FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Jiří Nechvíla

19.9.2014 9:35   Daniel Morávek  

Už dávno mám za sebou léta, kdy jsem prožíval, že spoluhráči na rozdíl ode mě občas udělají chybu, říká nejlepší hráč na Tempu Jiří Nechvíla.

Jak se ti žije s tím, že jsi v klubu nejlepším hráčem?
Já to takto nevnímám, jelikož jsem tady už dlouho. Nyní se snažím hlavně pomoct klubu a klukům, kteří nejsou tak dobří.

Komu konkrétně se snažíš pomáhat? Kdo hlavně potřebuje tvoji pomoc?
Asi všichni, jelikož všechny převyšuji. Každý ze spoluhráčů tak ode mě radu v podstatě potřebuje.

FC Tempo Praha B - JM Chodov 0:4 FC Tempo Praha B - JM Chodov 0:4
Berou spoluhráči tvé rady? Nemají zbytnělé ego a nesnaží se tě občas ignorovat?
Většina spoluhráčů určitě ne. Možná několik mladších si myslí, že na to mají. Když jsou pak ale na hřišti a vidí rozdíl mezi mnou a jimi, tak zpravidla zavřou pusu a poslouchají na slovo.

A nevadí ti, že ti to spoluhráči občas kazí?
Ne, ne, to určitě ne. Už dávno mám za sebou léta, co jsem to bral vážně a prožíval, že spoluhráči, na rozdíl ode mě, občas udělají chybu. Nyní hraji hlavně pro radost a soustředím se jen na sebe.

Je mi jasné, že tak dobrý jako ty, nikdo na Tempu není. Přesto, dokážeš najít někoho, kdo se alespoň trochu blíží tvým kvalitám?
Asi si na hřišti nejvíce rozumím s Jirkou Hronem, Zdeňkem Slavíčkem a Tomášem Vitáskem.

Jen tři hráči? Tedy tito tři nejsou o deset levelů níže než ty, ale pouze o pět?
Nevím, jestli bych to řekl takto, ale prostě s těmito třemi jsem schopný si tzv. dát balon.

Je mi jasné, že jsi v létě, stejně jako každý rok, dostal řadu nabídek z lepších klubů. Jaká z nich byla nejzajímavější?
Asi ta z Barcelony, kde jsem strávil týden. Ukazovali mi, jak funguje zázemí klubu a snažili se mi vytvořit pozici v týmu, která by mi vyhovovala. Nakonec ale úplně nesplnili mé požadavky a nabídku jsem proto odmítl. Mám navíc Tempo v srdíčku a musel bych dostat opravdu výjimečnou nabídku, abych odešel.

Které požadavky nebyla Barcelona schopná splnit?
Chtěl jsem dres s číslem deset a kapitánskou pásku.

Tempo ti tyto věci dalo?
Na poslední týmovou fotku ano.

Jiří Nechvíla na testech v Barceloně Jiří Nechvíla na testech v Barceloně
Navzdory tvým neuvěřitelným schopnostem jsi v tomto roce nastoupil v základu áčka jen dvakrát, čím to?
V prvním kole jsem byl v základu, kdy jsme s těžkým soupeřem uhráli cennou remízu 5:5. Pak jsem byl na stáži v té Barceloně, čili jsem ze sestavy vypadl. Trenér sice chvíli uvažoval, že by mě i tak napsal do základní sestavy, přestože jsem tu nebyl. Aby kluci aspoň formálně cítili moji přítomnost. Nakonec jsem ale trenérovi řekl, ať to nedělá a ať dá šanci někomu z mladých, třeba Pepovi Hurkovi. Po návratu jsem hned nastoupil na závěrečné minuty zápasu s Čafkou, kde jsem aspoň zachránil, že jsme nedostali deset gólů. Teď jsme potřebovali nulu s Hájemi, tak jsem šel do základu a nula z toho samozřejmě byla.

Nevadí ti, že když hraješ, jsi odsunutý na stopera?
Nevadí, už nemám ambice dávat padesát gólů za sezónu jako dříve. Nyní dávám hře směr a snažím se usměrňovat mé slabší spoluhráče.

Jak jsi nepostradatelný, ukazují letošního výsledky béčka, ze kterého jsi na konci loňské sezóny odešel. Béčko jde od porážky k porážce. Jednou jsi letos za béčko nastoupil a hned z toho byla nejnižší porážka v sezóně. Nezkusíš béčko zachránit? Že bys přišel na zápasy?
Tak určitě. Uvidíme, jak na tom budou kluci po podzimu. Kdyby byly výsledky pořád špatné, tak samozřejmě zaskočím pomoct a B-třídu udržet.

Legendárních momentů máš ze své kariéry desítky až stovky, přesto, nejen podle mě, jeden z nich vyčnívá. Jde o gól, který jsi dal Aritmě. Můžeš tuto neskutečnou branku přiblížit čtenářům?
Tenkrát jsem se vrátil po zranění, kdy jsem tři čtvrtě roku nehrál. Nejprve jsem nastoupil proti Čafce, kdy jsem odehrál skvělý zápas. Následně nastal zápas s velkým Z, tedy o první místo s týmem Aritmy. Utkání bylo velice medializované, psalo se o něm v novinách a přišlo na něj 600 či dokonce možná 1000 diváků. Na mě tenkrát Aritma nasadila černého koně, a to doslova. Nicméně měl smůlu, že stál na zmizíku, respektive na mě, a proto ve 20. minutě střídal. Poté jsme kopali roh, na který jsem si krásně naběhl a poslal balon do šibenice. Žel jsem se brzy opět zranil a musel jsem za stavu 1:0 střídat. Naše hra se pak sesypala, naštěstí to kluci dokázala doválčit do stavu 2:2. Za to jim chci určitě zpětně poděkovat, protože si dokážu představit, jak těžké to beze mě muselo být.

FC Tempo Praha B - AFK Olympia Šeberov FC Tempo Praha B - AFK Olympia Šeberov
Závěrem bych se rád optal na tvůj osobní život, stále jsi se svoji přítelkyní právničkou?
Ano. Nebál bych se říci, že jsem našel svoji životní lásku.

Jakou plánuješ se svojí láskou budoucnost? Před časem jsi říkal, že by ses už nebránil rodině, stále to platí?
Ano, zcela vážně říkám, že bych chtěl dítě. Partnerka však zatím nechce, jelikož potřebuje splnit nějaké pracovní povinnosti.

A co svatba? Brácha do toho práskl před několika měsíci, co ty?
To musím ještě vymyslet, přítelkyně čeká na požádání o ruku.

To tak bývá.. Plánuješ ji tedy požádat?
Chystám, ale ještě nevím kdy.

Osoby:

Jiří Nechvíla

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:37)

Tagy:

    Rozhovor týdne