FC Tempo Praha

Trenérská stáž v Drážďanech

9.2.2018 17:44   Petr Havlíček  

Pětice tempáckých trenérů vyrazila za poznatky do mládežnické akademie Dynama Drážďany a průvodcem jim byl bývalý hráč první a druhé Bundesligy Filip Trojan.

Období jarních prázdnin jsme využili k uskutečnění dlouho plánované trenérské stáže v zahraničí a ve složení Jaroslav Teplan, Martin Hamada, Petr Havlíček, Dominik Kadlec a David Perl vyrazili na čtyři dny do akademie Dynama Drážďany. Hned na úvod nás v neděli čekal pestrý program – utkání německé U19 Bundesligy a poté přejezd na zápas druholigového áčka s Bochumí.

Tempáčtí trenéři na stáži v Dynamu Dráž´dany Tempáčtí trenéři na stáži v Dynamu Dráž´dany
Na "devatenáctkách" nás nejvíce překvapil povrch, jelikož umělá tráva byla pokryta dvěma centimetry sněhu a vyhrnuto bylo pouze ve vápnech a na čarách. I přesto byla v zápase domácího Dynama s Niendorferem patrná technická, silová i rychlostní vyspělost hráčů. Poté jsme přejeli na hlavní stadion Drážďan, který byl před devíti lety zrekonstruovaný do moderní podoby. Na obou týmech bylo vidět, že se pohybují ve spodních patrech tabulky druhé Bundesligy, a moc fotbalové krásy nepředvedly. Domácí ale nakonec urvali důležitou výhru 2:0.

Od pondělí do středy už jsme trávili čas přímo v mládežnické akademii Dynama. Chtěli jsme navštívit nějakou zahraniční akademii, která funguje kvalitně, ale nepatří přímo k těm největším. To drážďanské centrum splňovalo. Už na první pohled nás uchvátil rozlehlý sportovní areál, ve kterém na jednom místě funguje mnoho oddílů. Atletická dráha, venkovní rychlobruslařský ovál, zimní stadion s velkou sportovní halou, tři umělé trávy, čtyři travnatá hřiště a poblíž sportovní škola s internátem. To vše necelých deset minut chůze od historického centra Drážďan.

Ze všech stran tady na vás dýchá klubismus – v budově kabin najdete znaky Dynama na každém rohu, to samé na hřišti nebo i na internátu, kde je ve žlutočerných barvách i povlečení na posteli nebo lednice. Zkrátka skoro každý je ve městě hrdý na Dynamo a každý kluk, který za něj hraje, si toho pak nesmírně váží a chce se v kádru udržet.

Průvodcem nám po celou dobu byl Filip Trojan, který v 16 letech odešel do Německa, kde postupně hrál za Schalke 04, Bochum, St. Pauli, Mohuč, Duisburg a kariéru ukončil v roce 2014 v Drážďanech. Hned začal trénovat mládež a nyní působí jako asistent v kategorii U17. Filip nám vysvětloval, jak vše v Dynamu funguje, od tréninkového procesu po spolupráci se sportovní školou, a každý den se nám skvěle věnoval.

Tempáčtí trenéři na stáži v Dynamu Dráž´dany Tempáčtí trenéři na stáži v Dynamu Dráž´dany
Viděli jsme několik tréninků od kategorie U10 až po bundesligovou U19. Rozdíly ve výběru cvičení nebyly oproti českým trenérům nijak výrazné, spíše jsme si všímali detailů v koučinku nebo provedení. Obrovskou výhodu mají hráči Dynama v počtu natrénovaných hodin – mají školní tréninky, kde také hrají fotbal, a kdo není ve sportovní škole, v podstatě nemá šanci v dorostu uspět.

Na druhou stranu musíme zmínit, že ani v Německu není vše ideální. Profesionální trenéři působí pouze u dorostů a někde u žáků, ne všechny tréninky byly vedené ideálně (jeden přípravkový trénink bychom v Čechách neviděli snad ani na vesnici) a přes zimu se všechny týmy střídají na dvou umělkách (jedna je navíc ve špatném stavu). Trenéři ale byli v tomto klidní, trénink dokázali uzpůsobit dostupnému prostoru, a i když jednotlivá cvičení prováděli hráči velmi intenzivně, vše probíhalo tak nějak "v klidu" - bez spěchání.

Během týdne jsme také viděli dva zápasy mládežníků Dynama. Kategorie U15 přivítala menší berlínský klub Hertha Zehlendorf a shodli jsme se, že kvalitou se zápas klidně mohl rovnat české nejvyšší soutěži v mladším dorostu. Hrálo se v obrovském tempu, oba týmy byly organizované skoro jako v dospělém fotbale, přesto se kluci prosazovali i individuálně a bez nákopů. To samé předvedla drážďanská U14, když hrála proti české Regionální fotbalové akademii Teplice (výběr nejlepších hráčů Ústeckého kraje). Z časových důvodů jsme odjížděli dříve, za stavu 7:1 pro Drážďany.

Dynamo Drážďany spolupracuje v mládeži s FK Ústí nad Labem, proto jsme během týdne pro zajímavost zavítali i na individuální trénink v Ústí a viděli také tréninkovou jednotku ligového áčka Teplic, které do Ústí dojíždí. Tyto poznatky jsme si zasadili do komplexu informací z Drážďan, a mohli tak porovnat souvislosti ve vnímání fotbalu a výchovy mládeže v Česku a Německu.

Ve čtvrtek jsme na úplný závěr zavítali na krátkou návštěvu do Regionální fotbalové akademie v Plzni. Jde o projekt FAČR, který dává v kategoriích U14 a U15 komplexní přípravu (škola, strava, tréninky, internát) po celý týden nejlepším hráčům v celém kraji. Zajímalo nás především zázemí a nastavení podmínek, viděli jsme dvě tréninkové jednotky, ale především diskutovali s trenéry o celém procesu výchovy. Jsme rádi za otevřenost, kterou český fotbal potřebuje dost možná nejvíce.

Za pět dní jsme tedy nasbírali mnoho poznatků o fotbalovém tréninku mládeže. Některé detaily (vedení tréninkového procesu, klubismus) se dají přenést i do podmínek našeho klubu, ale řadu věcí (strava, spánek) doženeme pouze v úzké spolupráci s rodiči nebo nedoženeme vůbec (více hodin tréninku). Každý zhlédnutý trénink, zápas nebo diskuse s jiným trenérem ale otevírá oči a dává veškeré informace do větších souvislostí.

Na závěr děkujeme FK Ústí nad Labem za zprostředkování trenérské stáže v Dynamu, Filipu Trojanovi děkujeme za servis přímo v Drážďanech a týmu RFA za jednodenní přivítání v Plzni. Děkujeme také každému trenérovi, který nás obohatil, a přejeme všem hodně štěstí v další trenérské kariéře!

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:12)