FC Tempo Praha

U10: Jde nám o rozvoj kluků

12.6.2018 23:01   Antonín Plachý  

Trenér Antonín Plachý hodnotí výkony na turnaji Třebíč Open.

V Třebíči se turnaj povedl organizátorům na jedničku i s počasím. Menší spory vznikaly jen proto, že nebyla jasná pravidla hry.

Hra sama byla z naší strany dobrá v tom, že jsme opravdu předváděli to, co chceme kluky učit. Byla tam spousta individuálních průniků a kliček i v těžkých situacích, ale také se objevovaly kombinace na jeden dotek. Mohli bychom ještě více a rychleji střílet, ale zároveň je třeba udržet klid. Někdy se zlomí utkání právě v tom, zda dáme či ne. Typickou ukázkou bylo třeba utkání se Slavií U10, kde jsme měli v prvních pěti minutách navrch a neproměnili jsme dvě tutové šance. Kdybychom proměnili, pak by zřejmě bylo celé utkání jinak. To, co je na tom cenné, je právě ta zkušenost. Spokojeni můžeme být třeba v tom, že se poměrně často objevuje i střelba nedominantní nohou, i když někteří kluci se tomu stále vyhýbají jak čert kříži a pak vše zabrzdí, včetně vlastního rozvoje. Umístění někde ve středu startovního pole odpovídá tomu, že jsme přivezli dva týmy a dali tak každému klukovi podstatně větší porci hracího času, než kdybychom střídali celé pětice jako jiné týmy. Zkrátka nám jde o rozvoj kluků.

Týmový výkon byl tedy opět až na druhém místě a máme vcelku zřetelně u každého hráče představu, co by se měl naučit během nejbližšího půl roku. To s klukama probereme na soustředění. Z hlediska týmu je pro U11 úkol, aby se kluci naučili používat nabíhání za obranu a průnikové přihrávky mezi hráče. Časově je to tak, že nejdříve musí být náběh a potom přihrávka. To je vcelku nový prvek, který patří do starší přípravky. Rozehra autů už byla vcelku rychlá, i když stále s problémem nalezení volného prostoru a podobně i rozehra od brankáře. Zde je třeba máknout na výměně míst, aby nebyla samoúčelná.

Rozvoj kluků obecně znamená další pohybové aktivity dětí mimo fotbal, tedy jiné sporty a prázdniny jsou k tomu úplně ideální. Jiné aktivity totiž výrazně kompenzují fotbalovou zátěž a udržují děti zdravé. Kdo to s dětmi pravidelně nedělá, bylo by dobré, kdyby začal. Je to vlastně zdravotní prevence, stejně jako ono protahování večer doma po každém tréninku. prosím připomínejte to dětem, nebo můžete cvičit s nimi.

No a nakonec turnajová podpora rodičů, která byla skvělá, ať už zásobováním melouny, ale i večerními diskuzemi nad různými tématy. Takže rodičové, díky!