FC Tempo Praha

U8: Hodnocení sezony

27.6.2017 21:28   redakce  

Pokud hrajete fotbal a chcete ho hrát dobře, soustřeďte se na hřišti pouze na hru. Buďte nad věcí a myslete jen na to, že chcete zahrát co nejlépe a pomoci týmu k vítězství, vyzývá trenér Daniel Kraft.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Cíle se v přípravě mladší přípravky nějak dramaticky nemění. Kluky rozvíjíme z hlediska všestranné pohybové průpravy, fotbalových dovedností a herního chování. Zásadní cíle si stanovujeme na dobu delší nežli jednu sezónu, řekněme na období přípravkové, tedy 6,7-10,11 let. V tomto období bychom měli zajistit především to, že kluci budou fotbal milovat a budou se v něm chtít neustále zlepšovat a posouvat dál. Na tom se dají krásně budovat ty další sportovní cíle.

Po ukončení přípravkové kategorie by měli být budoucí hráči žákovské ligy po technické stránce na perfektní úrovni a to při současném zajištění jejich dobrého zdravotního stavu bez větších svalových dysbalancí. To by měla mimo jiné zajistit zmiňovaná paralelně probíhající všestranná pohybová průprava. Posledním cílem je, aby hráči na konci tohoto období velmi dobře znali a především chápali základní taktické a herní principy fotbalu a dokázali je aplikovat v různých podmínkách.

Jak se je podařilo naplnit?
Věřím, že zatím jdeme po správné cestě a zdárně spějeme k naplnění těchto cílů.

FC Tempo Praha - AC Sparta Praha FC Tempo Praha - AC Sparta Praha
Jaké jsou cíle do sezóny následující?
Budeme pokračovat v naplňování dlouhodobých cílů.

V čem měl Váš tým v soutěži navrch nad soupeři?
Hrajeme elitní soutěž proti asi pěti nejlepším týmům v Praze, z toho dva jsou možná nejlepší v celé republice, takže nemáme příliš často navrch. Pokud ale budu počítat soupeře mimo elitu, máme určitě navrch v technické vybavenosti hráčů a celkově lepším pohybu. Dále v moderním fotbalovém myšlení, kdy se snažíme pořád hrát fotbal a dávat góly bez destruktivních prvků ve hře (zakopávání, odkopávání, zdržování, faulování, simulování...). To se klukům později tisíckrát vrátí.

Který soupeř Vás zaujal a čím?
V naší kategorii mě vždy zaujmou především hráči, nežli konkrétní soupeř. Teď například v Třebíči se mi velmi líbil jeden hráč z Jihlavy. Byl silný ve všech činnostech, výborně přecházel 1 na 1, hrál se zvednutou hlavou a dokázal výborně přihrát, při zakončení přemýšlel a také makal dozadu. Takových moc nepotkáte. Pár velmi šikovných, malých a rychlých kluků měla na turnaji Jihočeská fotbalová akademie. Jinak naši soupeři v elitě mě téměř každý týden také zaujmou.

Jaké je Vaše oblíbené herní rozestavení a proč?
Rozestavení 2-2 asi nemá v mladší přípravce smysl nějak upgradovat. Ve starší zase chcete naučit kluky pochopit význam středového hráče, takže něco jiného nežli 2-1-2, dle mého nemá větší význam. Při 7+1 se mi osvědčilo rozestavení 2-4-1, které jsme na Vyšehradě praktikovali s trenérem Morenim. Bylo to v době, kdy drtivá většina soupeřů hrála se třemi záložníky, takže jsme vždy těžili z převahy uprostřed. Nevím, zda se to teď někam posunulo. S jedenácti hráči záleží na tom, jaké máte k dispozici hráče, nemám vyloženě oblíbené rozestavení. Je třeba se přizpůsobit vašemu týmu a hrát tak, aby kluci měli co největší možnost prosadit se ve hře a tedy dále fotbalově růst.

Veselá historka ze sezóny?
Mě dost pobavilo, když jeden z našich trenérů během tréninku slyšel u hřiště klovat datla do stromu. To jsou však takové interní fórky uvnitř našeho realizačního týmu, takže jen tak plácám. Jinak se s kluky během tréninků často smějeme. Trenéři Venca a Pavel jsou většinou tvůrci různých vtípků. Vlastně ale vtipní moc nejsou, takže si teď na nic konkrétního nevzpomenu:-).

FC Tempo Praha - SK Slavia Praha FC Tempo Praha - SK Slavia Praha
Nejlepší moment sezóny?
Výborný zápas z turnaje v Třebíči proti slovenskému Ružomberoku. Prohrávali jsme o dva, nebo o tři góly a kluci za mohutného povzbuzování rodičů otočili zápas do stavu 5:4 pro nás. Potom jsme sice ještě inkasovali jeden gól, takže to byla remíza, ale ten zápas měl perfektní atmosféru díky skvělým rodičům obou týmů a kluci v něm neskutečně dřeli. Na hřišti se pořád něco dělo. Toto utkáni a výkon kluků mě opravdu pohltily.

Nejhorší moment sezóny?
Všechno zlé je pro něco dobré, takže žádný takový nebyl.

Kterou otázku nepokládáme, ale Vás by na ni zajímala odpověď od ostatních trenérů?
Přijde mi to dost vyčerpávající, takže za mě nic. Kdyby mě něco přeci jen později napadlo, obejdu si trenéry osobně:-).

Pokud chcete ještě něco sdělit, máte zde prostor.
Možná jedna rada pro hráče a trenéry, ale vlastně pro nás všechny, co máme rádi fotbal. Pokud hrajete fotbal a chcete ho hrát dobře, soustřeďte se na hřišti pouze na hru. Buďte nad věcí a myslete jen na to, že chcete zahrát co nejlépe a pomoci tak vašemu týmu k vítězství. Nesimulujte, nezdržujte, nepodvádějte, nehádejte se se soupeřem, nekecejte na rozhodčí, neodvádějte svou pozornost jinam než na hru. Vždy se vám to jen vymstí. Možná tedy ne vždy, ale v dlouhodobém horizontu určitě. Vychovávejte tak sami sebe. Pokud nebudete féroví ve hře, určitě potom nebudete féroví ani k sobě samým při tréninku. Časem si budete ulevovat, šidit se a různě se na všemožné vymlouvat.

To samé platí pro trenéry. V mnoha klubech nesportovní projevy v dětech spíš pěstují a podporují svým nedobrým příkladem a chováním, nežli by tomu bylo naopak. Potom se ještě hrozně diví tomu, jak se k sobě chovají děti na tréninku, proč tréninky flákají a zápasy odchodí - jsou jen zkrátka zvyklí nedělat vše tak, jak tuší, že by se to dělat mělo a vidí to i u svých trenérů. Neberou to pak jednoduše vážně. Na vše výše zmíněné se málo u mládeže dbá, minimálně u té fotbalové, a proto je fotbal stále u veřejnosti spíše terčem posměšků, nežli symbolem sportovních morálních hodnot. Trenéři a hráči si to však svým chováním způsobují sami.

Osoby:

Daniel Kraft