FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Matěj Čech

8.10.2015 21:42   Dominik Kadlec  

Kamarády bych za ligu nevyměnil, říká talentovaný tempácký dorostenec.

Ahoj Matěji, kde, kdy a jak jsi začínal s fotbalem?
S fotbalem jsem začínal ve fotbalovém oddíle SK Zbraslav asi v šesti letech, kam mě přihlásili rodiče. Na Zbraslavi to bylo výborný, akorát můj ročník 98 se postupně rozpadal, a tak jsem vždycky musel hrát s kluky o rok nebo o dva roky staršími a to bylo dost náročné. Od fotbalu jsem si ve 12 letech dal na půl roku pauzu.

Jak ses dostal na Tempo a v kolika letech to bylo?
Na Tempo jsem se dostal právě po té pauze, přes kamarády Štěpána Kuriše a Vojtu Hlaváče, se kterými jsem v té době chodil do školy a oni se mě zeptali, jestli bych to nechtěl zkusit právě na Tempu, tak jsem šel. Bylo mi tehdá, myslím, čerstvě 13 let.

 
Loko Vltavín - FC Tempo Praha 1:4 Loko Vltavín - FC Tempo Praha 1:4
 Jaká je tvá role na hřišti?
Vzhledem k tomu, že většinou jsem v týmu jeden z těch mladších, tak nemám roli žádného psychického tahouna nebo motivátora. Co se týče herní role, jsem spíše ofenzivnější hráč, který by měl dávat nebo připravovat góly pro spoluhráče, což se ne vždy daří.

Která pozice ti na hřišti nejvíce vyhovuje?
Nejvíce mi vyhovuje střed zálohy, ale vzhledem ke stavu našeho hřiště spíš kraj zálohy:-).

Dokážeš říct, která je tvoje nejsilnější stránka a naopak v čem se potřebuješ zlepšit?
Myslím si, že moje nejsilnější stránka je práce a technika s balónem a fyzička. Nejsem spokojený s přesností hry a ještě bych určitě moji hru zjednodušil a zrychlil.

Jaký je tvůj cíl ve fotbale?
Sestřelit Spartu v derby. Hraji fotbal už jen pro zábavu, chtěl bych si v chlapech zkusit alespoň ten přebor.

Měl jsi někdy nabídku z mládežnické ligy?
Nabídky jsem měl, ještě když jsem byl na Zbraslavi, tehdy si mě vyhlédla Dukla. Tam mě rodiče nenechali odejít. Pak ještě minulý rok si mě všiml Vyšehrad.

Nakonec ses rozhodl zůstat na Tempu? Jak ses rozhodoval?
S Vyšehradem jsem tak čtvrt roku trénoval, odehrál nějaké přáteláky, to prostředí se mi tam líbilo, kluci i trenéři byli super, ale rozhodl jsem se zůstat. Ocitl jsem se na rozcestí umění a škola proti fotbalu, a protože chci ve všem být vždy nejlepší a došlo mi, že Messi nebudu, tak jsem si vybral zůstat na Tempu a hrát pro zábavu.

 
FC Tempo Praha - SK Motorlet Praha C 5:2 FC Tempo Praha - SK Motorlet Praha C 5:2
 Mrzí tě zpětně, že jsi na Duklu neodešel?
To, že jsem tehdá na Duklu neodešel mě docela mrzí, ale zase bych nepotkal skvělé kamarády, které mám tady a ty bych za ligu nevyměnil.

Od léta patříš do sestavy A týmu, porovnej nám, prosím, dospělý a dorostenecký fotbal.
Dospělý fotbal je samozřejmě důraznější, rychlejší, ale často mi příjde paradoxně méně fotbalový. Dorostenecký fotbal je ale nudnější.

Je zájem kluků v dorostu o to, aby se posunuli do A mužstva? Minimálně v době, kdy budou přecházet do kategorie dospělých?
Tohle jsem nějak nestihl zpozorovat. Řekl bych spíš, že zájem není velký. Hodně kluků má jako prioritu něco jiného.

Když jsme u dorostu, tak jistě v něm patříš mezi lídry. Na jaře probíhaly sportovní testy všech mládežnických týmů, váš tým prý jednu z disciplín sabotoval, jak to bylo?
Běhali jsme různé testy, už bylo po sezóně a měli jsme zaběhnout jeden z posledních testů na vytrvalost místo hraní fotbálku. Blížil se konec roku a mimo fotbal jsem měl víc povinností, tak jsem se těšil, že si přijdu kopnout na trénink a odpočinu si, ale měli jsme běhat testy. To mě celkem naštvalo a kluky taky, tak jsme to nějak sabotovali.To jsem nevěděl, že jsou ty testy pro klub celkem důležité. Pak jsme si sedli s panem Juskem, Petrem Dedkem a Liborem Koubkem, ti mě psychicky mučili, vydírali a zmáčkli (směje se), tak jsem se jim omluvil a slíbil, že ty testy nakonec zaběhneme. Ještě jsme je ale neběhali.

Kdo je tvým fotbalovým vzorem?
Luka Modrič, Lionel Messi a Pepi Bican.

Čemu se věnuješ ve volném čase?
Hodně se věnuji kreslení a malování, baví mě hudba, dění ve světě a takové ty teenegarovské věci, které se v mém věku dělávají.

Krédem mnoha trenérů je, aby hráči nezanedbávali kvůli fotbalu školu, jak jsi na tom ve škole?
Jsem lempl, ale se školou problémy vůbec nemám.

Tušíš už, co bys chtěl dělat po skončení střední školy?
Po střední bych chtěl rozhodně na vysokou, nejlépe do zahraničí, ale obor ještě nevím. Chtěl bych se věnovat umění, grafice a animaci.

Tvůj děda František Ringo Čech je známým fanouškem Slavie, sleduje i tvoje výkony? Co na ně říká?
Děda je skvělej no.Vždycky se mě ptá, kdy hrajeme a s kým, po zápasech po mně chce výsledek a jak jsme hráli. Chodí se dívat celkem často, skoro vždycky, když hrajeme doma. Říká mi, ať víc střílím a vždycky na mě křičí, ať nechodim do soubojů:-).

Osoby:

Matěj Čech

Tagy:

    Rozhovor týdne