FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Petr Dedek

18.12.2015 12:57   Dominik Kadlec  

O změně na postu trenéra A týmu, stavbě nového hřiště s umělou trávou i cílech B týmu.

Petře, jak probíhal konec trenéra Libora Kollera u A mužstva, přišel s tím sám nebo to přišlo z vaší strany vedení klubu?
Přišli jsme s tím my, ale sám Libor nad tím několikrát uvažoval, cítil, že už je u týmu dlouho a že ta práce začíná sklouzávat do stereotypu. Stejně jsme to vnímali i my, měli jsme z mužstva pocit únavy z té dlouhé doby. Rozešli jsme se naprosto v klidu s tím, že to bude ulehčení pro obě strany. Toto rozhodnutí samozřejmě nebylo jednoduché, protože Libor tady odvedl velký kus práce, kdy s týmem dvakrát postoupil do přeboru a dvakrát se A tým probojoval do finále Poháru PFS, přičemž jednou zvítězil a tehdy bylo mužstvo dvě minuty od utkání s Duklou v domácím poháru, kdyby udrželo své vedení těsně před koncem nad třetiligovými Štěchovicemi.

FC Tempo Praha - SK Union Vršovice 11:13 FC Tempo Praha - SK Union Vršovice 11:13
Konec u A týmu se nedotkne jeho působení u ročníku 2005?
To spolu nemá v podstatě nic společného, takže Libor bude u ročníku 2005 nadále pokračovat jako doteď, za což jsme rádi, neboť odvádí velmi dobrou práci.

Ještě minulý pátek vyšel na webu fotbalpraha s Liborem Kollerem rozhovor, podle nějž to na žádnou změnu nevypadalo. Jak dlouho jste nad změnou uvažovali a kdy bylo hotovo?
V podstatě každý týden přemýšlíš o nějakém trenérovi od přípravky po áčko, naskýtají se příležitosti oslovit nové lidi, není to tedy akce ze dne na den, ale určitě jsme se nescházeli každý týden, abychom řešili, jestli trenéra vyměníme nebo ne. Ono odvolat trenéra po nějakém naštvání a za týden zjistit, že vlastně nemá tým kdo vést, není úplně optimální.

Vím, že jsi říkal, že k výměně došlo především z únavy týmu, ale nehrálo v tom nějakou roli přece jenom až 8. místo v tabulce A třídy a velká ztráta na první místo?
Je jasné, že s tím asi spokojenost úplně nebyla, spíš nám přišlo, že jednou byl výkon dobrý a pak ne, bylo to takové nahoru a dolů. Nicméně k výměně po sestupu nedošlo, takže ten výsledek zase takovou roli nehrál. Jak jsem řekl, tým na nás působil unaveně a chceme do něj dostat nový "drajv“.

Bylo ve hře více kandidátů na tuto pozici?
Jak říkám, mnohdy někoho člověk potká a zajímá se, jestli by to třeba někdy měl zájem dělat, určitá jednání probíhají celý život..ve finále jsme měli asi dva kandidáty.

Petr Vanko Petr Vanko
Nakonec byl zvolen Petr Vanko. Představ nám ho prosím.
On s námi chodil trénovat s béčkem minulou zimu, protože zná některé bývalé hráče z Tempa. Přitom jsme zjistili, že trénuje na Bohemians, předtím prošel Táborem, Spartou a Motorletem. Při trénincích se projevoval rozumně a dalo se s ním mluvit. Nyní, když jsme mu zavolali, tak to vyšlo přesně na to, že se ten den rozkmotřil na Bohemce a říkal, že by ho to zajímalo. Elán má a to je to hlavní, co jsme teď hledali, aby se ten tým probudil. Mluvíme pořád o trenérovi, ale důležitý je na téhle úrovni hlavně tým a pokud to kluci berou tak, že ten trenér se má o ně starat, tak to nebude fungovat nikdy. Kluci to musí vzít také na sebe a jestli se někdo vymlouvá stále na práci a tam kluci asi mezi sebou vědí, jestli se vymlouvá nebo jí skutečně má, tak s tím trenér moc nezmůže. V tu chvíli by měl dělat pořádek právě nějaký kapitán nebo tahoun týmu.

Když mluvíš o hráčích, přijdou s novým trenérem i změny v kádru?
Vždycky, když přijde nový trenér, tak je šance pro všechny hráče, kterým minulý trenér nějakým způsobem šlápl na kuří oko, ale že bychom věděli, že přijde deset hráčů, tak to nevíme. Uvidíme, jestli to taky bude chtít zkusit někdo z kluků z béčka.

Je mu teprve 29 let, nemůže být jeho věk v kabině problém?
To je spíše taková informace, která možná zaujme na první pohled, ale asi není tak důležitá. My jsme nechtěli nějaké matadory, kterým je 50 a trénují přebor. Trenérovi je 29, kdyby mu bylo 35, tak by to asi vypadalo lépe, ale věk opravdu nemusí být problém.

Jaké cíle mu dáváte?
Nyní má ideální půlrok na to, aby tým poznal, aby se zjistilo, kdo jak chce makat. Postoupit asi už půjde jen těžko, na sestup také náskok máme, takže tým poznat a abychom mohli jít do další sezóny s jasným cílem postoupit zpět do přeboru. Někomu to možná přijde úsměvné, ale jestliže máme ligu žáků, tak dalším cílem je určitě liga dorostu a o ní se bez A týmu v divizi nedá žádat. To je náš dlouhodobý cíl. Není to o tom, že bychom trenérovi řekli, že do 4 let musí být v divizi, ale pro příští sezónu určitě chceme vyhrát A třídu a vrátit se do přeboru. To by mělo být reálné. Jak to potom půjde s postupem do divize, to uvidíme. Někomu to může přijít jako vtip, ale mě spíš přijde úsměvné, že hrajeme Elitu v přípravkách, ligu v žácích a v mužích máme A třídu.

Tak ono tohle zaznívá od někoho z klubu v podstatě poprvé, i v tom posledním rozhovoru na  fotbalpraha s Liborem Kollerem se o Tempu mluvilo jako o týmu, který chce zařazovat odchovance a že pro ně je nyní A třída odpovídající soutěží.
Samozřejmě, dá se na to dívat ze dvou pohledů, momentálně hrají dorosty pražský přebor a to často ještě ve spodní polovině tabulky, tihle kluci mohou mít v přeboru problém, ale je to o tom, co se řekne, jaké se nastaví cíle. V Plzni se Vrbovi smáli, když řekl, že chce hrát do 7. místa a za tři roky hráli proti Barceloně, to byla větší utopie.

Konzultovali jste s trenérem, jak bude vypadat zimní příprava? Nastanou nějaké změny? Kdy bude tým začínat?
Přihlášený je zimní turnaj ve Střešovicích, ten zůstává a určitě se bude začínat ostřeji, než bylo naplánováno, těch tréninků bude od začátku určitě více. Jinak, co se týká přesného začátku, spolupráce s béčkem a ostatních provozních věcí, tak ty budeme teprve dolaďovat.

Přijdou s trenérem i nějaké další nové tváře do realizačního týmu?
To si také teprve přesně nastavíme. Trenér má někoho přizvaného, ale o tom se budeme teprve bavit, jak to přesně bude.

Vedoucím týmu nadále zůstává Vašek Kalina?
Ano, zůstává.

Začátek stavby nového hřiště s umělou trávou Začátek stavby nového hřiště s umělou trávou
 Druhou velkou událostí, které jsme si v posledních dnech nemohli nevšimnout, je zahájení stavby umělé trávy místo dolního hřiště. Proč se stavba rozběhla právě teď před Vánoci?
Všechno je to závislé na tom, kdy se dostane grant a ten se dostal nyní na poslední chvíli z nějakých nevyčerpaných prostředků. Podmínkou bylo vyčerpat nějakou část grantu ještě v tomto roce, a proto se začalo nyní.

Stavba má být hotova do konce dubna?
Ano, do konce dubna by mělo být hotovo, a to zejména z technologických omezení, kdy je potřeba, aby nebyla velká zima a aby nepršelo. Pokud bude příznivá zima, tak to bude třeba i dříve.

Na začátku sezóny tak budeme pravděpodobně bez hrací plochy pro zápasy, kde budou naše týmy hrát?
Pokud bude potřeba, tak budeme využívat UMT v Horních Měcholupech. Duben bude složitý, protože se má zlepšovat povrch horního hřiště, ale myslím si, že to je rozumná daň za to, že se areál výrazně zfunkční. Co se týká utkání přípravek, tak v Elitě se hraje čtyřkolově, tak tam se prohodí u prvních zápasů pořadatelství a domácí zápasy se odehrají ve čtvrtém kole. U ostatních týmů se jedná většinou o jeden zápas, tak ten sehrají někde v pronájmu.

Tempácký ples proběhne letos netradičně v lednu, proč změna termínu?
O termínu jsme přemýšleli dlouho, protože chceme, aby ta účast byla co nejvyšší. No a letos to vyšlo na leden proto, že když jsme na začátku roku chtěli rezervovat termín, tak vlastně jediná volná sobota byla ta těsně před Vánoci, což nám přišlo jako nevhodné, a proto jsme vzali lednový termín.

Už víte, kdo ho bude moderovat?
Bude to nový člověk, náš grafik, který nám dělá grafické programy a nikdo ho tu nezná:-).

A jeho jméno?
Martin Končel.

Muži B - 2015/16 Muži B - 2015/16
 A nyní na tebe jako na trenéra B týmu. Jak jsi spokojený s podzimem?
Výsledkově se podzim povedl nad očekávání. Rozjezd byl složitější, tam jsme si to několikrát zbytečně zavařili , ale pak kluci pochopili, že když budou opravdu poctiví od první minuty, tak ty góly dáme a na konci už bylo spousta zápasů jednoduchých, kdy jsme vyhrávali velkým rozdílem.

Co by vás mohlo připravit o postup zpět do B třídy?
No nejvíc asi my sami, pokud k tomu budeme přistupovat jako minulý podzim, kdy si všichni mysleli, že to půjde samo a na hřišti si kluci dělali, co chtěli. Bude to hlavně o přístupu, pokud k tomu přistoupíme poctivě, tak bychom neměli mít problém. Pokud si bude chtít dát každý gól, tak problémy můžou být.

Jak bude probíhat příprava B týmu?
Trénovat budeme minimálně dvakrát týdně a kdo bude mít zájem, tak určitě může chodit i s áčkem.

Budete hrát přípravná utkání?
To ne, ale od začátku je dohodnuté, že áčko i dorost mají turnaje a pokud kluci z béčka budou mít zájem a výkonnost na to, aby tam mohli zasáhnout, tak tu příležitost v těch utkáních dostanou. To si myslím, že platí i po změně trenéra.

Osoby:

Petr Vanko
Petr Dedek
Libor Koller

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:5)

Tagy:

    Rozhovor týdne