FC Tempo Praha

U9: Hodnocení sezóny 2013/14

12.7.2014 0:36   Antonín Plachý  

Tempo jako klub může mít velký potenciál, tvrdí trenér Antonín Plachý.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Cíle jsou stále stejné, učit děti dovednosti a pokračovat ve vyváženém rozvoji. Proto tam byla opět půlroční gymnastika s různými vsuvkami. Nepřipravovali jsme se tedy na žádnou soutěž, nebo dokonce na to, že od září budou hrát děti 5+1, ačkoliv jsme již odehráli asi 2-3 velké turnaje, kde se v tomto počtu hrálo.

Jak se je podařilo naplnit?
Jelikož cíle byly často individuální, tak se něco povedlo a něco stále trvá. Takové ty cíle příslušející k věku, aby si všichni kluci uměli zpracovat míč letící vzduchem, nebo se otočit s míčem přihraným po zemi na jeden dva doteky, jsou neustálou náplní tréninku.

Tempo Cup 2014 pro ročník 2005 Tempo Cup 2014 pro ročník 2005
V čem měl váš tým navrch nad soupeři?

Často jsme měli větší individuální kvalitu více hráčů. Tedy mnoho našich hráčů dokázalo přejít přes jednoho nebo tři hráče soupeře a pak třeba i přihrát či vystřelit. V tomhle jsme dokázali klukům jejich přirozený vývoj zatím nezkazit tlakem na kombinační hru.

V čem naopak soupeři byli lepší?
Často v té kombinační hře, kterou jsme ale zatím stále nijak neprosazovali a někdy i v nasazení. někdy se nám stalo, že kluci byli trochu "ospalí", zejména, když se třeba večer před tím hrála Liga mistrů a podobně:-).

Na co jste se během sezóny nejvíce zaměřovali v tréninku a jak to bylo následně efektivní v zápasech?
Na to je už odpovězeno výše. Obecně řečeno, každý z nás by chtěl, aby kluci uměli všechno a lépe než soupeř, ale nejsme blázni. Přestože jsem říkal, že jsme se nezaměřovali na kombinační hru, tak podstatným znakem je rozehra brankařů a vůbec rychlá rozehra při všech přerušeních. Nejbližší hráč bere míč a hraje, nemáme žádné rozehrávače, házeče. To bylo vidět ve hře jako podstatný prvek, ačkoliv jsme dostali mnoho gólů právě kvůli rozehře brankaře, který si také chtěl vyjet. Pro nás to byl ale zásadní učební prvek.

Jak jste byli spokojeni s tréninkovou morálkou vašich svěřenců a jaké procento tréninkové účasti považujete za dostatečné?

U většiny to fungovalo výborně. Dlouhodobé nemoci a zranění, která přišla, jsou mimo. ale pokud někdo dlouhodobě vynechával třeba tu gymnastiku, tak to bereme jako velkou chybu, že jsme nedokázali přesvědčit rodiče o významnosti tohoto prvku.

Jak probíhá komunikace s rodiči a jak jste s ní spokojeni?
Všechno jde vcelku dobře, ačkoliv jsme řešili pár detailů, které jsou v celkovém kontextu prkotina. Pokud se ovšem nevysvětlí, mohou z toho být zásadní problémy, takže se snažíme detaily nepřecházet. Jinak rodiče už dlouhodobě vědí, co mohou očekávat, že tu nejsme kvůli sobě, ale kvůli našim dětem a že jsme schopni i s drobnostmi pomoci.

Tempo Cup 2014 pro ročník 2005 Tempo Cup 2014 pro ročník 2005
Co budete chtít v následující sezóně zlepšit ve vašem týmu?

No právě u toho trojúhelníku rodiče-děti-trenéři. Budeme chtít dát větší důraz na samostatnost dětí. Třeba od samostatného ježdění na tréninky, nebo připravování věcí, až třeba po plánování vlastního rozvoje. Kluci už si přinesli a v kabině vylepili úkoly, které si sami chtějí zlepšovat a na soustředění to s nimi budeme procházet. V pátek jsme vždy mívali před začátkem tréninku půl hodiny, kdy si kluci měli zlepšovat sami, co chtějí, Někdy se to zvrhávalo po pár minutách v nějakou střílečku na branku, ale u některých a někdy to probíhalo k užitku. V tomhle směru chceme také prosazovat tu samostatnost. Cílem je, aby nás trenéry potřebovali hráči k tréninku jen jako rádce, ne jako dozorce a organizátory. To je ale ještě na dlouho.

Co byste rádi viděli za zlepšení ve fungování celého klubu?
Myslím, že se daří propojovat A tým a mládež. Provázání trenéra áčka Libora Kollera, který trénuji i s přípravkami a předpřípravkami, hráče A týmu či dorostů, kteří trénují mladší kluky, to je všechno obrovské plus klubu a musí tomu odpovídat i ohodnocení trenérů. Což tak snad je a bude. Jinak je vidět ty směry posunu zřetelně. Další malá umělka vedle hlavního a kdyby se jí povedlo dostat i pod nějakou stříšku, tak super. Minitělocvična se žíněnkami, No ještě ty velké hrací plochy trochu odlehčit postavením velké umělky, nebo pronájmem na policejní akademii.

Co vás zaujalo na právě probíhajícím MS v Brazílii?
Krásně je vidět ta variabilita fotbalu a jednotlivých hráčů, kdy je téměř každý hráč universálem, který je silný-rychlý, umí to s míčem. První utkání Brazílie - Chorvatsko bylo reklamou na "pláckový fotbal" plný kliček a soubojů, No a souboj Německo - Brazílie, ale i spousta dalších, zase ukazoval, jak je disciplína každého hráče v jednotlivých činnostech důležitá. Zkrátka nestačí být jen disciplinovaný nebo jen dobrý  fotbalista. Oboje se nejviditelněji ukázalo ve hře Robbena, který jako exkluzivní hráč zároveň makal a plnil obranné úkoly pro tým. Jako by přebil všechny mouchy pověsti z minula.

Chcete dodat něco, na co jsme se nezeptali?
Když jsem nakousl to hřiště na Policejní akademii, nebo velkou umělku, tak bych dodal to, že Tempo může mít jako klub obrovský potenciál, protože je zkrátka v dobré oblasti. Spousta dětí, zdravý vzduch a jde o infrastrukturu. Věřím, že se povede přesvědčit lidi na radnici či u Policie, že stojí zato podporovat děti. Už se budu opakovat, ale Tempo je klub s největší členskou základnou i přesto, že nejlepší odcházejí do velkých klubů. Teď, když Tempo získalo statut Sportovního střediska mládeže, se dostalo na takovou úroveň, že už děti nemusí odcházet do klubů jako Motorlet, aby hráli ligu žáků. Mohou ji hrát tam, kde chodí do školy a mají kámoše. Na tom základě může vyrůst mnohem silnější klub a bylo by ostudou a vlastně i tragédií, kdyby se nevyřešily materiální věci, které by mohly velmi výrazně POMOCI DĚTEM. Stále se píše ve všech prohlášeních dospělých, bez ohledu na politickou příslušnost, jak je třeba pomáhat v aktivizaci dětí. Tady je to zcela evidentní a vlastně jednoduché a to se Tempo nestará jen o nějaké výběrové děti, ale rozvíjí třeba i kroužky pro děti ve školkách či pro děti ne tak fotbalově nadané.

Osoby:

Antonín Plachý