FC Tempo Praha

B tým: Postřižinská jedenáctka

14.6.2023 13:07   Ondřej Šváb  

Proti Třeboradicím nepomohl ani Šváb, vítěz závodu dračích lodí.

Ondřej Šváb s titulem ze závodu Dračích lodí Ondřej Šváb s titulem ze závodu Dračích lodí
Krásné sobotní ráno se vydávám na firemní akci do Nymburku, kde se účastním sportovního dne. Ze zápasu jsem omluven, jelikož pokorně přiznávám slabou účast v jarním tréninkovém procesu. Začínám dopoledním fotbálkem. I díky neschopnost některých spoluhráčů vstát po předešlé noci, se chvílemi, kdy se nečeká na zakopnuté míče, hraje celkem slušná kopaná. Na bednu to však nestačilo a musím se smířit s bramborovou pozicí.

Hlavní disciplínou jsou však dračí lodě, kde můj tým obhajoval loňskou zlatou medaili. Nálada v týmu je velice dobrá, nosánek nahoru, nekoncentrace, vše smrdí podceněním soupeřů. Na startu se objevuje asi 16 týmů, kvalifikací proletíme jako vítr a s nejlepším časem máme slušnou výchozí pozici do vyřazovací fáze. Turnaj s přehledem ovládneme a vezu domu zlatou medaili!

Ondřej Šváb s titulem ze závodu Dračích lodí Ondřej Šváb s titulem ze závodu Dračích lodí
Co jsou to vlastně dračí lodě? V našem podání se jedná o několikametrovou úzkou loď, na které pluje dvanáctičlenná posádka v čele s bubeníkem, kormidelníkem a zbytkem pádlujících "lopat". Historie tohoto sportu sahá přes dva tisíce let zpět do míst střední a jihovýchodní Číny. Původně se plulo na lodích jako sláva bohům deště, aby byla dobrá úroda rýže. Během šedesátých let byl sport potlačen komunistickým režimem a jeho popularita "přirozeně" klesla. Naštěstí se od roku 1976 sport opět prodral ke slávě v Hong Kongu a těší se celosvětové popularitě.

Jak to vše souvisí se zápasem? Skoro vůbec. Dostal jsem od Petra last minute laso. Probíhá lehké citové vydírání ve stylu: "Jirka Hron má již předpitnou před Kissáky a na lávce jsem jen já a Pedro." Vydávám se tedy do Třeboradic v půjčeném autě od hodné kolegyně z práce, abych zde navázal na úspěšný den. Prohráváme 0:5, šance byly, trocha smůly. Za stavu 0:3 jsem šel zápas otočit, ale rozhodčí nepomohl a nepísknul mi ani jednu ze tří "nepenalt", škoda. Oktagon byl taky blízko, ale nakonec k ničemu nedošlo a zápas neměl na papíře z naší strany nic. Nicméně zápas rozhodně neodpovídal výsledku, ale na body to z naší strany nebylo.

Vracím se zpět do Nymburku, krásný to Hrabalův kraj. Znáte třeba Slavnosti sněženek? Já v sobotu ochutnal Postřižiny a pořád se to nedá pít. Škoda. Tak snad příští rok bude plzeňské!

Zápasy:

SK Třeboradice - FC Tempo Praha B 5:0 (2:0)

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:2)