FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Jiří Humpolík

7.5.2015 20:50   Dominik Kadlec  

Brankáři jsou jiní, potvrzuje jeden z gólmanských trenérů Tempa.

Jirko, na Tempu působíš jako trenér brankářů, kromě toho tu jsou Zdeněk Hruška, Tonda Kinský a Honza Varecha, člověk by si řekl, že to je na jeden klub velmi slušný počet. O kolik brankářů se tedy staráš ty, jak často trénujete?
Počet trenérů brankářů je dostatečný, přijde mi to trošku jako luxus. Momentálně se starám o šest brankářů. Moji vlajkovou lodí je Jan Opletal, se kterým spolupracuji delší období a pomalu se blížíme k cíli. Další jsou Jan Žežulka, Jan Müller, Václav Šalanský, Filip Valenta a Ondřej Hönig. Snažíme se trénovat, co nejvíce to čas dovolí, nedá se to říct naprosto přesně, někdy to je jednou, někdy dvakrát, ale občas i třikrát a více za týden.

Podle čeho určuješ tréninkovou náplň?
Je to velmi individuální. Každý brankář potřebuje zlepšovat něco jiného, jsou velké rozdíly mezi jednotlivci, ale i napříč kategoriemi. Každý trénink se snažím, aby byl jedinečný a vždy s novým cvičením, ale především se snažím, aby si kluci z tréninku něco odnesli a měli ze sebe dobrý pocit. V zimě hodně sázím na silové tréninky a odrazovou sílu s výbušností. V průběhu roku především na techniku a další důležité věci. Hodně si povídáme, děláme si modelové situace ze kterých padnul gól a řešíme, jak to příště udělat jinak a lépe.

Sleduješ své svěřence přímo v akci nebo máš zpětnou vazbu na jejich výkony od trenérů?
Snažím se chodit na starší dorost a občas na starší žáky. Mám na kluky poměrně velké nároky a myslím si, že jsou nervózní, když se jdu podívat. Spíš se pak osobně ptám na jejich názor a probíráme to osobně.

Jaký je podle tebe moderní brankář?
Vysoký, dobře stavěný, s vynikajícím přehledem, dobrou kopací technikou a přirozenou autoritou a respektem. Musí mít organizační schopnosti a na hřišti by měl být rozdílový hráč.

FC Tempo Praha - Junior Praha 3:2 FC Tempo Praha - Junior Praha 3:2
Kdyby se na tebe obrátil trenér Vrba s otázkou koho má postavit do brány, koho bys mu navrhl a proč?
Éra Petra Čecha už pomalu končí. Přiznám se, nemám ho moc v oblibě, vždycky pro mě byl a bude pouze průměrným brankářem. Máme i  mladší a perspektivnější brankáře, kteří se už potřebují otrkat a začít novou éru v nadcházející brankářské revoluci. Tomáš Vaclík by byl moje volba. Mladý a ambiciózní brankář, který potřebuje začít chytat důležité zápasy i v reprezentaci.

Přemýšlel jsi někdy nad tím, že bys trénoval tým a ne jen brankáře?
Ne, nikdy. Hráči jsou kategorie sama pro sebe. Trénuji, co umím a troufám si říct, že to dělám dobře, nechci se přesouvat někam, kde mám mezery a nemám to sám zažité.Teoreticky tomu rozumím, ale prakticky mi to nic neříká, v tomto ohledu jsem soudný, ať to dělá někdo jiný. Necítil bych se dobře. Je velký rozdíl mít něco vyčtené z knížek a pouček, nebo odkoukané, než to mít zažité.

Nedávno se hrálo místní derby Tempo – Libuš, komu jsi fandil? Ptám se proto, že s Libuší jsi velmi úzce spjat, dlouho jsi za ni chytal.
Jsem tady na Tempu čistě z trenérského hlediska. Libuš je moje srdcová záležitost a to se asi nikdy nezmění. Zápas to byl hezký a vyhrál ten lepší. Svěřence mám v obou klubech a je to pro mě vždy těžké, hlavně při zápase obou starších dorostů.

Jak se to přihodí, že s tvou libušskou historií působíš na Tempu?
Jirka Hron mě přemlouval už před několika lety. Chtěl trenéra brankářů ke svému týmu a já se pořád nechtěl nechat. Jednou jsme si na to sedli a probrali, jak bychom si to představovali a nakonec jsme si plácli. Společně jsme tvořili dle mého názoru výborný realizační tým ještě doplněný o některé další trenéry. Dostal jsem volnou ruku a to mi vyhovovalo. Pak Jirka odešel k jiné kategorii a já se dohodl, že budu jako trenér brankářů mimo. Ale myslím, že naše cesty se příští rok zase spojí.

Co na to říkají lidé ve tvém okolí, zejména ti, co působí na Libuši?
Tak názory na to jsou různé. Někdo mě zavrhnul, někdo mi to přál. Já osobně to moc neberu nějak vážné, co bylo, to jsem už zapomněl a musím říct, že tady trénuji rád. Někam mě to posouvá a to je pro mě hlavní. S Libuší mám výborný vztah a nikomu z vedení to nevadí. 

Věnuješ se stále ještě brankářskému řemeslu aktivně na hřišti?
Ano, ještě stále chytám. Snažím se znova nastartovat kariéru a dostat se do formy. Momentálně chytám v Karlštejně. S největší pravděpodobností se do nové sezóny vrátím zpět hrát někam do Prahy. Je to těžké, ale pomalinku se to dostává zpátky.

Říká se, že brankáři jsou jiní, cítíš se být jiným?
Plně souhlasím. Jsme prostě odlišná kategorie. Kdo mě někdy viděl chytat, tak musí uznat, že jsem hodně odlišný. Brankář musí být tvrdý a nekompromisní, tím se řídím pořád a mám klid.

Na co by ses zeptal kohokoliv v klubu?
Zeptal bych se Zdeňka Hrušky. Jak se mu na Tempu trénuje. A jestli by stál o to, kdybychom trénovali brankáře spolu. 


Otázka týdne:
Michal Netušil se ptá vedení klubu: Nevidím do hloubky vztahů mezi vedením a trenérem Kollerem. Ale chtěl bych se zeptat, zda by nemohli nějak do budoucna pomoct s posílením kádru pro áčko. Nevím, jak to mají nastavené, ale bez posil budeme mít stále problémy s výkonností, pokud se neustálí počet hráčů v týmu. Přece jen se fotbal nedá hrát ve 14 lidech v týmu.

Odpovídá Libor Koubek: 
Tempo je klub, který musí stavět na vlastní mládeži a vlastních odchovancích. Trenér A týmu by tedy měl mít neustálý přehled o všech hráčích v kategorii U19, případně hráčích v B týmu. Je faktem, že ročník 1996 je posledním početně velmi slabým ročníkem na Tempu, a tak se v létě velké posílení z vlastních zdrojů nedá očekávat.
 
Co se týče posil, ono je to hodně o vztahu ke klubu, podívejme se na poslední dobu: Niedermeier, Žák, Jílek, Heráň, Kočí, Míka, Kasl, Hlavík, Sehnoutka, a další – kde jsou všichni tito hráči, kteří za Tempo hrát mohli a jejich hostování či přestup klub stálo finanční prostředky? V zimě přišli Perl, Frei, Cink, Prucek, před nimi v létě Klouček, Kolínský, Duka, Svoboda a zase to stálo finance. Tedy jen během této sezony se v A týmu objevilo 8 nových hráčů! Nejde přece každý půlrok přivádět nové a nové hráče, je třeba z nich utvořit partu a tým a pracovat s ním dlouhodobě a to se poslední dobou bohužel nedaří.

Osoby:

Jiří Humpolík

Tagy:

    Rozhovor týdne