FC Tempo Praha

U9: Úspěšní na Ondrášovce

5.7.2020 13:20   Radim Pfeifer  

Svoje roční snažení zakončili Tempáci celkovým osmým místem v rámci celé České republiky ještě v kategorii U8.

Finálový turnaj byl samotným vyvrcholením celé této sezóny. V prvním zářijovém předkole na Tempu jsme skončili druzí a postoupili jsme do dalších bojů na kvalifikační turnaj do Liberce. V Liberci jsme celý turnaj vyhráli a z prvního místa jsme postoupili přímo na závěrečný turnaj, který se původně měl konat na ligovém trávníku v Příbrami, ale nakonec se uskutečnil v Benešově. 

První hrací den jsme měli ve skupině: Vítkovice, Hlinsko, Mladou Boleslav, Slovácko a Kolín. 

Vítkovice
První utkání jsme odehráli proti Vítkovicím. Bohužel byla v prvním utkání na klucích znát značná nervozita z turnaje a všeho okolo. To se také projevilo na jejich hře. Celkově v tomto utkání působili nervózně a nevěřili si v individuálních akcích 1vs1. V průběhu utkání však ukázali mravní sílu a i přes nepříznivý vývoj utkání se slabším soupeřem nakonec zvítězili 5:3. 

Hlinsko
Druhé utkání jsme sehráli s Hlinskem. Tento soupeř hrál čistě účelový fotbal. Soupeř měl v týmu snad jediného hráče, který se snažil míč vést. Jinak trenéři soupeře vedli své hráče k nakopávání a v momentě, kdy dokázali vstřelit branku na 2:1, dokonce k zakopávání míčů do zámezí. To se jim však později také vymstilo a naši kluci je zlepšeným výkonem porazili velmi těsně 3:2. 

Mladá Boleslav
Další utkání jsme sehráli proti Mladé Boleslavi. Hráči soupeře byli individuálně velmi šikovní a naši kluci se museli velmi snažit, aby v tomto utkání obstáli. Ukázali jsme, že i když hrajeme se soupeřem, který je lépe technicky vybavený, dokážeme bojovat a držet krok. Věřím, že se toto utkání muselo několika přihlížejícím rodičům líbit. Většinu času tohoto utkání jsme prohrávali, ale před samotným koncem se nám i díky nařízené penaltě podařilo celkový výsledek vyrovnat na konečných 3:3. 

Slovácko
Pokud by kluci v tomto utkání zvítězili, měli by jistotu postupu do zlaté skupiny mezi nejlepších 8 týmů. Možná i toto vědomí kluky mírně v utkání sráželo a nutno přiznat, že soupeř byl jasně lepší. I přes to, že jsme dokázali vstřelit 4 branky, tak jsme po většinu času jen marně dotahovali navyšující  soupeřovo vedení. Utkání jsme jasně prohráli 4:8. 

Kolín
Poslední utkání prvního hracího dne jsme sehráli s Kolínem, který měl před vzájemným střetnutím více bodů. Abychom postoupili, bylo nutné zvítězit. Kluci šli do tohoto utkání plni odhodlání a už od začátku utkání byli aktivnější než soupeř z Kolína. Velkou chutí a odvahou v soubojích 1vs1 jsme se dostali do vedení 2:0, kdy jsme ještě dvě velké šance neproměnili. Pak však přišla minuta, kdy jsme obdrželi dva góly z dálky v rychlém sledu po sobě. V tu chvíli postupoval Kolín. Kluci však nepřestali hrát a opět se nenechali nepříznivým výsledkem zaskočit. Těsně před koncem utkání byl jeden z našich nejmladších hráčů faulován před pokutovým územím a byl nařízen volný přímý kop. Pokud bychom tento kop neproměnili, utkání by skončilo v náš neprospěch remízou.  Kopající hráč však zachoval klid a zvolil technickou střelu a míč krásně uklidil po zemi k odkryté tyči soupeřovi branky. Tím také utkání skončilo. Kluci i my trenéři jsme samou radostí naběhli na hřiště. Tímto utkáním kluci dokázali postoupit mezi nejlepší týmy v republice (zlatá skupina)!  

Ve druhém hracím dnu nás tedy čekala zlatá skupina. V rámci, které jsme sehráli utkání s týmy: Sparta, Slavia, Brno, Bohemians, Příbram a Pardubice. Celý tento den byl pro kluky i pro nás trenéry opravdu náročný. 

Sparta
První utkání se Spartou kluci předvedli velkou snahu, ale Sparta v utkání jasně dominovala a přehrála nás 13:1. 

Slavia
Druhé utkání proti Slavii bylo z naší strany mnohem lepší. Kluci v průběhu utkání byli v určitých pasážích Slavii vyrovnaným soupeřem. Občas hrála v náš neprospěch zbrklost či nedostatečný důraz v osobních soubojích. Je nutné také zmínit, že kluci ze Slavie byli velmi efektivní a skoro z každé střely na naší branku dali gól. Poměrně vyrovnaný průběh utkání neodpovídal celkovému výsledku. Se Slavií jsme prohráli 2:13. 

Brno
V dalším utkání jsme hráli s Brnem. Brno předvedlo, že mezi nejlepšími týmy není náhodou a v utkání nás přehrálo 10:2. Toto byl zápas blbec, kdy kluci vůbec nepotvrdili předchozí dobrý výkon se Slavií. 

Bohemians
S Bohemians se potkáváme poměrně často a očekávali jsme vyrovnané utkání. To se také potvrdilo. Po několika nepřesnostech jsme prohrávali 0:2, ale opět nás nepříznivý výsledek neodradil a celkem rychle jsme vyrovnali na 2:2. Bohužel nás pak podlomila nepřesná rozehrávka od branky a soupeř se postupně opět dostal do dvoubrankového vedení, které také nakonec udržel. Z tohoto utkání jsme byli všichni zklamaní, protože jsme čekali, že s Bohemkou se budeme o konečné umístění v tabulce "prát" s větší chutí a odhodláním. 

Příbram
Utkání s Příbramí nám naznačilo, že jsme se právě potkali s nejsilnějším týmem, který na turnaji byl. V podstatě jsem se i díky tomu, že nám soupeři nedali místo ani při rozehrávce na polovině, nedostali k ohrožení soupeřovi branky. Soupeř měl velkou chuť hrát a střílet branky. Výsledkem byla jednoznačná prohra 0:15. 

Pardubice
Před posledním utkáním jsme klukům řekli, že by byla škoda rozloučit se s letošní štací Ondrášovka cupem podobným výkonem jako proti Příbrami. Kluci to vzali za své. V průběhu utkání byli odvážní a na hřišti nechali vše. Sice nakonec prohráli 3:8, ale to jim ještě rozhodčí vzal dvě branky. Jednu po necitlivě utnuté výhodě a druhou krásnou z přímého kopu přímo z poloviny hřiště, protože náš hráč byl faulovaný těsně před útočnou polovinou. Tímto pěkným výkonem proti technicky a takticky vyspělému soupeři jsme se také příhodně rozloučili s letošní sezónou. 

Závěrečné zhodnocení: 
Celkově hodnotím naší letošní první cestu Ondrášovka cupem za velmi podařenou. Myslím, že se nám povedlo velmi slušně reprezentovat náš klub a pěknou hrou i odvahou našich kluků jsme o sobě dali zase o něco více vědět ligovým klubům, které mají založenou filozofii na velmi vysoké selekci hráčů. Jsem také spokojený, že nám tento turnaj ukázal, kde jsou naše silné stránky a kde naše slabiny. Těchto slabin jsme si mnohdy v sezóně nebyli vědomi, ale v tomto republikovém porovnání to byla velmi dobrá zpětná vazba pro další práci v tréninku i v utkáních. Věřím, že si z letošního Ondrášovka cupu odnesli všichni kluci, kteří se ho v našich barvách účastnili mnoho dobrých vzpomínek a hlavně zkušeností, které se do budoucna budou hodit. Naším cílem bude i s ohledem na tyto zkušenosti budovat v našich hráčích zdravou sebedůvěru a odstraňovat strach ze zvučných názvů jiných týmů. Pokud to vše podpoříme zlepšenou technikou a taktickým smýšlením, vůbec se o náš tým v porovnání s těmi nejlepšími nebojím! Závěrem chci poděkovat rodičům, kteří kluky ve všech kolech tohoto turnaje pěkně povzbuzovali:-).