FC Tempo Praha

U9: Turnaje na Ovčíně

10.1.2018 11:39   Pavel Žibrita   Tomáš Slany  

Tempáci mají za sebou první dva turnaje roku 2018.

Dne 6.1. 2018 jsme se zúčastnili dvou turnajů na umělce na Hamru. Na prvním turnaji jsme měli jeden tým složený převážně kluky z Barcelony, kteří si postupně zahráli proti Dukle Jižní Město, Ďáblicím, Zelenči a Dolním Počernicím. Kluci nezačali vůbec špatně a hned v prvním zápase si vytvořili několik střeleckých příležitostí, které se jim však nepodařilo proměnit v gólovou radost vlivem zbrklosti v řešení těchto situací. S naším týmem se "střelecká smůla" držela po celý turnaj, a tak jsme další dva zápasy prohráli, což mělo za následek špatnou náladu mezi kluky, která poté ovlivnila jejich další výkony. Předposlední zápas nás čekal tým Dukly Jižní Město, který nakonec celý turnaj vyhrál. Proti tomuto týmu kluci předvedli svůj nejlepší výkon, na střídačku chodili zcela zadýchaní a vyčerpaní. Můžeme o tomto zápase tedy říci, že jsme prohráli se vztyčenými hlavami. V posledním zápase se nám podařilo navázat na tento výkon a k velké radosti celého týmu to vedlo ke vstřelení našeho jediného gólu z celého turnaje po krásné individuální akci.

Klukům se po celý turnaj moc nedařilo přecházet 1 na 1 a když se jim to povedlo, než se dostali k brance soupeře, tak se soupeř stihnul vrátit a zamezit tak našemu zakončení. Zejména ve druhém a třetím zápase nás limitovalo sledování prostoru, kdy hráči sledovali pouze míč a neměli např. v obranné fázi přehled o protihráči, kterého hlídají, z čehož pramenily četné šance soupeře. Za poslední dva zápasy musíme kluky pochválit především za bojovný výkon a zlepšení především ve sledování prostoru kolem sebe.

Odpoledního turnaje se zúčastnily dva naše týmy.
Tempo 1: Čekalo nás pět zápasů. Hned první utkání s druhým týmem Tempa nás prověřilo. Hrálo se útočně, na obou stranách bylo mnoho šancí, nakonec jsme z toho souboje smolně vyšli se sklopenou hlavou my. V dalším zápase nás čekal Slovan Liberec, celkový vítěz turnaje. Toto utkání bylo asi naše nejvydařenější. Všichni kluci celý zápas opravdu odmakali. V určitých pasážích zápasu jsme Liberec dokázali zatlačit na jejich polovinu, velmi dobře se nám dařilo napadat jejich rozehrávku, bohužel se nám to nepodařilo potvrdit brankou, ač jsme k tomu měli hned několik příležitostí. Hra se pak postupně začala vyrovnávat, ani jeden z týmů ale nenašel recept na úspěšné zakončení a zápas dospěl k bezbrankové remíze. I přes to se nám zápas opravdu herně povedl a byl jistě pro všechny kluky přínosem. Na konci turnaje vyšlo najevo, že jsme dokázali jako jediní připravit Liberec o body. Pak nás čekala dvě utkání, kde jsme na tom herně nebyli špatně, dokonce jsme se dostávali i do mnoha šancí. Nebyli jsme ale v koncovce efektivní a soupeři nás trestali. S Vlašimí a Psáry jsme prohráli. Nedařila se nám příliš rozehrávka od gólmana a několikrát jsme si neporadili s rychlým přímočarým brejkem soupeře. Nakonec jsme turnaj zakončili suverénním vítězstvím nad Avií Čakovice, i když prvních několik minut jsme nebyli schopni dát branku. Soupeře jsme těžce zatlačili stálým tlakem před jeho bránu a kluci si tak zahuštěným prostorem nedokázali moc poradit. Nakonec se to ale zlomilo a do soupeřovy sítě začaly padat branky. Vzhledem k tak dlouhému turnaji se občas někomu nepodařilo udržet pozornost, ale kluci se navzájem dokázali podržet. A o žádném zápase nelze říci, že bychom ho neodmakali.

Toto určitě nebyl turnaj, u kterého bychom měli přemýšlet nad tím, jak hrát na výsledek. I přes výsledné 5. místo považuji turnaj za úspěšný, individuálně se kluci dokázali prosazovat a v soubojích neztráceli. S žádným soupeřem jsme nepropadli, i v prohraných utkáních jsme dostávali soupeře pod tlak. Stačilo, aby se jedna z remíz přehoupla na výhru a mohli jsme se vyhřívat na předních příčkách.

Tempo 2: Začátek nadějný, naše kolegy z druhého tempáckého týmu jsme ve vyrovnaném boji porazili. Pak kluci hráli pod svými možnostmi, mají daleko na víc. S Vlašimí jsme doplatili na tři chybné rozehrávky od brány. Liberec nás v první půli zápasu přejel jak sáňky zamrzlý rybník, kluci se pak ale chytli a zbytek zápasu byli Liberci vyrovnaným soupeřem. Obecně mi od všech chyběla větší vůle dát gól, chtít vyhrát, urvat souboj pro sebe. U některých to v závěru turnaje přišlo, ale i tak je to pozdě. V posledních dvou zápasech se všichni zvedli, zlepšili pohyb, tlak na soupeře. A herně jsme soupeře přehrávali. Výsledky už ani nevím - nejsou podstatné.

Celkově se teď v tréninku více zaměřujeme na pohyb hráčů, hlavně náběhy hráčů bez míče - tohle se nám na turnaji úplně nedařilo.

Není dobré, když musím v průběhu turnaje v šatně uklidňovat hráče, který mi pláče - protože ho táta "seřval". Ostatní na něj koukají, taky jim z toho není dobře. Přeci jen by se tím měli kluci bavit, být šťastní a to, že se jim zrovna nedaří nebo se jim něco nepovede, ještě přece neznamená, že je to nebaví. Si vzpomeňte všichni na sebe... když děláte nějaký sport či jinou činnost a zkuste si odpovědět na otázku: I když jsem se snažil na 100% a měl jsem dobrý úmysl, povedlo se mi vždy vše tak, jak jsem chtěl? Pokud je odpověď ANO - gratuluji. Pokud je odpověď NE - položte si další otázku: Co bych v tuhle chvíli rád slyšel od svého okolí?

Celkově kluky chválím, že přes nepříznivý vývoj odehráli poslední dva zápasy velmi dobře. Příště snad takhle odmakají celý turnaj!