FC Tempo Praha

U11: Triumf v Drážďanech

11.6.2019 20:56   Antonín Plachý  

Tempáci vyhráli turnaj v Německu, nechali za sebou domácí Dynamo i Red Bull Salcburk.

Nedovedu hodnotit utkání na Hostivaři, ale podle zpráv trenérů se po ospalém úvodu kluci probrali a začali hrát. Nasazení a herní pozornost začíná nabývat na stále větší důležitosti, ačkoliv stále trváme na tom, aby hra byla hravá, fotbalová a plná individuálních dovedností.

U11 vyhrála turnaj v Drážďanech U11 vyhrála turnaj v Drážďanech
Všechny kvality naplňoval výkon obou týmů na turnaji v Drážďanech. Kromě jednoho utkání s týmem Borea Dresden, kde kluci "prospali" prvních 6 minut právě v nasazení a pozornosti a možná právě díky tomu nepostoupili do skupiny o 1.-8. místo, protože s Red Bull Salcburk po velmi dobrém výkonu "jen remizovali". Když pak hráli ještě jednou s Boreou, která  byla fyzicky velmi vyspělá, už k utkání přistoupili poctivě od začátku a výkon i výsledek byl dobrý. Nicméně ze třetího místa vyhráli svůj odpolední turnaj, kde prošli pavoukem bez ztráty kytičky, ačkoliv si ve finále, kvůli spoustě neproměněných šancí, užili penaltový rozstřel, který vyhráli s přehledem. I zde se ukázalo, že penalta se proměňuje stejně klidem v hlavě, jako kopací technikou.

Druhý tým předváděl od začátku opravdu to, že se soustředí na hru, nikoliv na rozhodčí, kteří obvyklých 15% pro domácí často vytahovali na 30. Kluci skončili druzí ve skupině, po remíze s Dynamem Dresden, ale pak už svá vítězství neztráceli. Red Bull Salcburk ani velmi silná Borea Dresden je nezastavili a kluci předváděli v útoku i obraně skvělé výkony. Pokud by s takovým nasazením odehráli Ondrášovku, museli by hrát o medaile také, protože s nasazením se zvyšovala i kvalita hry a sebedůvěra kluků. Zde bylo možné položit rovnítko nasazení = sebedůvěra.

Ve finále s vyspělými kluky z Mecklenburku kluci vedli 2:0 a měli šance na další góly po krásných akcích. Je pravda, že šance měli i mecklenburští, ale Niky v brance podržel. Finále se také mělo hrát 12 minut, ale rozhodčí, tak jak měli dělat v každém zápase, zde přidal dvě minuty navíc a právě v poslední vteřině po našem obléhání branky a brejku soupeře došlo k vyrovnání na 2:2. Jenže kluci nesklopili hlavy a užili si vítězně penaltový rozstřel. Vítězství bylo zasloužené, protože řada kvalitních kombinačních akcí a zároveň individuální výkony se promítly do většího množství šancí než měl soupeř, který hrál také velmi dobře. 
No a to jak po celou dobu turnaje kluky podporovali rodiče, tak to byla velká paráda!

Na závěr ještě doušku o rozhodování kluků, což jsem řešil poslední dobou nezávisle s několika rodiči. Ideální variantou pro kluky je, aby se naučili brát život do svých rukou, aby si o věcech rozhodovali sami. Od toho, zda půjdou na trénink, až po to, na jakou chtějí jít školu. Jestliže se teď naučí o sobě rozhodovat, budou mít výhodu v životě, že se sebou nenechají manipulovat. Znamená to ale vždy dát jim informace. Jestli se někomu třeba nechce na trénink, protože se cítí unaven, měl by dostat informaci o tom, že právě proto, aby se únava rychleji rozplynula, je potřeba jít na trénink. nejhorší varianta z hlediska rekondice je mít den po utkání volno od pohybu. Pro kluky to bude často znamenat dilema mezi "chce se mi - nechce se mi". Tím se učí volit a pracovat sám na sobě, překonávat nepohodlí, nebo mu podléhat, ale mělo by to být jejich rozhodování na základě informací. Abychom vám to usnadnili, snažíme se informace o termínech dávat vždy co nejdříve, ale někdy to nevyjde tak, jak bychom rádi.