FC Tempo Praha

Projektu Tempo sobě si všiml i PFS

12.1.2017 11:12   www.fotbalpraha.cz  

Stránky Pražského fotbalového svazu přinesly rozhovor s předsedou našeho klubu o našem společném úsilí při stavbě nového hřiště.

S originálním nápadem, jak sehnat peníze na nové travnaté hřiště, přišlo vedení fotbalového Tempa. Lídr B skupiny I. A třídy spustil akci nazvanou "Tempo sobě!". Pokud vše půjde podle plánu, mohli by mezi sebou členové klubu, jejich rodinní příslušníci, známí, spřátelené firmy, ale i někdo, komu se tahle iniciativa prostě jen zalíbí, vybrat až milion korun. To by byla zásadní pomoc. "Finanční prostředky budou do poslední koruny vynaloženy na dokončení rekonstrukce horního hřiště," píše se na webu Tempa.

O co vlastně jde? Na webu i Facebooku Tempa, ale také v areálu klubu, můžete najít mapku nové hrací plochy, která je rozdělená na více než 500 políček od deseti do dvaceti metrů čtverečních. Každý si může z volných polí vybrat to své, jehož se stane patronem a zároveň tak přispěje na dobrou věc. Výše příspěvku je od tisíce do osmi tisíc korun za políčko, ale můžete si jich koupit i víc. Tak jako firma Fly United, která "zabrala" celý středový kruh, firma Kasten, jíž patří pruh na hranici pokutového území i s polokruhem, či rodiče a trenéři ročníků 2008 a 2009, kteří mezi sebou vybrali desetitisíce.

"Zájem tempácké veřejnosti nás velmi mile překvapil," říká Jiří Trunečka, předseda Tempa.

Kdo s nápadem rozparcelovat hřiště přišel?
S prvním podnětem přišel tatínek jednoho z malých Tempáků, pan Petrtýl, který má zkušenosti z oblasti fundraisingu. Princip je trochu podobný jako u adopce zvířat v zoologické zahradě. Patroni mohou sledovat, jak „jejich“ políčko roste, ale hlavně, co se na něm děje. Při trénincích, při zápasech. Nebo takto mohou dát vzpomenout na to, na jakém postu hráli, odkud dali svůj památný gól.

Byla ve vedení klubu na tomhle postupu jednoznačná shoda?
Shoda byla, ale také obavy, jaká bude reakce. Právě v oblasti marketingu se mám dlouhodobě nedařilo, nedokázali jsme přitáhnout nové sponzory, takže jsme se trochu báli, zda to nebude krok špatným směrem. Nešlo přitom ani tak o investici do projektu, naštěstí máme výborného grafika, který nám pomáhá za režijní ceny. Ale cítili jsme velkou odpovědnost vůči těm, kdo si políčka vyberou, aby jich nebylo jen pár a nezůstali v tom sami. Pohled na hřiště s pěti obsazenými políčky by byl smutný. Naštěstí jsme nakonec odvahu sebrali…

A políčka se plní rychle. Kolik peněz by Tempo vybralo, pokud by se prodala všechna?
Kdyby byl velký zájem o políčka s penaltami, která půjdou do aukce, mohli bychom se přiblížit až k milionu korun. Ale upřímně, to byla při rozdělování hřiště na políčka naprostá utopie. Spíš nám šlo o to, abychom to udělali spravedlivě a cena byla rozumná. Aby nám příspěvky skutečně mohly pomoci a přitom, aby byla políčka dosažitelná všem zájemcům.

Kolik peněz už jste vybrali? Do kdy je možné přispívat?
Během měsíce od spuštění akce na Tempáckém plese, na webu a facebooku se akce rozběhla ještě o něco později, byla rezervována a většinou i zaplacena políčka za přibližně tři sta tisíc korun. To je naprosto úžasné. Tím spíš, že na konci roku míváme jiné starosti než fotbal a nové hřiště leží pod sněhem. V takový zájem jsme si opravdu netroufali ani doufat. Akce poběží do doby, než budou mít všechna políčka svého patrona, nebo než bude nové hřiště i jeho okolí komplet dokončené. To je v obou případech ještě dlouhá cesta.

Mluvil jste o aukci penalt. Kdy a jak se uskuteční?
První z penaltových políček půjde do aukce ještě teď v lednu, další nejspíš před otevřením hřiště, což by mohlo být v červnu. Věříme, že zájem bude, někteří příznivci už avizovali, že se chystají o penaltu zabojovat. Budou to jediné dva okamžiky, kdy se na Lhotce kupuje penalta pro domácí (směje se). Takže to budou chvíle skutečně historické.

Jsou nějaká omezení v pojmenování polí?
Nepovolili bychom označení vulgární nebo rasistická, ale takové úvahy od lidí, kteří se dobrovolně rozhodnou pomoci, ani neočekáváte.

Jaké máte ohlasy na tuhle akci?
Reakce a zájem tempácké veřejnosti nás velmi mile překvapil. Tím spíš, že jsme byli spíše opatrní. Řekl bych, že je stejně důležitý jako vlastní finanční podpora. Loňský rok byl na Tempu extrémní. Pustili jsme se do přestavby všech tří hracích ploch i dětského hřiště na kraji lesa. Projekt dolního hřiště, které má nový umělý povrch i osvětlení, ještě čeká poslední etapa. Nové travnaté hřiště bylo oseto, musíme jej dokončit. Pro všechny na Tempu je to náročné, stavební práce trvají již dlouho a únava je znát. Vědomí, že se tolik lidí rozhodlo pomoci, je velkou vzpruhou a motivací, abychom to vydrželi a dotáhli do konce. Každé obsazené políčko nám dodává sílu a optimismus, že je nás na to víc.




Kdo zatím přispívá?
Každý jeden příspěvek má svoji velkou cenu, za každým je určitý příběh. U některých jsou to celé tempácké týmy, které daly dohromady i desítky tisíc. Patrony se stávají trenéři, samozřejmě nás těší i zájem hráčů, od nejmenších a jejich rodičů, až po muže. Tím myslím současné hráče i ty, kteří za Tempo hráli před mnoha lety a nyní „koupí“ políčka mohou připomenout svou tempáckou minulost. Projekt nám pomohl oslovit a po letech získat nové sponzory, neboť je za ním skutečně viditelné využití finanční pomoci. Všem patří velký dík. Věříme, že až rekonstrukci dokončíme, bude se nové hřiště i jeho okolí líbit a bude odměnou za poskytnutou podporu.

Je dokončení hřiště přímo závislé na výběru peněz z této akce?
Hřiště bylo pozdě na podzim oseto. Podle toho, jak mladá tráva přežije zimu, budeme plánovat jeho otevření. Finanční prostředky potřebujeme pro pořízení branek, střídaček, záchytných sítí za jednou brankou, zábradlí kolem hřiště i prostoru pro diváky a dokončení výběhových ploch. Tyto investice jsou pro užívání hřiště nezbytné, takže na zajištění peněz závisí. Samozřejmě se budeme snažit získat podporu i z dalších zdrojů, požádali jsme a budeme žádat o dotace – dosud jsme celou rekonstrukci realizovali výhradně za vlastní peníze a z úvěru, který jsme si vzali. Zájem o projekt „Tempo sobě“ nám ale již nyní dává velmi reálnou naději, že než tráva vyroste, budeme schopni tyto nutné náklady pokrýt. Na druhou stranu další prostředky budeme určitě potřebovat pro dokončení úprav okolí hřiště, prostoru pro diváky, vstupu do areálu a další. Takže své patrony budou některá políčka hledat i po otevření hřiště… dokud budou volná.