FC Tempo Praha

U10: S Podolím a Kolovraty

23.1.2020 21:36   David Perl  

Tempáci se starších soupeřů nezalekli.

S o rok starším Podolím jsme se střetli už na konci loňského roku a tenkrát jsme si s fyzickou převahou soupeře nedokázali poradit. Teď už to bylo mnohem lepší. Přitom právě to, že se nebudeme bát i urostlejších soupeřů, je zásadní, protože fotbalovostí je pak přehrát dokážeme.


Velkou část zápasu předváděli kluci to, co děláme i v tréninku a působilo to tak, že 14 denní volno pomohlo klukům všechno vstřebat a dokázali to převést i do zápasu. Nejspíš to zažil každý z nás. Někdy prostě na něčem dřete každý den a ono to začne jít, až když si od toho dáte na nějaký čas pauzu. Víc a víc se začne objevovat kombinační hra, kterou už kluci vidí a její výhody dokáží využít. Vypadá to hezky a většinou je to i účelné. Stále ale kluky chceme tlačit do situací, které jsou pro ně těžší a v pozdějším věku už se je budou učit jenom těžko. To jsou situace jeden na jednoho nebo třeba i jeden na dva. Buďme tedy trenéři, rodiče i hráči na stejné lodi, trpěliví a umožněme klukům chybovat v prostředí, kdy je za to nikdo zpoza čáry nebo klandru nevyplísní.

Nepíšu to proto, že by se to dělo, ale proto, že zrovna tento zápas byl od kluků hodně kombinační a pokud si na to zvykneme, hůř pak budeme odpouštět snahu jít do kliček a těžších situací.

Teď už více k zápasu. První třetina na hřišti blíže šatnám byla výborná z obou stran. Padalo hodně branek a akce byly opravdu povedené. Vyhráli jsme tuším asi o 3-4 góly. Ve druhé třetině na druhém hřišti to bylo také poměrně vyrovnané, ale rozhodovaly individuality v zakončení. Zatímco na prvním hřišti na sebe brali střeleckou odpovědnost hlavně Andy s Kerbym, na druhém hřišti v tomto chybělo sebevědomí, že jdu dát gól. Proto jsme asi o pár gólů prohráli. Třetí třetinu na prvním hřišti už soupeř pomalu vypouštěl a mohli jsme si tak zastřílet ještě více.

A jak viděl zápas s Kolovraty Vašek s Radkem? K úspěšnému nedělnímu odpoledni přispěl i výsledkově vydařený duel s týmem Kolovrat. Soupeř přijel s namíchanou sestavou, kde byli i hráči starší než naši borci. To mělo zpočátku vliv jen na myšlení a zbytečný respekt Tempáků. Ti ale brzy poznali, že věkový rozdíl nemá na kvalitu jejich výkonu vliv a v podstatě od začátku jsme drželi pevně otěže zápasu ve svých rukou. Kolovraty se k šancím, či skórování dostávaly jen zřídka, většinou po naší hrubé chybě, která byla zaviněna odfláknutím stále dokola vštěpovaných hráčských povinností. Našim hráčům tedy až na pár výjimek nebylo co vytýkat a mohli jsme dále pilovat naše návyky a herní styl. I přes přesvědčivou výhru byl pro nás zápas přínosem, ať už pro psychiku a sebevědomí hráčů, ale také jsme si opět zkusili pro nás ne úplně běžný herní čas 3 x 25 minut. A mrazivé počasí byl jen bonus pro zocelení našich svěřenců. Rodiče od nás mají palec nahoru za podporu a fandění v ne úplně ideálních povětrnostních podmínkách.

Zápasy:

FC Tempo Praha - AFK Slavoj Podolí Praha
FC Tempo Praha - Sokol Kolovraty