FC Tempo Praha

U7: První měsíc fungování

6.10.2019 9:32   Dominik Kadlec  

Tempáci ročníku 2013 absolvovali s trenérem Kadlecem první tři společné akce.

Máme za sebou první měsíc společného fungování a všichni kluci si vyzkoušeli své první zápasy. Pomalu se zabíháme do optimálního režimu, i když stále vychytáváme některé mouchy. Začíná se nám utvářet skupina 25 – 30 kluků, kteří budou v klubu pokračovat. Musím pochválit rodiče, kteří chodí s kluky poctivě na tréninky a dorazili poctivě i na zápasy, přestože podzimní počasí je mnohdy všelijaké, tak se vyhýbáme omluvenkám kvůli špatnému počasí či dokonce neomluveným absencím.

První parta poměřila síly v Modřanech. Škoda je, že v Modřanech neměli dost malých branek, a tak jedno hřiště hrálo 4+1, na což ještě kluci nejsou připraveni a hra 3+0 je pro ně lepší neboť se dostanou častěji k míči, dokáží se lépe zorientovat, a tak se nesbíhat tolik do chumlů a navíc se musí více soustředit na trefení malé branky. Kluky v utkání bych rozdělil do tří skupin. Někteří ukázali svoji dravost a šli s míčem na branku či se ho snažili soupeři hned sebrat, a to je projev, který by měl být u kluků vidět. Druhá skupina byla trochu pomalejší v tomto projevu, ale bylo to spíš tím, že ještě neovládá tak dobře míč, tady jde zejména spíše o začínající kluky. Do třetí skupiny patří kluci, kteří nejevili na hřišti velký zájem o míč. Dění na hřišti spíše sledovali než by se jej účastnili.

Druhá parta hrála  formou na čtyři branky proti o rok starším Tempákům, kteří patří mezi ty pomaleji se učící. Kluci byli oproti starším Tempákům o něco dravější, z čehož mám radost, protože to je základem hry. Starší kluci zase dokázali lépe a z větší vzdálenosti trefovat branku. Nakonec naši kluci dali o pár branek víc.

Třetí parta se zúčastnila za deštivého počasí turnaje Neberte nám naši hru, organizovaného Pražským fotbalovým svazem ve Zvoli. Síly kluci změřili se Zvolí, Hájemi a Zbraslaví. Hrálo se 3+0 na čtyři branky. Tempodraci nastříleli v utkáních 43 branek a Temposauři 35, což byly nejvyšší počty branek na turnaji. U Tempodraků bylo vidět, že jsou všichni kluci dravci a jdou dobře po míči, když ho získají, tak s ním umí rychle vyjet. K tomu sami od sebe dokázali přidávat do hry i přihrávku, kdy se krásně dostávali před branku na uvolněné straně hřiště. U Temposaurů se mi líbilo, že se kluci během turnaje zlepšovali právě v té dravosti a rychlosti s míčem.

Celkově pro nás nemá výsledek takovou důležitost jako to, jak kluci hrají. Herní projev kluků v tomto věku by měl být hlavně o tom, že jsou schopni se s míčem rozběhnout do volného prostoru, měnit s ním směr a dokázat se tedy dostat přes své soupeře. Nechceme, aby se zbavovali míče. Nicméně pokud to vidí a dokáží cíleně přihrát do volného prostoru, kam si naběhl spoluhráč, tak za to kluky pochválíme a necháme je tak hrát. Ti akcelerovanější kluci to zvládají. Ti méně se to budou učit, ale základ je být odvážný s míčem a dokázat se dostat za soupeře.

S možností přihrávky souvisí i to, že se kluci učí nabíhat ne k hráči s míčem, ale tam, kde je to výhodné a není tam soupeř. Hra na čtyři branky skýtá právě tu možnost naběhnout před branku, která je volná. Naopak pokud má míč soupeř, tak se ho nejbližší snaží hned vybojovat a ostatní se dívají, zda nemají někoho volného a to hlavně za sebou, pokud ano, tak by si ho měli obsazovat.

Z kluků chceme vychovat po fotbalové stránce technicky dobře vybavené, myslící, vnímající a samostatně se rozhodující dravce.

Zápasy:

SK Modřany - FC Tempo Praha