FC Tempo Praha

U13: Ondrášovka, Vary a Radotín

6.10.2020 23:45   Antonín Plachý   Eduard Binko  

Na Ondrášovce trochu strach o postup, o víkendu dvě výhry, kdy soupeři kladli odpor.

Ondrášovka Cup
Na Ondrášovce, kde jsme věřili v postup bez ztráty kytičky, se ukázala důležitost vstupů do utkání, protože za 20 minut se i jednogólový rozdíl neotáčí vždy snadno. Když soupeř bojuje na hranici svých možností, padá do střel, začíná se objevovat i nervozita a pak v jasných šancích hráči ztrácí klid a místo uklizení míče, to "solí ránou" před sebe. Tohle nám předvedli jak Kunice, tak vlastně i Meteor, který ovšem byl opravdu vyrovnaným soupeřem.

Karlovy Vary
Karlovy Vary také vstoupily zdravě agresivně a utkání vypadalo, že bude velmi vyrovnané a "nepříjemné". Varští vedli 0:1 po jedné naší pomalejší rozehře zezadu a byli povzbuzení, takže nás presovaly u naší branky a my jsme museli opravdu šlapat do pedálů. V těchto chvílích se ukazovaly ty okamžiky, že umíme střídat jak rozehru po zemi do nohy, tak i dát delší přihrávku skrze obranu nebo za obranu soupeře. V tomto to byla pro nás velmi poučná pasáž hry. Naší aktivitou jsme ještě do konce třetiny dali na 2:1 a celou dobu bylo vidět, že kluci ve vítězství věří. Tady jsme zrovna zúročili to, co trénujeme a vyrovnání na 1:1 bylo ze situace, kdy Vítek nezpanikařil, přiťukl si a uklidil k tyči. Když jsme dali na 3:1, vrátila se i herní uvolněnost a některé akce byly opravdu skvělé. Gól na 4:2 ukázal opět to, jak důležitá je pozornost a agresivita v soubojích před naší brankou. Varáci rozehráli roh jako většina týmů nákopem před branku a neuhlídali jsme dobře rozeběhnuté hráče soupeře. Někde si to v tréninku budeme zkoušet, abychom si poradili s touto nejjednodušší variantou hry. To soupeře zase povzbudilo a hrál aktivně. Dobrá zkouška nervů kluků byla, když rozhodčí neodpískal zcela jasnou penaltu na Ondru, a nějakým zvláštním pochodem myšlenek z toho udělal "trestňák ve vápně". Pro nás zase zajímavé v tom, že se musíme v těchto situacích ozvat a všichni se okamžitě a hlasitě hlásit o svá práva. Situace s penaltou se v utkání pak opakovala ještě dvakrát a vždy šlo vlastně o zákrok soupeře zezadu. Ani jednou kluci nijak hlasitě neprotestovali. jelikož to bylo už za stavu 5:2 a 6:2, tak jsme neprotestovali ani na střídačce, ale vlastně je to také chyba. Ještě byl zajímavý moment, že v týdnu jsme poslali klukům videa, kde byla ukázána překvapivá hra a zejména u Ondry bylo vidět, jak se toho chopil a opravdu se snažil ve hře překvapení vymýšlet. Rozvinout schopnost "učit se" je jeden z našich zásadních úkolů a se schopností překvapovat soupeře a být nečitelný, jde ruku v ruce.

Radotín
První zápas, kdy soupeř kladl nějaký odpor. Na začátku kluci prohráli los a soupeř využil situace a otočil strany, abychom hráli proti zapadajícímu slunci. Dělalo nám problémy rozeznat spoluhráče od soupeře, ale časem jsme si zvykli a ve druhé půli už byl stín. Soupeř se nebál napadat rozehrávku, tak konečně v letošní sezoně kluci museli rozehrávat a zakládat útoky pod tlakem. V obraně si s tím hlavně Ondra, Petr a Šimon poradili většinou bezproblémově hrou 2v1 se zapojením Komára (ten všechny rozehrávky zvládl s přehledem tentokrát, jen jednou to bylo trochu stresující). Uprostřed nám fungovaly narážečky s náběhem do kolmic, bohužel do finální útočné fáze jsme hru zbytečně tlačili středem, takže nám vznikal chuchvalec před vápnem a snažili jsme se prorvat středem obvykle 1v3 místo rozehrávky do strany. První gól jsme prolomili obranný val soupeře perfektním náběhem Tomáše na přední tyč na přihrávku z rohu, kdy obrana reagovala pozdě a nedůsledně. Po chvilce jsme přidali pojistku na 2:0, ale soupeř také z rohu využil ojedinělé šance a protlačil gól na 2:1 po relativně šťastném odraženém míči. Do druhé půle jsme měli za cíl pořád hrát aktivní rozehrávku kombinací a po pár minutách se tento plán vyplatil, protože soupeřovým útočníkům evidentně začaly docházet síly po 50 minutách napadání a běhání bez míče. Jak jsme se začali pravidelně lehce dostávat přes počáteční pres, tak nám najednou začal zbývat prostor pro střelbu z dálky a následné dorážky. Rychle jsme přidali dva góly na 4:1 a potom už v klidu dohrávali. Hráči soupeře viditelně odpadli fyzicky i psychicky. Na závěr jsme ještě upravili na konečných 5:1. Výsledkově to mohlo/mělo být výraznější, ale Radotín dokázal jako první tým v letošní sezoně s námi velkou část zápasu hrát fyzicky vyrovnanou hru, což bylo určitě potřeba.

Zápasy:

FC Tempo Praha - FC Slavia Karlovy Vary 6:2 (4:1)
FC Tempo Praha C - SC Olympia Radotín 5:1 (2:0)