FC Tempo Praha

U11: Ondrášovka a turnaj v Tvrdonicích

20.5.2019 21:12   Antonín Plachý  

Tempáci změřili síly i s Borussií Dortmund.

Utkání na Smíchově lze rozdělit na dvě části, a to zejména podle soustředěnosti. Pokud se kluci soustředí, hrají aktivně, naplno a jsou vnitřně vtaženi do hry, tak v ten moment mohou vyhrávat, i pokud je jich o jednoho méně. Tam se buduje sebedůvěra i sebevědomí. Nakonec i na Viktorce Žižkov se toto potvrdilo a pokud kluci hráli naplno, tak naprosto dominovali. Jakmile soustředěnost opadla, byli schopní čtvrtinu i prohrát, bez ohledu na sestavu.

Soustředěnost, sebevědomí a sebedůvěru se snažíme nabudovávat a samozřejmě to stojí na dovednostech i na nasazení. Pokud někdo nehraje naplno a hledá chyby kolem sebe, třeba u rozhodčích, ztrácí se vše. Prosím proto rodiče, aby s dětmi vždy mluvili tak, že rozhodčí zápas a jejich výkon nerozhoduje. Pokud to tam naučíme děti hledat v těchto letech, budou dlouhodobě bojovat s tím, že "je někdo poškodil" a nedovedou se zaměřovat tak dobře na svůj výkon.

Ondrášovka dopadla výsledkově neslavně, ale herní projev špatný vůbec nebyl. Kluci si vyzkoušeli, že dovedou hrát ve vyšší rychlosti, pohybu i rozhodování a škoda, že nedokázali dát více gólů z několika dobrých příležitostí. Nejlepší zápasy byly se Spartou a s Mladou Boleslaví, které ukazovaly konkurenceschopnost, byť jsme je nevyhráli. Herně nás ale posunuly směrem, kterým chceme.

Myslím, že se to odrazilo na turnaji v Tvrdonicích, kde jsme hned v prvním zápase narazili na Borussii Dortmund, která turnaj vyhrála. Kdo čekal, že nás "přejedou", tak byl asi překvapen. I tyhle pocity jsme s klukama řešili před zápasem. Prohráli jsme sice 0:2, ale hrálo se na obě branky a i my jsme dokázali být nebezpeční. Ačkoliv Borussia byla lepší, nebyl to žádný rozdíl třídy. Nás čeká práce na proměňování šancí a naopak, abychom nezapomínali útočníky soupeře za sebou. Většina gólů, které jsme dostali, byla právě ze situací, kdy nás soupeř překopl a běžel v brejku na našeho brankáře. Mnohokrát jsme je dohnali, ale rozhodly až příliš často situace, kdy jsme byli zkrátka pozdě. Takže jsme opět u pozornosti před oběma brankami. Hra ale vypadala opravdu dobře a velmi vyrovnaný zápas se Žilinou jsme prohráli 0:1 gólem z penalty. Měli jsme na to vyhrát a tady rozhodl detail bránění, který řešíme opakovaně. Bránící hráč musí být nastaven bokem k soupeři, nikoliv čelem a nešátrat nohou do strany. Právě z toho byla penalta, byť se to stalo 15 metrů od branky, tak to zkrátka bylo ve vápně. Vítězství nás mohlo potkat i v utkání se Slováckem, které před 14 dny vyhrálo Ondrášovku. 

Tam bych řekl, že jsme byli i tím aktivnějším týmem, odehráli toho více na polovině soupeře, měli i více střel a opět nedokázali zachytit dva brejky. Sami jsme pak nedokázali dorazit míč do prázdné branky a na nastřelené tyče se nehraje. Rozehra od brankařů ale už probíhala téměř bezchybně, a tak se hra opravdu dala vystavět odzadu. Trenéři i rodiče ale byli právem hrdí na předvedené výkony. věříme, že to přetavíme i ve vítězství v dalších utkáních. Kluci hráli vlastně první turnaj 7+1 a řekl bych, že nebyl vidět žádný problém s orientací na větším hřišti. Zvýrazní se zde rychlostní typy a ti, kdo se rychle rozhodují, mají kolem sebe ještě více prostoru. Doufám, že směr, který jsme ukázali, bude pokračovat a bude se v tréninku přenášet na všechny.

Zápasy:

FK Viktoria Žižkov - FC Tempo Praha
SK Čechie Smíchov - FC Tempo Praha