FC Tempo Praha

U7: Hodnocení sezóny

26.6.2019 8:19   redakce  

První týmovou sezonu v přípravkách zhodnotil trenér ročníku 2012 Radim Pfeifer.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Hlavním cílem bylo, aby se děti po tempácké školičce i dál bavily fotbalem. Myslím, že tento cíl byl jednoznačně splněn. Příkladem budiž Třebíč, kde naši kluci hráli fotbálek před turnajem i po turnaji nehledě na čas či únavu a to bez sebemenší organizace od trenérů. Dalším cílem této sezóny byla snaha o vybudování vztahu dětí ke sportu pomocí všestrannostních pohybových aktivit v hale i venku. Jedním z velmi důležitých cílů byla také samostatnost našich hráčů. Počínaje vázáním tkaniček a samostatným oblékáním v šatně konče. Co se týče základů hry, bylo naším cílem kluky povzbuzovat v herní odvaze a sebevědomí, především pak probouzet dravost v soubojích o míč. Dále také naučit rozeznat základy postů ve 4+1 a nelehkou roli brankáře.

Jak se je podařilo naplnit herně a výsledkově?
Herně se naše cíle podařilo naplnit na výbornou. Kluci udělali v rámci jedné sezóny obrovský pokrok, a to jak ve hře a vnímání prostoru, tak také v samostatnosti a fungování mezi svými vrstevníky. Je to také do jisté míry dáno přechodem mezi školkou a školou. Výsledky jsme v tomto věku samozřejmě vůbec neřešili. Důležité bylo, že kluci dostali možnost poznat radost z výhry, ale také okusili porážku, která ke sportu patří.

Jaké jsou cíle týmu do sezóny následující?
Naše cíle jsou podobné jako do právě skončené sezóny. Navázat na všestranný pohybový rozvoj dětí zábavnou formou a posouvat se ve fotbalových dovednostech a herním sebevědomí. Samozřejmě s čím dál větším důrazem na samostatnost.

Největší přednost a nejslabší stránka týmu?
Největší předností našeho týmu jsou láska k fotbalu a nově vybudovaná přátelství, na čemž chceme stavět. Dále také ochota pomáhat spoluhráčům… ať už s fotbalovou dovedností nebo třeba jen s vázáním tkaniček. A nechtěl bych opomenout bojovnost mnoha z našich hráčů i v momentě, kdy se jim třeba tolik nedaří. Slabší stránkou je pláč, se kterým se hrdě pereme a postupně ho ze hry odstraňujeme úplně.

Nejlepší a nejhorší moment sezóny?
Nejlepší moment sezóny tuším teprve přijde, a to v podobě srpnového soustředění, kam se chystáme vlakem! Doposud nejlepším momentem pro mě osobně byl asi první zářijový trénink. Měl jsem těsně před státnicemi, ale v momentě, kdy se na mě sesypalo třicet radostných dětí jsem na stres na hodinu a půl úplně zapomněl. Nejhorší moment byl asi v zimě v tělocvičně, a to když se nám o gymnastické vybavení zranila vedoucí týmu Simča Kumberová. V současné době už má vazy kotníku v pořádku.

FC Tempo Praha - Bohemians Praha 1905 FC Tempo Praha - Bohemians Praha 1905
Jak si rozdělujete práci v realizačním týmu?
Organizační záležitosti, vybírání příspěvků a spoustu dalších nezbytností má na starost výše zmíněná vedoucí Simča, která mi do značné míry ulehčuje trenérskou práci. Plánovaní, organizaci a realizaci tréninků a zápasů mám na starosti já. Na realizaci se podílejí také další tři trenéři Petr, Kuba a Tomáš, kteří mi jsou oporou, kdykoliv to je potřeba. Jsou na každém zápase a tréninku a mají velký podíl na rozvoji našich hráčů. Jsem jim vděčný především za zimní část sezóny, kdy jsem byl kvůli operaci kolene na dva týdny mimo tým. Oni se postarali o to, aby vše fungovalo bez problémů.

Co je podle vás největším trendem současného fotbalu, v čem se mění, co ve hře sledujete jako největší změnu?
Především všestrannost hráčů. Hráči musí být v dnešní době velmi dobře připraveni kondičně. K tomu by měli mít velmi dobrou techniku s míčem, být psychicky odolní, zvládat taktické myšlení dle týmové strategie a dokázat hrát více než na jednom postu. Ona všestrannost a nároky na technickou kvalitu provedení ve vysoké rychlosti jsou podle mě asi hlavní změnou, která vychází z postupného vývoje fotbalu.

Jak vnímáte herní projev tempáckých týmů? V čem se ten váš liší od ostatních, co byste si naopak chtěli vzít od jiného, kterého a proč?
Myslím, že snahou většiny tempáckých trenérů je, abychom vychovali odvážné hráče. Hráče, kteří budou chtít hrát a nebudou se zbavovat míče, i když je to občas méně riskantní řešení nehledě na post. Náš herní projev bych prozatím s ostatními neporovnával. K tomu se asi dostaneme až v pozdějších letech. V současnosti teprve přecházíme na 4+1 a vše vychází hlavně z odvahy v soubojích 1vs1. Jsme teprve v začátcích týmové hry.

Jaké faktory nejvíce rozhodují o úspěchu hráče ve vaší kategorii? Co je pro úspěch hráče a jeho rozvoj nejdůležitější?
O "úspěchu" hráče v naší kategorii rozhoduje především rychlost pohybového učení, což souvisí s mentálním vývojem. Dále taky vnímání, orientace v prostoru, rychlost a sebevědomí či odvaha. Pro rozvoj hráče je velmi důležitá dříve zmíněná všestrannost.

Co vám nejvíce chybí v tempáckém areálu? Čeho si naopak nejvíce vážíte?
Nejvíce nám v areálu chybí asi další travnaté hřiště (odlehčovák). Samozřejmě už není kam ho dát. A v momentě, kdy máme k dispozici hřiště u Policejní akademie, to v podstatě tolik potřeba není. Jinak je náš areál krásný a plně vybavený. Myslím si, že z materiálního hlediska si nemáme na co stěžovat.

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor…
Chtěl bych poděkovat vedení za podmínky, které nám na Tempu poskytují vzhledem k tomu, že jsme stále ještě amatérský klub. Díky těmto podmínkám se v mládeži máme možnost porovnávat s kluby na profesionální úrovni. Závěrem bych chtěl poděkovat všem kolegům trenérům z mládežnických ročníků za to, jakou partu i atmosféru si na Tempu v průběhu sezóny děláme!

Osoby:

Radim Pfeifer