FC Tempo Praha

U16: Hodnocení sezony

20.7.2022 23:35   redakce  

Sebereflexe hráčů i trenérů nám velkou měrou pomohla sezonu kvalitně dokončit sedmi výhrami v řadě, tvrdí trenér Jakub Fajfr.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Cíle v kategorii U16 jsou většinou jiné, než jsme je letos měli my a to díky soutěži, kterou jsme letos hráli. Poprvé se tato kategorie představila v krajském přeboru staršího dorostu, takže nás čekala utkání s hráči až o tři roky staršími. Navíc z této soutěže kvůli reorganizaci vyšších soutěží sestupovalo více týmů, což pro kategorii U16 není obvyklá starost. V kategorii U16 je zpravidla spoustu prostoru na rozvoj veškerých schopností a dovedností, výsledky se staví obvykle na druhou kolej. Takže kromě hráčského rozvoje bylo cílem do sezóny udržení výše zmíněné soutěže.

Jak se je podařilo naplnit herně a výsledkově?
Oba dva cíle, tedy rozvoj veškerých schopností a dovedností a zároveň udržení soutěže, se nám nakonec podařilo naplnit. Nutno podotknout, že v některých utkáních nám pomohli hráči starších kategorií (U17/U19) a patří jim i realizačním týmům poděkování. Po celou sezónu jsem však za hlavní cíl považoval týmový a hráčský rozvoj a myslím si, že tento cíl se nám podařilo naplnit.

Jaké jsou cíle týmu do sezóny následující?
V následující sezoně bude tým pod vedením nového realizačního týmu, který určitě bude chtít navázat nejen na naši práci, ale i na práci realizačního týmu U15, jelikož tým U17 bude složen ze dvou ročníků (2006 a 2007). Pro kluky to bude velká výzva, česká liga mladšího dorostu je výborná soutěž a já věřím, že kluci svou kvalitu v této soutěži předvedou a potvrdí výkonnostní vzestup, který v minulé sezóně udělali.

U16: FC Tempo Praha - TJ Junior Praha 9:1 U16: FC Tempo Praha - TJ Junior Praha 9:1
Největší přednost a nejslabší stránka týmu?
Těžko se mi určuje největší přednost, tým se zlepšil komplexně. V obranné fázi za vše mluví počet inkasovaných branek, kdy jsme se z podzimních 40 zlepšili na pouhých 17 inkasovaných branek v jarní části a byli druhým nejlepším týmem v této statistice. V útočné fázi jsme prokázali na několika postech výraznou kreativitu a tím se dostávali do více brankových příležitostí než v podzimní části soutěže. Co se týká slabších stránek, tak je třeba podotknout, že soutěž staršího dorostu nás prověřila výrazně po silové stránce, se kterou jsme se hlavně v první části sezóny potýkali. Otázkou je, jak na tom tým bude pod větším časoprostorovým tlakem v české lize, která je rozhodně rychlejší a dynamičtější soutěží.

Nejlepší a nejhorší moment sezóny?
Těžko se mi vybírá jeden moment. Mezi nejlepší bych vedle závěrečné sedmizápasové série vítězných utkání zařadil podzimní utkání v Dolních Chabrech, kde jsme předvedli plno krásných fotbalových akcí. Ale kolikrát jsem měl super pocity na několika skvělých jarních trénincích. Za nejhorší momenty sezony musím zmínit situace na trénincích, kdy hráči neměli chuť trénovat. Takových tréninků nebylo bohužel málo a takové situace trenéra trápí mnohem více než nějaké porážky. S takovými situacemi jsem se několikrát vnitřně velmi pral a vždy jsem přemýšlel, kde jsem jako trenér udělal chybu. Stejný přístup jsem žádal i od hráčů a věřím, že právě tato sebereflexe nám velkou měrou pomohla sezonu kvalitně dokončit.

Jaký soupeř vás v sezóně nejvíc zaujal, prověřil nebo překvapil?
Jak jsme se v průběhu sezóny přesvědčili, žádné utkání v krajském přeboru staršího dorostu pro nás nebylo jednoduché. Každé utkání tak chlapce rozvíjelo a to je ta nejdůležitější věc. Jediný tým, který v soutěži dominoval, byla Libuš.

Jak jste spokojen s kvalitou soutěže, kterou jste hráli? Kromě mistrovských zápasů hrají týmy hodně přípravných utkání, kde si obtížnost soupeře můžeme zvolit. Vnímají hráči, že jde "jen" o přátelák?
O soutěži jsem se již zmínil. Co se přátelských utkání týká, tak ta byla pro nás speciální v tom, že si kluci zahráli proti stejně starým soupeřům a zkusili si v těchto utkáních úplně jiný styl hry soupeřů. Velkou školou pro nás byla utkání se Spartou, Bohemians a Mladou Boleslaví v zimním přípravném období. Tato utkání nám ukázala, že dnešní fotbal se neobejde bez kvalitní kondiční připravenosti jednotlivce a že je třeba trénovat co nejvíce v intenzitách, které se objevují v utkáních.

Od letošní sezóny používáme kameru Veo, ale většina trenérů a týmů natáčela zápasy nebo tréninky už předtím. Jak pracujete s videem ve vaší kategorii a jak na to reagují hráči?
Veo kamera je samozřejmě nástroj, který pomáhá s rozborem vlastní hry a hry soupeře. My jsme tuto novinku však využívali v tréninku minimálně a to převážně z časových možností hráčů. Za důležitější jsem v této kategorii považoval co nejvíce času s míčem na hřišti namísto videoanalýzy a k tomu jsme vždy směřovali všechny čtyři tréninky týdně, které byly často dvouhodinové. Záznam utkání dostávali hráči samozřejmě k dispozici a tuto možnost si pochvalovali.

V této sezóně postoupil náš A tým do Přeboru a sehrál pohárové finále se skvělou podporou Tempáků. Jaký to byl zážitek a jak často vy osobně nebo vaši hráči chodí na áčko?
K výsledkům A týmu je třeba pogratulovat a je jen dobře, že se mu dostalo takové podpory v letošním roce v konkrétních utkáních a věřím, že tomu tak bude i nadále v příštích sezónách a že výsledky a hlavně předváděná hra bude pro mladé hráče inspirací. Já osobně jsem na utkání A-týmu nechodil, jelikož druhý víkendový den dostávala vždy přednost před fotbalem má rodina.

Jaký tým, případně jaké týmy z profesionálního fotbalu vás herně inspirují a proč?
Já jsem velkým fanouškem trenéra Guardioly, tudíž momentálně mě inspiruje tým Manchester City. Nicméně jakékoli velké utkání mě nenechává chladným a z každého se snažím něco vzít, a pokud to lze, tak přenést do výchovy dorostenců.

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor...
Touto cestou bych rád poděkoval kolegům a kolegyním z realizačního týmu za skvělou spolupráci. Neskromně si myslím, že se hráči kategorie U16 velmi posunuli ve všech aspektech a to je zásluha celého realizačního týmu. Díky!

Osoby:

Jakub Fajfr