FC Tempo Praha

U11: Shrnutí posledních týdnů

10.10.2019 17:30   Lukáš Zeman   Jindřich Vampola  

Tempáci sehráli vítěznou kvalifikaci Ondrášovky a zápasy se Stodůlkami, Meteorem a Xaverovem.

Stodůlky
Po třech zápasech k nám na Tempo přijel soupeř, který byl pohyblivější a představoval pro kluky podstatně větší výzvu. Vstup do zápasu se nepovedl zejména kvůli ne zcela důslednému obsazování soupeře, čehož soupeř efektivně využíval a uštědřil nám první čtvrtinovou porážku v sezoně. Další čtvrtiny se nesly už v daleko důslednější obranné hře našich kluků a utkání se již dosti vyrovnalo. Pokud jsme soupeře začali přehrávat, bylo to zejména díky široké hře doplněnou občas o prudké a přesné přihrávky, ale i díky úspěšnému přechodu 1na1. Bohužel činnost, která se nám hrubě nedařila, byla střelba a úspěšnost v zakončení, což se podepsalo na konečném výsledku utkání. Závěrem bych chtěl sdělit, že pro kluky to byla zajímavá zkušenost, když zjistili, že budou muset po třech týdnech zapnout na vyšší obrátky a musím říct, že až na první čtvrtinu zaslouží pochvalu, jak se s touto skutečností vypořádali.

Meteor
Do zápasu s Meteorem jsme vstoupili velmi vlažně a nestíhali především v přepínání a návratech. Před zápasem jsme se s kluky bavili o aktivním napadání a dostávání soupeře pod tlak, což se ovšem na hřišti neukázalo a nelze je za to tedy chválit. Díky špatnému přepínání často někteří kluci vypadávali ze hry a ostatní poté byli často v těžkých situacích, které nezvládali řešit. S míčem jsme často končili v chumlu a snažili se soupeře přetlačit. Kluky je třeba pochválit za náběhy a převzetí míče, které je již až na výjimky vždy do pohybu a volných prostor.

Při příchodu k druhému týmu jsem s kluky musel nejprve řešit, že se nesoustředí na hru, ale na soupeře, který "pořád fauluje". S kluky pracujeme na tom, aby tyto situace začali zvládat. Na druhou stranu trenéři soupeře ukázali, že jsou připraveni bojovat o výsledek všemi způsoby (některé přísně odpískané situace), na což jsme z loňského roku a dobře fungující spolupráce mezi trenéry nebyli moc zvyklí a příště si na to my, trenéři, musíme dát větší pozor a ukázat i našim klukům, že za nimi více stojíme. Do třetí čtvrtiny jsme tak vstoupili dobře a zpočátku soupeře přehrávali a ukázali přehled na hřišti, k vidění bylo spoustu kombinací. Bohužel naše šance končily u brankáře soupeře, zkrátka jsme nedokázali vytvořené příležitosti využít. Poté kluci inkasovali gól a přestali hrát, což se projevilo na zvyšující se převaze soupeře a také výsledku. Na sebevědomí jim nepřidalo ani několik situací, kdy jsme po naší neproměněné penaltě nebo přímém kopu ihned inkasovali. Po zbytek zápasu se bohužel vrátili zpět k řešení věcí, které k fotbalu nepatří, což jim na jejich výkonu nepřidalo.

Na druhém hřišti kluci plnili, co jsme si před zápasem řekli a dobře napadali soupeře - nenechávali mu prostor. Dařila se nám i rozehrávka, a brankář tak měl minimálně dvě možnosti komu přihrát. Ve hře se celkově objevovala jak kombinace, tak individuální akce. Dařilo se nám i rychle rozehrávat standardní situace, z jedné rychlé rozehrávky rohu jsme jednoduše vstřelili gól. Do rychlých rozehrávek poslední dobou kluky hojně motivujeme, jejich výhoda spočívá v tom, že se soupeř nestihne připravit a obsadit hráče. Ne vždy je ale možné rozehrát rychle. Dobrý výkon kluků sráželo neproměňování šancí a ke konci poslední čtvrtiny se díky jednomu faulu přestali věnovat hře, což jim dost ubralo na koncentraci a hře samotné.

Ve druhé polovině jsme soupeře přehrávali kombinačně, individuálně i důrazem. Rád bych pochválil brankáře za dobré čtení hry a rozehrávku, která je však vždy součinností brankáře s dobře nabíhajícími hráči - pochvala patří všem, i když pohybu mohlo být ještě více. Za vytknutí patří především neproměňování vytvořených šancí a bránění předňáků, kteří často zůstávali mimo hru a nevraceli se.

Xaverov
Dnes jsme odehráli zápas s ideálně silným soupeřem, který všechny kluky donutil k 100% nasazení. Herně jsme byli Xaverovu téměř vyrovnaným týmem. Kluky je třeba chválit především za agresivitu v soubojích, návraty, některé slušné akce, ve kterých ukázali svůj přehled a dobře hledali volné místo na hřišti či otáčeli hru. Na druhou stranu nám chyběla přesnost v koncovce, místy větší nabídka především předních hráčů a kličky do hráčů. Celkově je však kluky třeba pochválit za bojovný výkon, i když jim výsledek utekl v posledních minutách, nemohou se za svůj výkon stydět. Dík také patří rodičům, kteří vzorně fandili a kluky podporovali.

Ondrášovka Cup
V úterý jsme odehráli druhé kvalifikační kolo Ondrášovka Cupu. Jak se později ukázalo, nejtěžší soupeři nás čekali hned ze začátku. V prvních dvou zápasech jsme dokázali uspět, ale srážely nás především individuální chyby - nedůsledné obsazování protihráčů a to nejen při rohových kopech. Celkově také chyběl větší pohyb především od předních hráčů, kteří často pouze sledovali, jak si oba obránci společně s brankářem se situací poradí, častější otáčení hřiště a s ním spojené hledání volného místa a nakonec agresivnější hra v předbrankovém prostoru (především dorážky a střelba). Kluky je třeba naopak pochválit za nasazení, které bylo až na několik výjimečných momentů dobré, komunikaci na hřišti, první doteky, které již většinou směřují do pohybu a doufejme, že čím dál častěji budou směřovat i do volných a nebezpečných prostor. V dalších zápasech jsme si se soupeři již poradili, za zmínku stojí snad jen podcenění Admiry, což si kluci od nás vyslechli během i po samotném zápase. Kluci během turnaje i po něm sami od sebe několikrát vyjádřili svoji nespokojenost s tím, že rodiče moc nefandili. Doufám, že v kvalifikaci se tento fakt změní a všichni společně potáhneme kluky k co nejlepšímu výsledku.

Zápasy:

FC Tempo Praha - FK Meteor Praha VIII
FC Tempo Praha - TJ Sokol Stodůlky
SC Xaverov Horní Počernice - FC Tempo Praha