FC Tempo Praha

Muži A: Sezóna je od nás profesorská

5.11.2018 9:25   www.fotbalpraha.cz  

Můžeme se ale poučit, říká dočasný trenér A týmu Petr Dedek.

Stalo se to v minulosti už několikrát: když na Tempu skončil trenér, než se našel nový, zaskočil u týmu jako kouč Petr Dedek. A je to tady opět. Poté, co v minulém týdnu ukončil své působení u A-týmu Petr Vanko, jako záskok do konce podzimu byl povolán opět Dedek, bývalý výborný střelec, zároveň místopředseda Tempa. "Tu situaci jsme museli vyřešit během pár hodin, nebyl vůbec čas. Je to výpomoc do konce podzimu, ne trvalý stav," říká Dedek.

První zápas pod jeho vedením zvládlo Tempo výborně. V důležitém záchranářském zápase mužstvo zvítězilo 5:2 na hřišti posledního Žižkova B. A gólů mohlo dát mnohem víc. Jen vynikající výkon brankáře Konečného uchránil domácí od velkého debaklu. "Kluci ten zápas zvládli skvěle," pochvaloval si Dedek.

Z předešlých čtyř zápasů získalo Tempo pouze bod a dalo dva góly. Proti Žižkovu vám vše vyšlo parádně. To tak rychle zafungoval impuls po výměně trenéra?
Nový člověk často vidí něco jinak než předešlý trenér. Podařilo se nám trefit věci, které se daly rychle zlepšit, dokázali jsme to dostat na hřiště.

FK Viktoria Žižkov B - FC Tempo Praha 2:5 FK Viktoria Žižkov B - FC Tempo Praha 2:5
Co konkrétně?
Napadání soupeře, abychom chtěli víc získávat míče jako tým. Celkově byl apel na to, aby na sebe kluci víc mluvili, víc na hřišti žili. Tahle sezona je v porovnání s tou minulou z naší strany taková profesorská. Asi přišlo i nějaké uspokojení, trápila nás zranění, bylo málo hráčů, někteří cítili, že mají místo jisté, bylo to jedno s druhým. Že máme v týmu dost talentu, to jsme věděli celou dobu. Ale chyběla tam poctivost, běhavost. Ta byla z mého pohledu menší než v minulé sezoně.

V minulém ročníku Pražská teplárenská přeboru Tempo skončilo páté, teď vás čeká boj o záchranu. Panuje v klubu velké zklamání? Určitě jste měli vyšší ambice.
Jsem ve vedení Tempa už 15 let, takže vím, že výkony a výsledky bývají v sinusoidách. Ale i z tohoto se můžeme krásně poučit, všichni to budou mít jako takové memento, že skončit jeden rok pátý pro následující sezonu vůbec nic neznamená. Snažím se vzít si ze všeho to dobré, takže i z této situace.

Opět jste naskočil jako trenér, když to Tempo potřebovalo. Z toho se stává na Tempu už tradice, ne?
To je asi v každém malém klubu – všude je někdo jako já, kdo je v klubu už dlouho, zná ho, a pokud je potřeba, pomůže. Nikdo jiný se do toho nehrnul, já tedy taky ne. Dřív jsem se na trénování vyloženě těšil, teď to beru jako pomoc Tempu na tři kola.

Takže se nemůže stát, že byste zůstal i přes zimu a vedl tým také na jaře?
Tohle je provizorní řešení do konce podzimu, pořád trénuju béčko a malinko za něj ještě hraju. Zároveň v klubu chceme, aby byla provázanost mezi áčkem, béčkem a dorostem. Takovou práci musí dělat někdo z klubu, ne trenér s ambicemi stavět si svůj tým. My se chceme soustředit se právě na tohle. I proto svou roli vidím u béčka.

FK Viktoria Žižkov B - FC Tempo Praha 2:5 FK Viktoria Žižkov B - FC Tempo Praha 2:5
Vaši dočasní pomocníci u A-týmu, trenéři Havlíček a Teplan, to mají stejně?
Tým vedeme hlavně s Petrem Havlíčkem, Jarda Teplan nám přišel pomoct. Já mám jasno, co se týče Petra Havlíčka, uvidíme, jak to bude do konce podzimu fungovat, třeba ho to chytne a nemůžu vyloučit, že by u áčka v nějaké roli pokračoval. Ale upřímně říkám, že tak daleko se ještě nedíváme.

Takže nemáte žádná jména, z nichž budete vybírat nového trenéra?
Vůbec. Poslední týden byl tak hektický, že na to nebyly myšlenky.

Jaký bodový plán máte pro poslední dvě kola? Čeká vás Motorlet B a Třeboradice.
Hlavní plán byl za tyhle tři zápasy poznat tým, zjistit, jak na tom kdo je, s kým se dá počítat pro jaro, kdo zlenivěl. Neberu to tak, že nám chybějí dvě kola do konce podzimu, ale tak, že chybí 17 kol do konce soutěže. Jasné je to, že každý bod navíc je super, ale to je pro mě v tuto chvíli až druhotné.

Zápas na Žižkově vám ale ukázal, že v týmu je velmi slušný potenciál, ne?
Byl jsem až překvapený, jak jsou kluci fotbalově chytří. To jsem dřív ani tolik nevnímal, když jsem nebyl přímo u mužstva. Říkal jsem si, že by nám mělo vyhovovat, že bude béčko Žižkova chtít hrát fotbal, tak jako ostatní béčka. Nakonec terén byl takový, že to byl spíš boj, ale Žižkov měl v zápase výborné věci, hlavně směrem dopředu byly některé jejich akce krásné. Byli hodně nebezpeční. Poklona pro naše kluky vzadu, jak to zvládli.

Zápasy:

FK Viktoria Žižkov B - FC Tempo Praha 2:5 (0:2) Video ze zápasu

Osoby:

Petr Dedek