FC Tempo Praha

U9: Hodnocení sezony

10.7.2022 12:22   redakce  

Nejlepším momentem sezony byla výhra nad Sportingem Lisabon, vzpomíná trenér Dominik Kadlec.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Na konci sezóny jsem psal: "Pokračujeme ve zdokonalování a osvojování dovedností v herním prostředí a všestranném pohybovém rozvoji, tady jsme přišli o tělocvičny v zimě, tak se více zaměříme na gymnastiku, kterou jsme teď moc neměli, ale zase jsme měli více běžeckých dovedností a úpolů. Více budeme také osvojovat například zpracování míče. V utkáních budeme i nadále točit kluky na všech pozicích i v brance, půjdeme pořád i po herní univerzálnosti. Kluci by měli vnímat, že stejně na hřišti rotují a všichni hráči brání i útočí. Kluci v brance jsou zároveň tvůrci hry. V teplém počasí se začneme po tréninku protahovat, spíše tedy až na jaře, aby kluci získali návyk do budoucna - že by o sebe měli pečovat. Nicméně protažení je lepší v klidu doma, kdy se svaly uvolní. To přijde ale, až to kluky naučíme na tréninku."

Podařilo se nám realizovat vše, nakonec jsme zavedli na jaře model ve středu a ve čtvrtek dvouhodinových tréninku, kdy třicet minut je spíš silově-koordinační příprava a devadesát minut zbývá na fotbal. Přes zimu v tělocvičně byla gymnastika. Vzhledem k tomu, že se diskutuje, že děti mají v současnosti nízký objem pohybové činnosti, tak tento dvouhodinový model se zdá být vhodný, zejména když už kluci na trénink přijdou, tak proč ne na dvě hodiny. Je to lepší než zařazovat čtvrtý trénink, kterým bychom neumožnili klukům věnovat se jiným pohybovým, ale i nepohybovým činnostem dle jejich zájmu.

Jak se je podařilo naplnit herně a výsledkově?
Výsledek tréninku by měl být vidět hlavně ve výkonech kluků, a s jejich dobrými výkony by měly přijít i výsledky utkání, turnajů. O klucích se tak nějak obecně ví, že jsou šikovní, tak snad výsledky tréninku vidět jsou a do výsledků utkání se to projevuje také kladně. Jinak nám to ukáže až čas. V zimě jsme přistoupili k odehrání několika utkání s o rok staršími kategoriemi a i na jaře jsme z hlediska kvality našich kluků několik utkání v soutěži odehráli proti o rok starším. Pozitivní je to, že v soutěži tak nastupovali kluci, kteří ji na podzim nehráli a ukázali, že ji v klidu hrát mohou a soupeře poráželi, byť utkání byla vyrovnanější. Pokud bych měl zmínit výsledky, tak vypíchnout je třeba 5. místo na Poháru mládeže, 2. místo v Drážďanech, 6. místo další skupiny kluků v Hradci Králové a skalp Sportingu Lisabon na turnaji v Třebíči či remíza s PSG na stejném turnaji. Tečku za sezonou udělali kluci 3. místem na Tempo Cupu. Dobré je, že se nám daří kluky i mixovat mezi sebou a být stejně konkurenceschopní, že nemusím hrát všechny akce s úzkou partou třeba osmi kluků.

Jaké jsou cíle týmu do sezóny následující?
Jasně, že dovednosti, ale to nebudu příliš rozepisovat. Vzhledem k tomu, že se už budou auty jen házet, tak se v tréninku budeme věnovat zpracování míče a součinnosti kluků při autových vhazováních. Dále potřebujeme rozvíjet součinnost zejména útočníků se záložníkem při zakládání akce od brankáře. Během jara jsme začali s určitými prvky silové přípravy kluků, tak zde dovednosti prohlubovat a budeme sledovat, zda se silová připravenost kluků zlepšuje. Pokud to půjde, tak bychom chtěli více individualizovat přístup k hráčům a častěji jim do tréninku zařazovat zdokonalování těch činnosti, které potřebují.

U9: Tempo Cup 2022 U9: Tempo Cup 2022
Největší přednost a nejslabší stránka týmu?
Otázka spíše na starší kategorie. Ale přednost je určitě dobrá parta kluků, zdravá drzost, tím myslím například to, že jsou kluci na hřišti schopní odkrokovat soupeři zeď, pokud je blízko, nebo když vědí, že mají aut, tak nesklopí hlavu a neřeknou, že je to jedno, ale o míč se "pohádají". Vše zároveň fair-play, pokud ví, že míč tečovali a má soupeř, tak sami od sebe přiznají. Několikrát se klukům podařilo otočit na turnajích výsledek ve svůj prospěch, takže dovednost či schopnost hrát až do konce.

Nejlepší a nejhorší moment sezóny?
Nejlepší výhra nad Sportingem Lisabon. Nejhorší remíza 1:1 se Slavií, která nás připravila o medaili, když jsme ale v utkání měli více šancí. Pro mě je nejtěžší řešit, když přijdou šikovní kluci, že by u nás chtěli hrát, rozhodnout, zda je přijmout, protože to znamená někoho vyřadit.

Jaký soupeř vás v sezóně nejvíc zaujal, prověřil nebo překvapil?
Těch, kteří nás prověřili, je více od Sparty, Slavie, Zbrojovky přes Baník Ostrava po Olomouc. Překvapení asi nebylo. A zaujala mě pohybová ladnost hráčů PSG a Sportingu, ale to je dáno asi jižanským naturelem a životem. Neznamená to však, že jsou to lepší hráči než ti naši.

Jak jste spokojen s kvalitou soutěže, kterou jste hráli? Kromě mistrovských zápasů hrají týmy hodně přípravných utkání, kde si obtížnost soupeře můžeme zvolit. Vnímají hráči, že jde "jen" o přátelák?
S kvalitou soutěže určitě spokojení nejsme, dobré utkání si zahrajeme s Bohemkou a Duklou. Slavia a Sparta posílají mladší, což je pro nás málo, ale na druhou stranu se stejně starými hrajeme přátelská utkání, takže za to jim děkujeme. Smysl hrát má asi i s Meteorem, ale ostatní týmy jsou v soutěži hodně pozadu. Řešili jsme to posunutím ročníků na některá utkání a hledáním přátelských utkání i během sezóny. Nyní už se s jednotlivými kluby více známe, tak můžeme úroveň utkání lépe plánovat. Lehčí utkání tedy budeme mít v soutěži a ta těžší si domlouváme. Kluci v tom rozdíl nedělají, vlastně mnohdy ani neví, zda je to přátelák nebo mistrák. A my také ne.

Od letošní sezóny používáme kameru Veo, ale většina trenérů a týmů natáčela zápasy nebo tréninky už předtím. Jak pracujete s videem ve vaší kategorii a jak na to reagují hráči?
V naší kategorii spíše tak, že se na utkání podívám já a sleduji, jak se nám daří učené v tréninku praktikovat v utkání. Občas pošlu nějaké video přes whatsapp někomu z rodičů, ať to doma ukáže hráči. Ale s videem budeme významněji pracovat až ve starší kategorii. Na soustředění plánuji klukům ukázat jejich akce z utkání.

V této sezóně postoupil náš A tým do Přeboru a sehrál pohárové finále se skvělou podporou Tempáků. Jaký to byl zážitek a jak často vy osobně nebo vaši hráči chodí na áčko?

Já poměrně často, protože hraji, ale občas to bylo dost složité skloubit. Někdo z kluků se občas na mistrák přijde podívat s tím, že si jde na Tempo zakopat a na poháru byli samozřejmě všichni. Atmosféra na poháru byla samozřejmě super, hraje se lépe než před prázdnými tribunami. Za to všem, kteří přišli, díky.

Jaký tým, případně jaké týmy z profesionálního fotbalu vás herně inspirují a proč?
V ČR určitě Slavia, která ukázala všem, že se dá měřit i se zahraničím, a to aktivním pojetím fotbalu, že není třeba jen nakopávat a spoléhat na bránění okolo svého vápna. Zároveň respektuje moderní vývoj fotbalu s vysokým postavením obránců, presinkem, při němž se vzadu hraje vlastně 1 proti 1, ke konci sezóny jí v týmu chyběly, řekl bych, individuality schopné rozhodnout utkání vlastním výkonem, a právě takové kluky se snažíme vychovat.

Osoby:

Dominik Kadlec