FC Tempo Praha

U9: Hodnocení sezony

5.7.2021 0:06   redakce  

Jsme rádi, že nám vlivem pandemie nikdo neskončil. Kluci si za poslední roky vytvořili pevný vztah k fotbalu, těší trenéra Radima Pfeifera.

Letošní sezóna byla druhá v řadě, která byla ovlivněna pandemií koronaviru, jaké byly cíle před jejím začátkem a na čem měli hráči ve vaší kategorii nejvíc pracovat, pokud by se hrálo normálně?
Hlavním cílem bylo hrát celou sezónu fotbal v normálním počtu. To se bohužel nepovedlo. Když jsme začali na jaře opět trénovat v plném počtu, chtěli jsme klukům umožnit hrát více fotbal a zároveň se postupně připravovat na 5+1.

Jaké z cílů se v okleštěné sezóně podařilo naplnit a jaké ne?
Seznámení se s hrou v počtu 5+1 se povedlo částečně. Zápasů jsme odehráli relativně málo. Původním plánem bylo přecházet na tento formát už v zimě během tréninků a přátelských utkání. Věřím však, že kluci postupně tuto formu hry během podzimu dobře zvládnou.

Jaké jsou cíle týmu do příští sezóny, kromě toho ji kompletně odehrát a odtrénovat?
Budeme chtít více pracovat na individuální technice (odvaze kluků v soubojích 1vs1) a zároveň se detailněji zabývat týmovým pojetím hry.

U9: FK Dukla JM - FC Tempo Praha U9: FK Dukla JM - FC Tempo Praha
Část fotbalové sezóny nebylo vůbec možné v jakékoliv formě trénovat, jak jste s týmem na dálku pracovali? Podařilo se do individuálního tréninku zapojit všechny hráče, jakou měli chuť trénovat sami?
Nejprve jsme natáčeli videa pro rozvoj herních činností jednotlivce našich hráčů. Poté jsme v rámci přípravkových kategorií zkoušeli také několik týdnů online tréninky. Dvakrát jsme také měli online rozbor odehraných utkání.

Velkou část sezóny jsme na hřišti trénovali ve dvojicích, trojicích nebo šesticích. Je něco, co si z toho vezmete i do běžného tréninku, nějaké cvičení nebo detail?

Určitě se při těchto formách tréninku člověk naučí lépe pracovat s detailem a i celkovou precizností v organizaci tréninků, ale bylo to až moc striktní. Jsem rád, že je vše zase normální.

Bude hráčům dlouhodobě chybět zápasová praxe z posledních dvou sezón, nebo se ji podle vás podaří rychle dohnat?
Většina týmů je na tom stejně. Na hráčích se tato doba určitě podepsala hodně. Sám to vnímám zejména u soubojovosti, ale věřím, že to doženeme. Kluci měli a mají velkou chuť hrát. Jsme rádi, že nám vlivem této doby nikdo v týmu neskončil. To znamená, že si kluci za poslední roky vytvořili pevný vztah k fotbalu, který budeme dále prohlubovat.

Jak jste osobně využil více volného času během pandemických omezení? Cítíte teď u sebe i u kluků větší chuť do fotbalu?
Osobně jsem využil čas ke zdokonalení se v činnostech, na které jsem v posledních letech neměl tolik času. V dubnu jsem se strašně těšil na fotbal, stejně tak i kluci. Pak se vše otevřelo najednou a nebyl čas zase vůbec na nic.

Od letošního roku v našem klubu nově působí specializovaní kondiční trenéři. Jak důležitý je podle vás kondiční trénink obecně a která jeho část je klíčová pro vaši kategorii?
V přípravce má kondiční trenér samozřejmě jinou roli než u dorostu. U nás je to spíše o práci s koordinací, technikou běhu a určitou základní sílou. To vše náš kondičák Pavel umí dostat do zábavné formy. Takže v našem ročníku panuje s kondičním trenérem velká spokojenost a děkujeme mu tímto za uplynulou sezónu!

V čem vidíte největší rezervy tempáckých týmů, ať už obecně, nebo přímo toho vašeho, v porovnání s největšími českými kluby, s nimiž se na hřišti potkáváte?
Ostatní naše týmy jsem v letošní sezóně mnohokrát neviděl, proto budu hodnotit jen ten náš. V porovnání s těmi nejlepšími je to asi už od přípravky lepší taktické pojetí hry a již dříve mnohokrát zmiňované proměňování stoprocentních gólových šancí.

Myslíte si, že pandemie změnila vnímání sportování dětí a sportování obecně ve společnosti? Jakým způsobem?
Věřím a doufám, že mnoho dospělých, kteří roli sportu v dřívější době podceňovali, letos poznali, že sport je nezbytná součást každého zdravého a spokojeného života.

Pokud chcete ještě něco čtenářům sdělit, zde máte prostor...

Děkuji všem rodičům, že dětem umožnili v letošní sezóně trénovat ve všech možných formách. Závěrem bych také rád poděkoval celému realizačnímu týmu. 

Osoby:

Radim Pfeifer