FC Tempo Praha

Muži B: Benfika téměř nad všemi

18.8.2022 22:05   Patrik Baroch  

Po tenisové výhře 6:4 nad Újezdem nad Lesy má béčko plný počet šesti bodů. Sestřih uvnitř článku!

Když se Majkl (zápas dohrál s kapitánskou páskou a jako správný leader se soustředil spíš na kecy než na hru) v kabině ptal, jaký že to Újezd dostal na pr***, nebyla to vůbec náhodná otázka. V Čechách totiž existuje asi 118 obcí se slovem újezd v názvu. Tato pojmenování se váží k historii, kdy újezdy vznikaly podle starého českého práva pomocí svědků, kteří objetím na koních vyznačili hranici zalesněného a málo osídleného území. Újezd (nářečně nebo zastarale oujezd) tedy byl ve středověku obvykle zalesněný, řídce zalidněný územní celek, který byl vymezen vodní sítí nebo nápadnými přírodními znaky. Tyto újezdy, které byly často ve vlastnictví církve nebo drobných feudálních rodů, byly během vnitřní kolonizace ve 12. století osidlovány místním obyvatelstvem a zařazovány do hospodářského celku vlastníka. Původně zahrnovaly pole, louky, lesy nebo pastviny, po osídlení v jejich rámci vznikalo i několik vesnic. Újezdy se tak stávaly základem budoucího panství nebo statku.

My jsme hráli konkrétně s Újezdem nad Lesy, což teda není moc konkrétní, navíc lesy v dnešní horké a suché době mají tendenci hořet. Podobně jako obrana našeho soupeře, který si po pěti obdržených brankách v minulém kole tentokrát zpátky do Újezdu odvezl šestigólový příděl.

Jinak k zápasu asi není potřeba nic dalšího zmiňovat, snad jen sílu lavičky (tvořené převážně hráči béčka, což je v rozporu s trenérovým tvrzením, že chce, aby A třídu hráli kluci, co si ji vykopali), protože ani ne po pěti minutách na hřišti se hned dva střídající béčkaři zapojili do gólové akce! Doufám akorát, že se tím nezaškatulkovali do nepopulární role žolíků.

Soupeř (a Vítek) taky párkrát skóroval, takže jsme bohužel nemohli v úterý hrát jen fotbálek. Velká škoda. Nicméně tři body zůstaly na Tempu, a zatímco Újezd je nad Lesy, my jsme po dvou kolech v tabulce A třídy skoro nad všemi.


Zápasy:

FC Tempo Praha B - FK Újezd nad Lesy 6:4 (4:1)