FC Tempo Praha

U7: Hodnocení sezony

1.7.2021 0:14   redakce  

Zaměřovat se chceme dál na hráče jako takového, individuální rozvoj techniky a pohybu je naprostý základ v přípravkové kategorii, plánuje trenér Patrik Jaroš.

Letošní sezóna byla druhá v řadě, která byla ovlivněna pandemií koronaviru, jaké byly cíle před jejím začátkem a na čem měli hráči ve vaší kategorii nejvíc pracovat, pokud by se hrálo normálně? 
Jelikož to byla pro kluky první sezona v přípravkové kategorii, hlavním cílem bylo utvořit fungující tým, ve kterém bude převládat pozitivní atmosféra. Dále jsme kladli důraz na to, aby kluci v této nelehké době odcházeli z tréninků plní radosti a zážitků, jedním z dalších cílů bylo určitě vytvořit zdravý vztah ke sportu. V kategorii U7 jsme se chtěli především zaměřit na individuální práci s balonem a všeobecnou pohybovou průpravu.

Jaké z cílů se v okleštěné sezóně podařilo naplnit a jaké ne?
Velkou radost mám z toho, jaký pokrok udělali kluci v technice, díky covidové době jsme velkou část tréninků museli vést online formou, kde jsme se právě na ni zaměřili. Velmi pozitivně i vidím, jak si kluci tuhle činnost oblíbili, kličky jsme pojmenovali podle slavných fotbalistů, kluci si potom dokonce začali vymýšlet svoje vlastní kličky, to mě moc potěšili. Cíle, které jsme nedotáhli do konce a budeme se na ně určitě muset zaměřit, jsou z oblasti gymnastiky a koordinace, na kterou jsme se chtěli zaměřit během zimního období v hale, do které jsme se bohužel vůbec nedostali.

FC Tempo Praha - SK Slavia Praha 3:4 FC Tempo Praha - SK Slavia Praha 3:4
Jaké jsou cíle týmu do příští sezóny, kromě toho ji kompletně odehrát a odtrénovat?
Zaměřovat se chceme dál na hráče jako takového, individuální rozvoj techniky a pohybu je naprostý základ v přípravkové kategorii. Další stěžejní body do příští sezony určitě vidím v herním sebevědomí a pokračovat v tvoření dobré atmosféry v týmu tak, aby heslo Tempo druhý domov náš nebyla pouze fráze.

Část fotbalové sezóny nebylo vůbec možné v jakékoliv formě trénovat, jak jste s týmem na dálku pracovali? Podařilo se do individuálního tréninku zapojit všechny hráče, jakou měli chuť trénovat sami?
Pro mě to byla trošku trenérská maturita, ale mám velkou radost, jak jsme to s trenérským týmem zvládli. Zvolili jsme formu online soutěže, kdy kluci plnili různé zadané úkoly na body, a následně jsme vytvořili živou tabulku, kde kluci mohli mezi sebou soutěžit. Byla to pro ně motivace a jsem rád, že se 90% týmu zapojilo. Hodně zde musím ocenit naše rodiče z týmu, kteří se stali ze dne na den trenéry. A zvládli to na jedničku, díky za to!

Velkou část sezóny jsme na hřišti trénovali ve dvojicích, trojicích nebo šesticích. Je něco, co si z toho vezmete i do běžného tréninku, nějaké cvičení nebo detail?

Ideálně bych byl rád, aby se to už nemuselo opakovat. Kluci by měli hlavně hrát fotbal a hry, tato omezení nás hodně limitovala. S běžným tréninkem se to vůbec nedá srovnat.

Bude hráčům dlouhodobě chybět zápasová praxe z posledních dvou sezón, nebo se ji podle vás podaří rychle dohnat?
Co se týká našeho týmu, tak jsem naprosto přesvědčen, že to nebude velký problém. Kluci jsou ve věku, kdy herní praxi doženou, obecně větší problém vidím u starších kategorií, ale každý to měl stejné.

Jak jste osobně využil více volného času během pandemických omezení? Cítíte teď u sebe i u kluků větší chuť do fotbalu?
Mám velkou zálibu v cestování a poznávání nových míst, takže jsem hodně volného času strávil u sledování cestopisných dokumentů, díky nim jsem pár zemí přes počítač procestoval. Při návratu na hřiště byla chuť na fotbal obrovská stejně u mě, tak i u dětí. Aktuálně na konci sezony už mě trošku dohnala únava, sezona byla i tak náročná a těším se krátké volno. A od srpna už zase jedeme na plné pecky. Co se týká kluků, tak u nich jsem přesvědčen, že by do balonu kopali nejraději pořád.

Od letošního roku v našem klubu nově působí specializovaní kondiční trenéři. Jak důležitý je podle vás kondiční trénink obecně a která jeho část je klíčová pro vaši kategorii?
Vidím to velice pozitivně, takový servis má v Česku pouze naprostá špička, v U7 se nás logicky kondice netýká, ale moc se těším na spolupráci s Pavlem Nápravníkem, na jeho zapojení do našich tréninků v oblasti atletiky a koordinace.

V čem vidíte největší rezervy tempáckých týmů, ať už obecně, nebo přímo toho vašeho, v porovnání s největšími českými kluby, s nimiž se na hřišti potkáváte?
Podle toho co jsem za rok na Tempu viděl, tak rozdíl ve fotbalové kvalitě není velký. Problém vidím v nastavení hlavy ve velkých zápasech. Určitě by to chtělo zapracovat v práci na tvorbě sebevědomí, konkrétně u našeho ročníku 2014. Na to chceme klást důraz co nejdříve.

Myslíte si, že pandemie změnila vnímání sportování dětí a sportování obecně ve společnosti? Jakým způsobem?

Věřím, že to společnost zvládne, určitě to bude hodně i na nás trenérech, abychom pomohli dětem najít zpátky lásku ke sportu, kterou mnozí ztratili. Ale zvládneme to, sportovalo se vždy a vždy bude.

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor.
Chtěl bych prostřednictvím tohoto rozhovoru poděkovat všem lidem z Tempa za to, jak mě přijali. Našel jsem zde skvělou partu a krásné zázemí. Těším se další spolupráci. Velké díky patří mému realizačnímu týmu, ačkoli mám více asistentů než Pepe Guardiola v Manchester City, tak jsme vytvořili skvělou partu, ze které si, doufám, vezmou kluci od nás příklad. Díky a přeju hezké prázdniny.

Osoby:

Patrik Jaroš