FC Tempo Praha

Muži B: Proky pokračuje ve čtení Kapitálu

20.9.2011 21:34   Daniel Morávek  

Benfika zvítězila 7:4 na Žižkově a trefil se i proletář Prokop.

Sobotní zápas Benfiky se nesl v jednoznačném duchu. Jedinou otázkou, na kterou se všichni hráči hledali odpověď již od čtvrtečního tréninku, bylo, zda se konečně střelecky probudí nejlepší střelec týmu Dan Prokop. Na Danovi byla vidět během celého týdne pohoda, kterou nerozhodila ani jeho úterní prohra v dovednostním tréninku, ani agresivní soused, který Dana nazval “Nekopou”. Ve čtvrtek Dan pak sebevědomě oznámil, že pokud nedá o víkendu gól, opustí své socialistické smýšlení a stane se voličem nové strany Václava Klause. Dan přitom odhodlaně roztrhl fotku Ondřeje Lišky s tím, že klidně uzná, že zelená má být tráva a ne politika. Aby dodal váhu těmto svým slovům a činům, přišel na sobotní sraz v tričku podporující výstavbu jaderných elektráren na místě národních parků a s taškou plnou šumavského dřeva, které prý hodlá v případě nevstřelení gólu ostentativně zapálit, aby dokázal, že globální oteplování je nesmysl.

Nikdo se tak nemohl divit, že celou kabinu zachvátilo vzrušení, s jehož krocením by měli problémy i ti nejvíce frigidní lidé světa. Tato atmosféra se projevila i na začátku zápasu, kdy Milan Komorník propálil domácí útočníka, který chytal. Neuběhlo však ani pět minut a bylo srovnáno, kdy Benfika zaspala ve středu hřiště a domácí útočník se ze samostatného nájezdu nemýlil. Podobná situace se během prvního poločasu opakovala ještě dvakrát, když vždy dokázal Union Žižkov odpovědět na gól Tempa rychlou vyrovnávací brankou. Proto dostali hráči Benfiky pokyn dát čtvrtý gól až těsně před přestávkou, aby soupeř již nestačil zareagovat. To se podařilo po rohu Petrovi Dedkovi a Tempo tak šlo do druhého poločasu s vedením 4:3.

O poločasové přestávce mířily všechny oči na jediného člověka, který se první poločas nedokázal prosadit. Dan Prokop, zvaný Proky, však na sobě žádnou nervozitu nedával znát a v klidu si četl svoji oblíbenou kapitolu z Marxova Kapitálu. O poznání nervózněji působil asistent trenéra Daniel Morávek. Důvodem však nebyl chatrný obranný výkon Benfiky, ani forma Dana Prokopa, nýbrž přitomnost malých bratří Dedků na lavičce. Jenom za prvních 45 minut oba položili dohromady 278 otázek. Pouze na 5 z nich šlo přitom odpovědět ANO/NE, na 78 z nich neexistovala správná odpověď, na dalších 27 z nich nešlo odpovědět v čase kratším než jedna hodina a na 14 otázek znal odpověď pouze ten, kdo fotbal vymyslel.

Druhý poločas se naštěstí, co se týče fotbalu, již nepodobal prvnímu a Benfika předvedla směrem dozadu mnohem odpovědnější výkon. Naopak směrem dopředu na kvalitě neubrala a brzy odskočila domácím na vedení 7:3, které se ukázalo jako dostatečné pro úspěšné zvládnutí zápasu. Union Žižkov sice 10 minut před koncem ještě korigoval, ale výsledek 7:4 už zůstal až do konce.

A jak vše dopadlo s Danem Prokopem? Všichni pravověrní proletáři si mohou oddychnout, jejich Trockij se trefil v 61. minutě a svoji ikonu tak nepřijdou. To dokázal Dan hned po zápase, kdy prohlásil, že s buržoazním velkopodnikatelem Petrem Dedkem autem nepojede a vydal se raději pražskou MHD vstříc světlým zítřkům.

Zápasy:

AFK Union Žižkov - FC Tempo Praha B 4:7 (3:4)