FC Tempo Praha

U14: Hodnocení sezóny 2013/14

14.7.2014 21:37   Jaroslav Teplan  

Když mám rád fotbal, chci tam být pořád, každý trénink, tvrdí trenér Jaroslav Teplan.

Jaké byly cíle do právě skončené sezóny?
Rozdělili bychom je do dvou etap. První etapa byla poznávání kluků, jejich osobností a herního potenciálu. Ve druhé etapě jsme již nastavili několik cílů a to jak krátkodobých, tak i dlouhodobých. Cíle byly kladeny od formování osobnosti hráče až po výkonnostní stránku. Nejdůležitějším cílem bylo, aby pravidelně chodili na tréninky a měli co nejlepší docházku. Dále jsme chtěli, aby kluci byli za svoje chování či vystupování zodpovědní, naučili se dodržovat týmový řád a byli odvážní. Po výkonnostní stránce bylo těch cílů mnohem vice, neboť kluci neměli zažité správné fotbalové návyky. Hlavním cílem výkonnostní stránky bylo dohnat herní kondiční složku, neboť kluci nebyli schopni plnit nároky kladené trenéry a potažmo žákovské ligy.

FC Tempo Praha - FK Meteor Praha VIII 1:3 FC Tempo Praha - FK Meteor Praha VIII 1:3
Jak se je podařilo naplnit?

Musíme říci, že rodiče i kluci pochopili naši filozofii a její směrování. To je velmi důležité pro fungování vztahů mezi rodiči, hráči a trenéry. Tudíž pomocí všech lidí, kteří se točí okolo týmu dochází u kluků k postupnému zlepšování v jejich myšlení, přístupu a plnění našich požadavků a týmového kodexu. 
Postupně jsme začali trénovat čtyřikrát týdně a kluci pomalu začínají fotbal brát jako důležitou součást jejich života. Po výkonnostní stránce kluci udělali obrovský pokrok především v týmovém herním pojetí a na konci sezóny již byli velmi dobře připraveni po kondiční stránce, když byli schopni odehrát velmi dobré zápasy po celých 70 minut.

V čem měl váš tým navrch nad soupeři?
Ačkoliv se nám v této půlsezóně nepodařilo získat ani bod, tak se našly pasáže či soupeři, proti kterým jsme sehráli velmi kvalitní utkání. Dokázali jsme v několika utkáních předvádět velmi dobrý týmový a organizovaný výkon. Bohužel jsme ale soupeře výrazně nepřehrávali.

V čem naopak soupeři byli lepší?
Soupeři byli lepší především v rychlosti, síle, důrazu, větším chtíčem vyhrát a v individuální technice. Týmy jako Most, Ústí či Teplice proti nám podaly i velmi dobrý týmový výkon.

Na co jste se během sezóny nejvíce zaměřovali v tréninku a jak to bylo následně efektivní v zápasech?
Zaměřili jsme se především na nabírání herní kondice, když v prvním zápase jsme byli schopni ve slušném tempu odehrát 20 minut a pět kol před koncem soutěže jsme byli v kondiční složce velmi silným týmem, který byl schopný odehrát naplno 70 minut. Hodně jsme se zaměřovali na rozvoj herních činností jednotlivce, což je dlouhodobým cílem. V útočné činnosti jsme se zaměřili na rozehrávku od brankáře a nyní jsme již přešli ke kombinacím. V obranné činnosti jsme se zaměřili na základy zónové obrany. Především jsme v tréninku využívali hry malých forem, ve kterých jsme hráče upozorňovali na taktické jednání či chování.

FC Tempo Praha - FK Meteor Praha VIII 1:3 FC Tempo Praha - FK Meteor Praha VIII 1:3
Jak jste byli spokojeni s tréninkovou morálkou vašich svěřenců a jaké procento tréninkové účasti považujete za dostatečné?

Co je to dostatečně? To je čtyřka ve škole a už máme problém se dostat na nějaké lepší školy. Proč by měl chodit někdo dostatečně na trénink? To ať chodí do kroužku! Když mám rád fotbal, chci tam být pořád, každý trénink. My chceme mít samé jedničkáře, takže co nejvíc hráčů se stoprocentní docházkou. Musíme však respektovat lyžáky, občasné nemoci, takže docházka hráčů by neměla klesnout pod devadesát procent. V našem týmu to splnili pouze tři hráči. Tudíž s ostatními nejsme moc spokojeni, ale na druhou stranu všichni kluci udělali i v tomto směru velký pokrok a věříme, že v následující sezóně bude většina kluků nad touto hranicí.

Jak probíhá komunikace s rodiči a jak jste s ní spokojeni?
S rodiči jsme měli několik schůzek, kde se je snažíme o všem informovat a společně rozvíjet kluky. Jak jsme psali výše, stejně jak si na nás zvykají kluci, tak si zvykají i rodiče. Snažíme se jim vycházet maximálně vstříc, stejně tak jako oni nám.

Co budete chtít v následující sezóně zlepšit ve vašem týmu?
Nejdůležitější pro zlepšování kluků je jim vytvářet neustále konkurenci. Proto se pokusíme přivézt další hráče, kteří by nám pomohli v rozvoji hráčů. Co se týká tréninkového procesu, tak budeme pokračovat v nastaveném režimu. Kluci už budou vědět, co od nich očekáváme a oni to samé vědí o nás. Dalším pokrokem bude, že hráče vybavíme jednotným tréninkovým oblečením, abychom maximálně mohli reprezentovat klub a sami sebe.

Co byste rádi viděli za zlepšení ve fungování celého klubu?
Pravidelně komunikujeme s vedením klubu.

Co vás zaujalo na právě probíhajícím MS v Brazílii?
Spousta věcí a poznatků.

Osoby:

Jaroslav Teplan