FC Tempo Praha

U7: Turnaj ve Zbuzanech

14.2.2019 23:10   Radim Pfeifer  

Kluci si za jedno dopoledne vyzkoušeli jaké to je vyhrát, remizovat, ale také prohrát.

Prázdninová neděle 10.2. se pro hráče našeho týmu, kteří neodjeli na hory, nesla ve znamení dopoledního turnaje ve Zbuzanech.  Celkem kluci odehráli pět utkání. Postupně proti týmům: Štítarský SK, SK Cembrit Beroun, TJ Štěchovice, Petřín Plzeň a o umístění s SK Union Vršovice.

Důležité pro nás bylo především to, aby se tohoto a následujícího turnaje mohly zúčastnit všechny děti, které nejsou o prázdninách mimo Prahu. Tento turnaj splnil naše očekávání také proto, že ve všech zápasech, které jsme odehráli, jsme měli v podstatě vyrovnané soupeře (úroveň hráčů nelze hodnotit pouze na základě výsledku po 15 minutách hry, ať už naší výhry či prohry). To pro kluky znamenalo přiměřenou výzvu vzhledem ke zkoušení si naučených dovedností. Kluci si také vyzkoušeli za jedno dopoledne jaké to je vyhrát, remizovat, ale také prohrát.

Z hlediska herní stránky naši kluci čím dál tím více dokazují lepší orientaci v systému hry 4+1. Například pozice brankáře, se kterou se stále seznamujeme a kluci se s ní vypořádávají stále lépe a lépe. Ta v sobě zahrnuje spoustu činností: vybíhání, odhad na míč, odhad soupeře s míčem, práce s míčem rukama i nohama, hledání volného místa na vyjetí či hledání volného spoluhráče na přihrávku a mnoho dalších. Dále také všímání si i protihráčů, kteří nemají míč. V tomto případě už kluci ke konci turnaje malinko zapomínali, že hráči soupeře, kteří míč nemají, také existují, ale v celkovém pohledu se v této činnosti stále zlepšujeme. K vidění bylo v průběhu zápasů také mnoho krásných individuálních akcí 1vs1 a mnoho z nich také zakončených gólem. Posun v taktickém vnímání hry je v tom, že si kluci čím dál více nabíhají do volna, když jejich spoluhráč má míč. Dávají mu tak možnost s míčem naložit dle svého rozhodnutí. Buď situaci řešit individuálně nebo přihrát. Neměl bych opomenout také "přepínání" z útočení na bránění a opačně, které kluci dokáží realizovat již v mnohem kratším čase než dříve.

Závěrem bych rád zmínil, že tento turnaj pro nás byl z hlediska učení se a také prožitků ve hře velmi přínosný. Naši kluci vybojovali sedmé místo a vstřelili celkem 11 branek. Chceme také poděkovat rodičům, kteří v průběhu turnaje kluky vzorně podporovali. Rodiče si také mohli všimnout několika trenérů "křiklounů", kteří svým křikem a rozkazy nedávali hráčům šanci na vlastní rozhodování. Proto jsme byli rádi, že rodiče našich hráčů, se kterými jsme se měli šanci v průběhu turnaje bavit, se s naší týmovou i klubovou filozofií ztotožňují.