FC Tempo Praha

U9: Hodnocení posledních týdnů

20.10.2020 9:30   Radim Pfeifer  

Tempáci odehráli několik mistrovských zápasů a také kvalifikační turnaj Ondrášovka Cupu.

Meteor
S Meteorem Praha jsme se setkali v domácím utkání opět po roce. Kluci od začátku hry hráli velmi aktivně a soupeře nepouštěli téměř do žádných brankových příležitostí. Dařila se nám poměrně dobře rozehrávka od branky. Kluci správně a včas obsazovali soupeřovi hráče, když rozehrával brankář Meteoru. S oběma týmy jsme si po první části utkání řekli, že ale nechceme nechávat brankáři soupeře tolik místa uprostřed na vyjíždění a zároveň být blízko protihráčům na hřišti. Ve většině případů se nám to poté dařilo. V průběhu týdne jsme se zaměřovali více na střelbu z větší vzdálenosti a byli jsme rádi, že spousta kluků to také přenesla do utkání. Padlo z toho také několik pěkných branek. Kluci dali několik branek také po pěkné kombinaci, ale bylo také vidět hodně hezkých individuálních průniků, které jsme radostí podporovali. V jedné čtvrtině jsme na jednom hřišti hráli o hráče méně, tak aby utkání mělo pro obě strany větší význam. S našimi kluky jsme si to vysvětlili tak, že už nehrají úplně naplno a chceme, aby se museli více snažit. Utkání se klukům podařilo vyhrát velkým rozdílem a celkově nastříleli přes 50 gólů. Chtěl bych poděkovat rodičům, že v průběhu celého utkání klukům pěkně fandili.

U9: FK Dukla JM - FC Tempo Praha U9: FK Dukla JM - FC Tempo Praha
Klánovice
S Klánovicemi se nám povedla především první čtvrtina utkání, kdy kluci dokázali navázat na dobré výkony z minulých zápasů. Bohužel k nám soupeř přijel hrát fotbal, který by trenér v přípravkových kategoriích neměl svým svěřencům ordinovat. V mnoha případech trenér vyžadoval po svých hráčích nakopávané míče za obranu a odkopávání míče do autu. Z tohoto pohledu se kluci občas nevěděli rady s touto soupeřovou taktikou, protože nám občas ještě dělá problém vystupování brankáře mimo brankové území a obsazování útočníků soupeře na naší polovině v momentě, kdy spoluhráči útočí na soupeřovu branku. Nicméně pozitiva pro nás byla, že si kluci vyzkoušeli hrát proti soupeři, který byl více fyzicky vyspělý. Především díky několika hezkým individuálním akcím a pár pěkným týmovým kombinacím se klukům povedlo v utkání zvítězit 16:9. Myslím si, že ale stále máme na čem pracovat. Také v tomto utkání naši rodiče ve srovnání s rodiči soupeře moc pěkně klukům fandili. 

Kvalifikace Ondrášovka Cup
Ve čtvrtek 8. 10 jsme se zúčastnili kvalifikace turnaje Ondrášovka cupu v Praze na Motorletu. Kluky čekalo celkem 7 soupeřů. 

FK Viktoria Žižkov - První utkání kluci odehráli s Viktorkou Žižkov. Do utkání kluci vstoupili odvážně a hned se snažili rychlou akcí nebo střelbou z větší vzdálenosti vstřelit branku. V tomto utkání se klukům dařilo a na úvod turnaje si připsali výhru 5:1. 

Vyšehrad - V dalším souboji nás čekal Vyšehrad. Kluci byli po prvním utkání dobře naladění, fandili si i ze střídačky a bylo to znát i na hřišti. Rychle rozehrávali od branky a po ztrátě míče se snažili hned míč vybojovat zpět. Soupeř neměl moc šancí utkání zvrátit. Další utkání tedy kluci vyhráli 7:0. Po utkání jsme si  řekli, že je potřeba pokračovat i v dalších zápasech ve stejném nasazení a klidně ještě přidat v dravosti při snaze získat míč. 

Motorlet - S domácím Motorletem na to od prvních minut kluci úplně zapomněli. Mysleli si, že když předtím vyhrávali poměrně snadno, tak se jim to bude dařit samo i nyní. Opak byl pravdou. Motorlet na kluky nastoupil aktivně a než se kluci stihli vzpamatovat, vedl náš soupeř o tři branky. Po prostřídání jsme si řekli, že takovým způsobem hrát nechceme a přišlo zlepšení v podobě vetší "agresivity" v soubojích a na klucích byla vidět touha otočit nepříznivý stav utkání. To se jim také postupně dařilo. Ve druhé části zápasu se už hrálo téměř výhradně na polovině Motorletu. Kluci postupně odmazávali soupeřovo vedení a těsně před koncem už to bylo pouze gól. Avšak nakonec jsme utkání alespoň na remízu nedotáhli. Z mého pohledu zasloužená porážka 4:5 a to jen kvůli nedůrazu a malé snaze v úvodu utkání. I když si po utkání kluci zasloužili pochvalu za snahu až do posledních vteřin utkání otočit. Takové zápasy klukům ukazují, že bez ohledu na stav utkání a kvalitu soupeře bychom se pořád měli snažit ze všech sil. Stejně tak v tréninku.

Aritma - Do dalšího utkání jsme už vstoupili mnohem lépe. Kluci hned od úvodu utkání plnili vše, o čem jsme se při pauze bavili v šatně. Byli odvážní v soubojích 1vs1, zakončovali i z pozice za "vápnem" a když si to situace žádala, tak byli schopni dát si i delší dotek pro zrychlení směrem k soupeřově brance. Utkání vyhráli 5:3. 

ABC Braník - Derby s Braníkem jsme prvně odehráli na mnohem větším hřišti než byla většina ostatních. Kluci z Braníku byli šikovní a hned v prvních sekundách zápasu se dostali do vedení. Naši kluci však prokázali mravní sílu a i v těžkém utkání, kdy od prvních sekund prohrávali, se dokázali dostat zpět do hry. Vyrovnaný souboj s Braníkem nakonec kluci vyhráli 5:4. Brzký gól do naší sítě způsobil, že kluci v mnoha řešeních určitých situací byli zbrklejší než tomu obvykle bývá.

Kladno - V předposledním zápase nás čekal soupeř z Kladna. Utkání jsme odehráli opět na větším hřišti. Kluci byli v úvodu utkání jednoznačně lepší než soupeř a odskočili hned na rozdíl tří branek. Avšak pak přišla opět spokojenost s aktuálním výsledkem. Kluci, kteří byli na střídačce, nesledovali hru a dělali hlouposti. Po příchodu na hřiště byli nepozorní a neaktivní a z toho pramenila spousta zbytečných chyb a snížení stavu utkání na rozdíl jediné branky. V utkání nás také trápila produktivita při samostatných "nájezdech" na soupeřova brankáře, kdy jsme místo včasného zakončení velmi často volili o dotek navíc přímo do náručí brankáře. V poslední půlminutě rozehrával soupeř standardní situaci z poloviny hřiště a míč z přímého kopu skončil přímo v naší brance. Potom hned rozhodčí zapískal konec. Tento gól a hlavně přístup některých kluků k celému tomuto utkání se nakonec ukázal jako rozhodující. Utkání jsme remizovali 4:4.

U9: FK Dukla JM - FC Tempo Praha U9: FK Dukla JM - FC Tempo Praha
Slavia - Se Slavií jsme se utkali v posledním našem zápase. Nutno podotknout, že nás čekal soupeř skvěle technicky vybavený, který patří mezi dva nejlepší týmy v republice v našem ročníku. Kluci byli po zbytečné remíze s Kladnem odhodlaní rozdat si to se Slávií ze všech sil. Hned v úvodu utkání jsme mohli jít do vedení, ale v obrovské šanci se nám nepodařilo vstřelit gól. Následně jsme gól inkasovali. Kluci na to ještě dokázali krásnou brankou reagovat a bylo opět vyrovnáno. Pak se však ukázala kvalita soupeře zejména při střelbě a utkání se už v podstatě dohrálo na naší polovině. Na našich klucích už byla také znát únava. Utkání jsme nakonec prohráli 2:13.

Zpětně hodnotím turnaj pozitivně i přes malé zklamání z výkonu s Kladnem, které nás v celkovém součtu nakonec stálo postup na finálový turnaj. Kluci v několika utkáních předvedli, že šikovní jsou. Líbilo se mi, že ukázali, že ani při nepříznivém výsledku nic nevzdávají. Jen jim občas chyběla větší snaha či pozornost od první do poslední minuty utkání. Neúčast na finálovém turnaji netřeba zbytečně zveličovat. Věřím, že se v dalších utkáních kluci poučí z některých chyb a budou zase o něco zkušenější fotbalisti.

Cholupice
V sobotu brzo ráno nás v Cholupicích nepřivítalo vůbec dobré počasí. Kluci však přišli na utkání velmi dobře naladění. V první části utkání jsme byli s míčem šikovní, ale nedokázali jsme vstřelit žádnou branku. I když kluci měli většinu času míč na kopačkách, tak nám soupeř při nevystupování našeho brankáře rychle odskočil na rozdíl tří branek. Po první části utkání jsme si řekli, že budeme více odvážní a že se kluci budou více tlačit do zakončení. Druhá část zápasu byla parádní. Kluci hráli důrazně, odvážně v soubojích 1vs1 a nepříznivý stav v rámci patnácti minut otočili šesti góly na svou stranu. Vůlí nevzdávat se a otočit utkání převážně odvahou v soubojích 1v1 nám udělali velkou radost. Ve třetí čtvrtině kluci ještě několik pěkných gólů přidali, ale potom na pár minut úplně přestali hrát a soupeř vyrovnal. Závěr zápasu byl trošku jako na houpačce, ale kluci věděli, že to mají ve svých rukách (nohách) a utkání dokázali poměrně těsně zvítězit 16:13.

Z tohoto utkání mi utkvělo v hlavě hned několik věcí. Byla to hlavně velmi přátelská atmosféra cholupického prostředí, kdy trenér domácích (zároveň rozhodčí) nepískal každý pád dítěte na zem a zároveň učil děti fotbalu podobnou cestou jako my. Ještě bych chtěl vypíchnout, jak naši kluci byli v některých momentech velmi chytří. Z rozehrávky od branky dokázali krásně najít volné spoluhráče nabíhající za soupeřovi obránce v podstatě bez rozmyslu. Hodně na sebe začínají mluvit. Dále se mi také líbilo, že jsme se snažili z autů vyjíždět v rychlosti a třešničkou na dortu bylo, když náš brankář proběhnul s lehkostí celé hřiště a dal gól.

Žižkov

V neděli 11.10. jsme odehráli na nějakou dobu poslední utkání se Žižkovem v jejich areálu na Vítkově. Rodiče z našeho týmu přistoupili k vládním opatřením zodpovědně a v průběhu utkání se nezdržovali v areálu, bohužel tým soupeře se stejně nezachoval. Spravedlivé to samozřejmě nebylo, ale s tím jsme na místě nemohli nic udělat. Chtěl bych ještě poděkovat p. Vaňkovi za vlastní iniciativu natočení obou našich hřišť (viz odkazy níže). 

https://youtu.be/HqOknz5bk9s

https://youtu.be/vcg13nxYKIw

Toto utkání se mi nehodnotí snadno, protože každý z našich týmů odehrál zápas odlišně. Zatímco jedna parta se po tři čtvrtiny urputně rvala se soupeřem o každý míč (tomu odpovídá i poločasový výsledek 2:1), tak druhá hrála po celé tři čtvrtiny vesměs jednoznačné utkání. Při poslední čtvrtině a výměně soupeřů se to otočilo. Parta, která dala za první tři čtvrtiny pouze 3 góly, jich nasázela v poslední 11 a druhý tým, který byl první tři čtvrtiny dominantní v poslední čtvrtině, značně ztrácel.

Na hřišti kde jsem začínal, byli kluci od počátku zaražení, chybělo nám větší sebevědomí, důraz v osobních soubojích a občas to chtělo zvolit lepší řešení. Často se nám poslední dobou stává, že kluci jdou sami na brankáře a v momentě, kdy už by měli vystřelit, tak ještě míč vedou až o něj nakonec přijdou. I když se jim zejména třetí čtvrtina nepovedla, tak bych chtěl kluky pochválit, že to nevzdali a v závěru utkání zabojovali.

Na druhém hřišti, kde jsme byli celou dobu lepším týmem, mě zaujalo, že kluci, kteří do branky normálně moc nechodí, dokáží i z pozice brankáře krásně a rychle rozehrávat, vyjíždět a i dát gól. Celé utkání si tento tým pokazil poslední čtvrtinou, kdy kluci přestali úplně hrát. Mrzí mě především obdržené góly, kdy soupeř vystřelí, brankář míč vyrazí a všichni kluci jen koukají na to, co se s míčem stane. Na těchto situacích musíme ještě zapracovat. Kluci mají zápas natočený, tak by bylo fajn, aby se každý z nich mohl podívat alespoň na kousek, je to pro ně zajímavá zpětná vazba.

Zápasy:

FC Tempo Praha - FK Meteor Praha VIII
FC Tempo Praha - FK Klánovice
TJ Sokol Cholupice - FC Tempo Praha
FK Viktoria Žižkov - FC Tempo Praha