FC Tempo Praha

U14: Týmovým výkonem ke třem bodům

17.4.2017 23:10   Tomáš Zajíček  

Tempáci obrali o všechny body Kladno, první tým tabulky.

Na Velký pátek 13.4. jsme zavítali na hřiště prvního celku soutěže SK Kladno. Že se bude jednat o náročné utkání, nemohlo být pochyb, k očekávaným absencím našich obvyklých opor Vitíka a Mareše se ještě před utkáním přidal Navrátil a navíc jsme Kladnu v obou podzimních kláních podlehli. Na klidu nemohl našim klukům přidat ani fakt, že se hrálo na přírodní trávě, na které jsme za posledních pět měsíců trénovali jedinkrát.

S ohledem na stav travnaté plochy byla chlapcům zdůrazněna jednoduchost a rychlost hry na vlastní půli. Jak už to tak bývá, právě zdůrazněný aspekt hry se nám úvodních dvacet minut vůbec nedařil a soupeř nás prakticky nepustil z vlastní poloviny hřiště. V této fázi utkání jsme se dopouštěli mnoha ztrát kolem našeho pokutového území vinou pomalé činnosti na míči a nedostatečnou nabídkou. Vymanit ze soupeřova tlaku jsme se dokázali pouze pomocí dlouhých míčů. Soupeř se tak zaslouženě ujal vedení, když po rychlé rozehrávce autu vnikl jeden z hráčů Kladna do šestnáctky a nádhernou křížnou ranou do šibenice nedal Kinskému v bráně šanci na zákrok. Ani nadále soupeř nepolevoval v tlaku, vytvářel si náznaky šancí a mnohé závary.

S přibývajícím časem se nám však povedlo rozpohybovat naše krajní hráče a útočníky, přidali jsme v důrazu a utkání se začalo pomalu obracet. Zlomový okamžik zápasu přišel ve 26. minutě, kdy Štanclem rychle rozehraný aut přiťukl Vodička na Paška, který se klamavým pohybem zbavil dvou bránících obránců a sólový nájezd zakončil obstřelením vybíhajícího brankáře. Opařený soupeř se ještě nestihl vzpamatovat z vyrovnávací branky a už prohrával. Ve 28. minutě se agilní Pašek uvolnil na hranici pokutového území, do uličky přihrál míč Šmerdovi, který sice svou příležitost neproměnil, ale z dorážky do prázdné brány se již Ling nemýlil. Výsledkem 2:1 pro Tempo první poločas i skončil.

V nastoleném trendu se nám podařilo pokračovat celou druhou pětatřicetiminutovku. Aktivním pohybem a důrazem jsme soupeře nutili ke ztrátám a chodili do brejků, hra se rychle přelévala od jednoho pokutového území ke druhému. Ve 46. minutě jsme zčistajasna přišli k vedení 3:1. Výborně hrající Pašek přinutil presinkem stopera Kladna ke ztrátě a poradil si i s druhým samostatným únikem. Do konce utkání jsme ještě byli svědky mnoha závarů a pološancí na obou stranách, ale z žádného již branka nepadla.

Toto utkání ve mně zanechalo mnoho pozitivních emocí a možná i proto ještě pár řádků:
- jednak je potřeba vyzdvihnout trojici Pašek, Ling a T.Jirák, která odehrála ještě před našim zápasem významnou část utkání za ročník 2002 a všichni tři i přes značnou únavu svým výkonem výrazně přispěli k předvedené hře,
- pokud někdo pochyboval o týmovosti našich kluků, tak utkání v Kladně jasně ukázalo, že se mýlí; většina kluků dohrávala ve velké únavě a dřeli jeden za druhého; hráči, kteří nenastoupili do utkání v základní sestavě, po celou dobu žili s týmem, byly na nich jasně patrné emoce a po příchodu na hřiště byli svou aktivitou přínosem; v Kladně jsme předvedli, co znamená TÝMOVÝ VÝKON.

Zápasy:

SK Kladno - FC Tempo Praha 1:3 (1:2)