti budeme vyrovnaní se všemi kromě Slavie, Sparty.., a druhé hřiště to bude mít těžší a bude potřebovat doplnit.

Jak těžká byla vaše soutěž, který soupeř vás zaujal a čím?
Těžká byla tak, jak těžkou jsme si ji udělali. Velmi těžké byly zápasy se stejně starou Spartou, Slavií, Bohemkou, kde na dvou hřištích nestačíme. Pokud soupeř nedá k sobě těch šest nejlepších a my naopak ano, tak na jednom hřišti hrajeme zápasy vyrovnaně. Proti ostatním jsme často přizpůsobovali nominace a rozložení hřišť tak, aby se podle nás kluci rozvíjeli. Stejně tak jsme při zápasech praktikovali i různé styly vedení - s povzbuzováním, s častější pomocí, když třeba někdo zůstal někde viset nebo byl někde volný hráč, a zápasy, kdy jsme téměř nepomáhali. To vše se podepisovalo na výkonech, potažmo výsledcích. Soupeře hodnotit nechci.

FC Tempo Praha - Bohemians Praha 1905 37:24 FC Tempo Praha - Bohemians Praha 1905 37:24
Který tým Tempa, mimo vašeho, vás zaujal a čím?
Určitě si nešlo nevšimnout dobrých výkonů ročníku 2001 v lize.

Jak vy osobně pracujete na svém osobním trenérském rozvoji a ve které jeho složce byste se chtěl hlavně rozvíjet?
Právě jsem dokončil trenérskou A licenci, kromě toho vyhledávám tak porůznu informace. Nyní bych rád nabíral praktické zkušenosti a to zejména v tom, jak vést tým, jak vést jednotlivce, jak co nejlépe rozvíjet potenciál hráče…to mě zajímá.

Pokud vám něco chybí ve fungování klubu, tak prosíme o inspiraci…
Můj názor je, že klub by měl vyřešit situaci, kdy někteří kluci nemají na to hrát nejvyšší soutěže, a přesto stojí o výchovu na Tempu a nechtějí být jen kroužkaři, ale chtějí mít normální tréninky a hrát své zápasy. Takoví kluci se objevují po celé čtyři roky přípravky a při přechodu do ligových žáků jakbysmet. Není to jenom o tom, že někteří kluci odpadají, ale oni se během přípravek i dost přihlašují, ale prostě je pro ně těžké v devíti letech naskočit mezi ty nejlepší. Mluvím i ze své zkušenosti, protože jsem fotbal začal hrát až v devíti letech.

Veselá historka ze sezóny?
Přímo historka mě teď nenapadá, určitě jsme zažili spoustu srandy na výjezdech, kde jsme i spali nebo třeba v bazénech. Veselá je vždy cesta s trenérem Davidem, zejména mimo Prahu, když jsou po cestě kruhové objezdy. Jak sám říká, v Praze je zná, ale jinde jsou divné, a proto jsme se ztratili zatím snad všude, kam jsme jeli.

Osoby:

Dominik Kadlec