FC Tempo Praha

U13: S Mostem a Stodůlkami

1.6.2022 13:17   Petr Suchan  

Dobrý zápas a ligová výhra s Mostem, podceněné Stodůlky a přeborová porážka.

Most
Na podzim s námi Most hrál otevřený fotbal s výsledkem 18:2 pro nás. Dnes však soupeř zvolil defenzivní taktiku. Hrál v zataženém bloku, s agresivním dostupováním často za hranicí faulu a spoléhal na rychlé brejky. My nezachytili začátek zápasu a namotivovaný Baník se již ve druhé minutě ujal vedení. Tím jsme je ve způsobu vedení zápasu utvrdili. Kluci ze severu Čech byli silově a fyzicky dobře vybaveni, a tak nás nečekal lehký zápas. Od druhé minuty jsme byli nuceni tvořit a dobývat dobře organizovanou obranu. Dobře jsme drželi míč a obehrávali obranný blok se snahou najít okénko rychlou kombinací či individuálním proniknutím. Soupeř nás často zastavoval pomocí faulu, a tak jsme zápas otočili na 2:1 pomocí dvou pokutových kopů. (Penaltové zákroky byly celkem tři, ale rozhodčí řekl, že ta první penalta byla přísná, a tak udělal z druhého zákroku jen trestný kop z pozice cca 7 m od brány, napotřetí už druhou penaltu písknout musel). Přestože se Most bránil, měl ve svých řadách šikovné kluky, kteří nás při sebemenší možnosti větrali rychlými brejky. A tak jsme museli být stále obezřetní. To byl i případ vyrovnávající branky hostů na 2:2.

A tak, i když jsme měli optickou převahu, nebylo nic rozhodnuto. Dnes jsme však měli kvalitu a sebevědomě jsme se dvakrát prosadili ze hry. Soupeř trestal nedorozumění gólmana s obranou gólem z půlky do prázdné branky. Odpovědí byla branka o minutu později, která stála za to. Kluci roztrhali blok trpělivou kombinací, přenesení zprava doleva a zpět, s následnou průnikovou přihrávkou na Kubu, který se v prostoru před branou nemýlil.

Pětasedmdesát minut mohl souboj dopadnout pro obě strany. Je to taková klasika pro konec sezóny v kategorii U13. Každý tým má již dobře zvládnutou taktiku. Většinou disponuje dobře fyzicky připravenými hráči. Umí dobře stlačovat prostor a přerušit, i za cenu faulu, možné přečíslení. Vždy jsou tam nějaké individuality, které dokážou překvapit do otevřené obrany. V součinnosti s malým hřištěm se pak mažou veškeré rozdíly.

Jelikož však chceme být v zápasech dominantní i v budoucnu, budeme se muset naučit hrát do plných. Proto tento zápas hodnotím kladně, kdy jsme se mohli tuto těžkou disciplínu dobývání učit v praxi. A myslím, že jsme protentokrát obstáli. Most hrál, na co měl. Hodně takticky, ale určitě fotbalově. Žádnou destrukci a odkopávání, ale jen s důrazem na bezpečnou obranu. Dobré utkání.

Stodůlky
Stodůlky patří ke kvalitním soupeřům Pražského přeboru. Disponují několika zajímavými hráči a z toho důvodu jsme šli do zápasu s respektem. Chtěli jsme se poučit z ranního zápasu a nepustit soupeře do vedení. To se nám povedlo. Na soupeře jsme vlétli a již ve druhé minutě vedli z pokutového kopu. Dál jsme byli aktivní a když jsme ve 13. minutě vedli o dvě branky, nikdo nevěřil v žádné drama. Bohužel si to mysleli naši borci. Vytratil se pohyb bez míče. Nulová aktivita a naprostá nekoncentrovanost. Soupeř naopak velice aktivní snížil na 1:2. Ani to nás neprobralo. Ne, že by chyběla snaha, ale vždy se aktivně choval hráč s míčem a maximálně jeden dva další. Ostatní nula. Navíc i hráč s míčem po odehrání vypnul. A to se na to v tréninku zaměřujeme neustále. Stodůlky cítily šanci na Tempu uspět a rázem jich bylo plné hřiště. Hlavně hráč s č. 10 Tolokonnikov byl velice zajímavý. Po faulu na tohoto hráče, soupeř proměnil penaltu a srovnal skóre.

Od této chvíle bych mohl zopakovat hodnocení z ranního zápasu s Mostem. Soupeř zalezl do aktivního bloku a nechal nás hrát do plných. Bylo vidět, že budou bránit bod a čekat na příležitost k brejkům. Nás to probralo ze snu, že se nemůže nic stát a začalo zoufalé dobývání. Tato naše odpolední parta dnes však neměla takovou kvalitu, aby to dokázala. Hlavně v zakončení jsme zklamali. Soupeř dal gól, který za dva měsíce platit již nebude. My se snažíme hrát s obranou vysoko a útočník Stodůlek byl 20 metrů za námi krok před vápnem, kde už se píská ofsajd. Nakopnutý míč si v klidu přebral a vsítil vedoucí gól hostů. O pár minut později opět hráč č.10 proměnil individuálně na 2:4. Posledních 20 minut zápasu jsme se snažili zápas otočit, ale podařilo se nám už jen Honzou Žibritou snížit na konečných 3:4.

Zápas jsme si prohráli sami svou lehkovážností při vedení 2:0. Klasická csaplárovská past. Poučení pro příště.


Zápasy:

FC Tempo Praha - FK Baník Most - Souš 5:3 (:)
FC Tempo Praha C - TJ Sokol Stodůlky 3:4 (2:2)