FC Tempo Praha

U10: Hodnocení sezóny

1.7.2019 22:51   redakce  

Za uplynulou sezónou u hráčů narozených v roce 2009 se ohlédl trenér Jindřich Vampola.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Hlavním herním cílem zůstává nadále individuální rozvoj hráčů, a to jak po herní, tak osobnostní stránce. Pokud bych měl mluvit konkrétně, tak vzhledem ke změně hracího systému (přibyl hráč, házení autů) jsme pracovali například na převzetí míče zády k bráně soupeře, převzetí míče (nejen) z autového vhazování a dále se zdokonalovali v řešení situací 1na1, nábězích, výměnách pozic a přihrávkách.

Jak se je podařilo naplnit herně a výsledkově?
Po herně podařeném podzimu jsme se na jaře dostali do útlumu a motivace kluků ke hře již nebyla taková, což se odrazilo především na jejich pohybu po hřišti. K tomu se navíc přidaly četné jarní omluvenky a na některé zápasy jsme tak tým museli doplňovat hráči z ročníků 2008 a 2010, což nebylo úplně ideální. Rád bych touto cestou poděkoval trenérům za tuto pomoc. S transferem herních dovedností do hry samotné však panuje mírná spokojenost. V zápasech se tyto činnosti objevovaly, kluci je však ještě nemají plně zautomatizované.

Jaké jsou cíle týmu do sezóny následující?
Do další sezóny se zaměříme detailněji na průnikové přihrávky, i nadále budeme pracovat na vnímání prostoru a pohybu na hřišti. Vzhledem k blížícímu se přechodu na polovinu hřiště a hře 7+1 také začneme s tréninkem dlouhých přihrávek vzduchem. Z osobnostního hlediska je třeba začít zvyšovat herní zodpovědnost jednotlivých hráčů a zvyšovat jejich odolnost, a to jak psychickou (například po inkasovaném gólu), tak fyzickou (reakce na různá nakopnutí).

Největší přednost a nejslabší stránka týmu?
V závislosti na počtu hráčů je velice složité komplexní hodnocení týmu, což ilustruje i turnaj v Třebíči, kde jeden tým zvládnul v sobotu otočit vývoj v několika zápasech, a ukázal tak jistou psychickou odolnost. Naopak u druhého týmu se při inkasovaném gólu projevil nedostatek sebedůvěry. Celkově ale jako slabinu, na které chceme příští sezonu zapracovat, vnímáme odolnost fyzickou, jak již jsem psal výše.

Nejlepší a nejhorší moment sezóny?
Jako nejlepší moment hodnotím jak letní, tak zimní soustředění, která nám vyšla na jedničku. Kluci odjížděli spokojení, plní dojmů, zážitků a nově naučených dovedností. Mezi ty horší momenty patřily poslední zápasy sezóny, kdy se nám moc nedařilo a atmosféra mezi trenéry a rodiči zbytečně nebyla úplně nejlepší.

Tempo Cup 2018 pro ročník 2009 a mladší Tempo Cup 2018 pro ročník 2009 a mladší
Jak si rozdělujete práci v realizačním týmu? 
Veškeré organizační věci má na starosti vedoucí Karel Mach, který odvádí dobrou práci. Já mám na starosti především přípravu tréninků, nominace, plánování zápasů a tréninkového procesu. Ostatní trenéři se podílejí především na realizaci tréninků a zápasech.

Co je podle vás největším trendem současného fotbalu, v čem se mění, co ve hře sledujete jako největší změnu?
Fotbal se neustále zrychluje. Po technické stránce jsou již všichni hráči v nejlepších týmech výborní. Dříve přeci jen měli rychlejší hráči problémy s prací s míčem. Po kondiční stránce se už také moc dále posouvat nebude, dříve časté křeče hráčů ke konci těžkých utkání už také vidíme jen zřídka. Největší rezervy však vidím v psychice hráčů a psychologii vůbec, což můžou ilustrovat i snové obraty v obou semifinále Ligy mistrů.

Jak vnímáte herní projev tempáckých týmů? V čem se ten váš liší od ostatních, co byste si naopak chtěli vzít od jiného, kterého a proč?
Z tempáckých týmů jsem v této sezoně nejvíce viděl zápasy A-týmu, kde jsem ve druhé polovině sezony byl asistentem trenéra a nabíral cenné zkušenosti. Půlroční zkušenost mě posunula především v náročnosti na hráče, vyjadřování k hráčům a změnila můj pohled na výchovu mládeže.

Jaké faktory nejvíce rozhodují o úspěchu a hráče ve vaší kategorii? Co je pro úspěch hráče a jeho rozvoj nejdůležitější?
Těch faktorů je více, důležitá je určitě schopnost pracovat s míčem v rychlosti a také vnímání prostoru, které je ve fotbale jednou z nejvíce klíčových dovedností. Pro dobrou a rychlou volbu řešení hráči potřebují především dostatek herních zkušeností, čemuž se snažíme jít naproti i velkým počtem průpravných her v trénincích. Zkrátka se snažíme tréninková cvičení přibližovat co nejvíce hře samotné.

Co vám nejvíce chybí v tempáckém areálu? Čeho si naopak nejvíce vážíte?
Jsem rád, že můžeme mimo tréninky v tělocvičně trénovat na jednom místě, což u ostatních týmů v Praze není úplně samozřejmé. Naopak mi v areálu chybí větší tělocvična a další hřiště především pro přechodné období mezi podzimem a zimou, kdy všechny týmy trénují na umělé trávě.

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor…
Nakonec zbývá ještě poděkovat vedení a mým kolegům, trenérům, za skvělé podmínky k trénování a jejich veškerou pomoc, kdy každý z nich je důležitou součástí trenérského týmu. Dále bych rád poděkoval rodičům za to, že respektují naši práci, mají dostatečný nadhled a podporují své děti ke sportu.

Osoby:

Jindřich Vampola