FC Tempo Praha

Muži B: Bitva na Vršovickém poli

11.10.2016 14:08   Patrik Baroch  

Střet skončil příměřím, které nikdo nepodepsal.

V neděli 9. října 2016 stanuly proti sobě v pražských Vršovicích síly tamního Unionu B na straně jedné, a spojeného vojska Tempa na straně druhé. Dějištěm bitvy bylo vršovické pole. Domácí Union zvolil půdu konání velmi dobře, na nekvalitní terén byli jejich bojovníci zvyklí, a získali tak proti nájezdníkům ze Lhotky mírnou výhodu. Obě armády byly zhruba stejně početné, byť širší kádr měl po ruce generál d'Edek. Obě strany používaly klasickou formaci té doby – 4-4-2.

Přes mrazivé počasí se v rukavičkách rozhodně nezápasilo. Vedla se především zákopová válka - zakopávalo se velmi, ať už balon nebo o balon. Jak už to ve válce bývá běžné, došlo i ke ztrátám. Asi kolem 25. minuty při útěku utonul v bažinách Jindřich I. Forrest. V našich pamětích však navždy zůstanou jeho citáty: "Toho bohdá nebude, abych neutíkal," a "Co ten Hendrich?". Vršovičtí zasadili další ránu, tedy se tak aspoň domnívali. V zápise o utkání ji však nenaleznete, jedná se pouze o legendu (nikoli o Legendu – pozn. aut.), kterou ani jeden ze tří přítomných kronikářů - kteří zjevně pamatují mnoho - nepotvrdili. Na druhé straně se pokusil o blitzkrieg harcovník Anders von Schwank, ale ani on se do análů nezapsal (podle dobových úsudků by však rád). Těsně před polovinou boje utrpěl jednu ztrátu i soupeř, na oběti tedy 1:1.

Ve druhé části následovalo obléhání hradeb Vršovic. Ty ale odolávaly. Zásadní úder přišel až po 72 minutách úporných bojů, kdy vypálil obávaný palič Jurij Žaludovič Kutuzov. Mezitím se Markus Lobkowicz snažil vymyslet jak prolomit obraný val diplomaticky. Jeho pokus jít na to hlavou skončil ale ještě před branou. Union se ale nevzdal a z obranného šiku přešel do útoku. Tempáci vzdorovali, seč jim to síly dovolovaly, leč ani to nestačilo. Střet končí příměřím, které - na rozdíl od dob dávno minulých (asi 2 roky zpátky) - nikdo nepodepsal. Trendem 21. století je totiž elektronická podoba všeho.

Válka o prvotřídní korunu však zdaleka nekončí. Důležitá bitva následuje příští týden. A Tempo válčí hned na dvou frontách.

Zápasy:

SK Union Vršovice B - FC Tempo Praha B 1:1 (0:0)