FC Tempo Praha

Je libo polštář nebo povlečení?

26.1.2011 16:15   www.fotbalpraha.cz  

Josef Hurka bývá občas terčem posměšků spoluhráčů z Tempa, ti ale pak prosí o slevy.

Profesí je v civilizované společnosti nepočítaně a jen málokteré souvisí s fotbalem. Říct se to nedá například ani o podnikání v oblasti bytového textilu. A právě tímto odvětvím se v rodinné firmě živí Josef Hurka, kanonýr přeborového Tempa. Je dealerem povlečení, polštářů, různých dek a dalších doplňků.

Zdá se to být téměř nemožné, ale na otázku, kolik hráčů Tempa používá bytový textil od Hurků, odpoví Josef překvapivě: „Nikdo!“ Až po poradě s otcem, jenž velkoobchod, ale i malý krámek v Kobylisích vlastní, se dobrali, že přece jen zákazníci z řad spoluhráčů pocházejí. „Vlastně gólmanovi Kuchymu jsme dávali nějaké polštáře a deky a myslím, že by se ještě další dva tři lidi našli,“ rozpomíná se fotbalový útočník.

Když má říci, co konkrétně přes něj kamarádi shánějí, bleskne mu hlavou jediné slovo – povlečení! „Od Matějovského je drahé a já mohu stejně kvalitní sehnat o dost levněji. Když už si povlečení někdo objednává, tak spíše u mě než na internetu u konkurence,“ tvrdí Josef, jenž ale sám od sebe na Tempu zboží z velkoobchodu nenabízí.

Zato si z něj ale spoluhráči občas dělají legraci, když přijede pickupem a má ho narvaný zbožím.„Říkají mi, že jezdím odněkud z tržnice nebo odkud,“ směje se a vzápětí dodává: „Ale pak přijdou s prosíkem, jestli bych jim nesehnal něco se slevou..." A před vánočními svátky se řady zájemců povážlivě rozrůstají stejně jako klienti mimofotbaloví.

V rodinné firmě Hurků, jež čítá ještě strýcovo podnikání s koberci, je Josef dealerem. V praxi to znamená, že se stará o to, aby šel bytový textil na odbyt. „Ráno si naložím věci do auta, jsem na firmě a odpoledne vše rozvážím po prodejnách v Praze a středních Čechách,“ popisuje Josef pracovní náplň, kterou čas od času okoření záskok za kolegyni přímo na krámě. Ptát se, jak se k aktuální práci dostal, se zdá být zbytečné, nicméně pointa odpovědi bez zajímavostí není…„Ze začátku jsem prodával v krámku v Holešovicích, ale tam to přestalo jít, tak jsme se rozhodli, že budu pracovat v rámci velkoobchodu a rozvážet zboží. Zákazníky jsem si přitom musel najít sám a teď se o ně starám, aniž by na mě kdokoliv tlačil. Ani táta. Dělám sice práci klasického obchodního zástupce, ale ve skutečnosti mám maturitu na hotelové škole v oboru pohostinství,“ překvapuje původní profesí.

Na pozici dealera Hurku baví zejména kontakt s lidmi, nedovede si představit, že by byl zavřený někde ve skladu nebo v kanceláři. Zrovna tak ho nenaplňovala původní práce, protože čítala víkendy, a ty má jednoznačně
rezervované pro fotbal!

Mohlo by se zdát, že v otcově firmě má Josef pohodičku, teplé místo a stálý příjem, jenže to není úplně pravda!
„Jsem placený od toho, co prodám, takže vše záleží jen na mně! Ale rozhodně si nestěžuji, uživit se v pohodě
dá,“ přiznává, že polštáře, povlečení a další zboží lidé stále žádají. „Od října do prosince je největší poptávka, takže máme všichni frmol. Ale ani po Novém roce větší penzum práce nekončí. V obchodech musíme doplnit zásoby,“ vypočítává Hurka, kdy je nutno makat víc. I tak si ale pracovní dobu uzpůsobí podle sebe.

To se hodí i ve spojitosti s fotbalem. „Když jsou v létě tréninky trochu dřív, tak nemám problém na nich být. Vlastně si ani nevzpomínám, že bych chyběl,“ usmívá se a Hurka starší z povzdáli dodává: „Ale řekni, díky komu…“ Ano, Josefův otec nejen jeho, ale i druhého syna Jakuba v kariéře podporuje.

I proto nemá důvod na svém zaměstnání cokoliv měnit. Zvláště když jej čeká v roce 2011 velká výzva. Po vylepšení webových stránek firmy chtějí prodávat zboží po internetu. „Mám za úkol na tom dělat a myslím, že mi to zabere dost času. Zase jde ale o činnost, která mě bude bavit,“ myslí si útočník Tempa. Příští rok, respektive
jeho první polovina může být zajímavá také právě v souvislosti s fotbalem. Klubu se daří a jako nováček se drží
v popředí přeboru. Josef Hurka tedy musí být aktuálně s pracovním i sportovním životem naprosto spokojen!

Článek vyšel v prosincovém čísle Pražského fotbalového speciálu.

Osoby:

Josef Hurka