FC Tempo Praha

Muži B: Na střídačce roste IQ

3.5.2018 10:22   Jiří Nechvíla  

Fotbalista by měl sedět více na lavičce, než nastupovat v základní sestavě.

Dle mé studie totiž sezením na střídačce roste prudce inteligence. Jako názorný příklad mi poslouží poslední západ mužů B, který se hrál v Třeboradicích. Na zápas jsem byl sice nominován, ale vzhledem k nedostatečnému počtů tréninků jen na lavici náhradníků. Ihned po oznámení sestavy se mezi střídajícími hráči vytvoří jakési pouto s vlastními zvyky a pravidly. Zdržují se v hloučku a díky tomu spolu více komunikují. Tím se dostávám ke konkrétním důkazům, stoupající inteligence. Já jsem se mezi náhradníky rozpovídal, jak probíhala má dovolená v Římě. Hned v úvodu mé historky jsem zvýšil své IQ. Když jsem vyprávěl, kde jsme sehnali levné lístky do letadla, byl jsem upozorněn, že lístky do letadla neexistují, že lístky rostou jenom na rostlinách a stromech. Že lístku do letadla, se říká letenka, jako od slova letět. Chvilku jsem argumentoval, že lístek se prostě říká obecně všemu, díky čemu se dostaneš nějak, kam tě jinak nepustí, ale znovu jsem byl upozorněn, že nemám pravdu, že lístky opravdu rostou jen na rostlinách a stromech. Vyžádal jsem si pro potvrzení další konkrétní případy. Takže pro ty, kdo jsou na tom stejně jako jsem byl já, je to následovně. Lístek do letadla – letenka, od slova letět. Lístek do MHD – jízdenka, od slova jezdit, lístek do kulturního prostředí – vstupenka, od slova vstupovat.

Okolo hřiště v Třeboradicích roste na některých místech vyšší tráva. Hráči, který jde do těchto míst pro zakopnutý balón, hrozí, že se na něj může přichytit a následně přisát klíště. Když byl v těchto místech jeden náš střídající hráč, na lavičce jsme ho spolu s ostatními poučil, že klíště má několik stádií života. Vajíčko, larva, nymfa a dospělý jedinec. Že krev saje pouze samice, jsou na světě 350 miliónů let a díky tomu se přizpůsobila extrémním podmínkám. Klíště přežije pod vodou 3 týdny a v mínus 15 °C vydrží více než 24 hodin. Než jsme se dostali k dalšímu tématu, vedli jsme už dva nula a zápas jsme měli pod kontrolou. Znovu jsme připomněl svůj výlet do Říma a kluky jsme obohatil o znalosti soubojů gladiátorů. Bojovník vstupující do arény měl 10% šanci, že zemře v boji. Vychování jednoho gladiátora bylo velmi nákladné, a tak byla snaha je udržet co nejdéle naživu. Až těsně před zakázáním her začali být gladiátoři postradatelní a pravděpodobnost úmrtí stoupla na 50 %. Těsně před koncem prvního poločasu, kdy jsme vedli 3:1 a byli lepším týmem, jsem ještě kluky informoval, že osifikace kostí, tedy přeměna chrupavky v kost končí nejpozději ve 21 letech. Do té doby má možnost člověk vyrůst.

Druhý poločas jsme na hřišti začali prachbídně, soupeř snížil na rozdíl jedné branky, a tak náš trenér, který všechno ví a všechno zná, poslal všechny kluky až na mě rozcvičovat. Jelikož už nebylo s kým si vyměňovat informace, jsem se tudíž začal věnovat více zápasu. Soupeř tlačil a několik jeho možností výborně vychytal Honza Žežulka. Trenér, který všechno ví a všechno zná, začal na hřiště posílat z lavičky čerstvé hráče, aby hru oživili. Jedním ze tří nových hráčů byl Majkl, který se během dvou minut dostat do totálního laktátu, držel se na boku a maximální rychlost sprintu půl Kloudy. To plyne z toho, že při rozcvičení si protahoval jen třísílka, občas lehký popoběhnutí a občas protažení lejtek. Zápas se chýlil pomalu ke konci, Žloudek dovršil hattrick a soupeř už rezignoval za snížení. Tím se do hry mohlo dostat poslední rozcvičující duo. Do konce zápasu zbývalo méně než deset minul a náš trenér, který všechno ví a zná si, připravil dvojité střídání. Bohužel mu bylo pomezním rozhodčím oznámeno, že v posledních 10 minutách může podle pravidel vystřídat už pouze jeden hráč. Černého Petra si vytáhnul Pendrek a šel se za mnou posadit opět na lavičku. I díky této situaci jsme všichni na lavičce zas o něco chytřejší.

Zápasy:

SK Třeboradice B - FC Tempo Praha B 2:4 (1:3)