FC Tempo Praha

Koller: Úkolem je udržení přeboru

12.1.2015 10:02   www.fotbalpraha.cz  

Tempo se chystá na boj o záchranu: přijdou hlavně posily do útoku.

Přípravy některých konkurentů jsou v plném proudu, Tempo se ale teprve pozvolna rozkoukává v roce 2015. Mužstvo přezimuje na třináctém místě Pražská teplárenská přeboru, ale trenér Libor Koller nikam nespěchá. "Stačí, když se scházíme každou středu, naplno se rozjedeme až 26. ledna," tvrdí kouč týmu ze Lhotky, který na podzim uhrál čtrnáct bodů. Poslední Radotín získal jen o čtyři body méně.

 
Finále Poháru PFS: FC Háje JM - FC Tempo Praha 2:2, 6:5 pk Finále Poháru PFS: FC Háje JM - FC Tempo Praha 2:2, 6:5 pk
Leckdo by očekával, že do toho v zimě pořádně šlápnete, aby byl tým nabušený do jarních bojů. Proč jste se rozhodl dát týmu delší volno?
Myslím, že je dost času, abychom stihli vše, co je třeba. Samozřejmě jsem si představoval, že budeme v tabulce po podzimu výš. Ale jedna věc jsou výsledky a druhá pak samotné výkony. Podle nich si myslím, že můžeme myslet v tabulce výš. Herně jsme na tom určitě lépe, než by se podle výsledků mohlo zdát.

Kam až tedy může Tempo myslet?
Pochopitelně by bylo fajn, kdybychom byli v klidnějším středu tabulky. Ale já vždycky klukům říkám, že je důležité, aby tým o něco hrál. O první místo, nebo třeba o udržení. Pak to má teprve pořádný náboj.

Tak to vás ale čeká druhá varianta, že?
Je to tak a my s tím počítáme, že nás čeká boj o záchranu. Je taky pravda, že máme mladé a nezkušené mužstvo, takže to bude pro tým velká škola.

Tou nezkušeností si vysvětlujete, že Tempo bylo schopné vyhrát 5:0, remizovat 5:5, ale prohrát i 2:7 nebo 2:8?
Přesně tak, to je právě tím mládím. Problém nastal, když nám soupeř odskočil třeba na rozdíl dvou branek, pak to bylo i o hlavě. Navíc se nám třeba povedlo dát gól, což mohlo soupeře rozhodit, jenže místo toho, abychom měli zápas víc pod kontrolou, jsme sami rychle inkasovali a na koni byl soupeř. Vážně to ale herně nebyl žádný propadák, to si může říct jen někdo, kdo se podívá na výsledek, ale ta utkání nesledoval. Vypadala jinak.

Jenže jste dostali sedm i osm branek. Ty gólové příděly vás ale jako trenéra musely hodně bolet. Jak jste je snášel?
Pro trenéra je to samozřejmě drsný, když to padá vašemu týmu do brány. My jsme o tom s hráči pochopitelně mluvili. Věřím, že po tom půlroce v přeboru to bude lepší. Ale je mi jasné, že půlrok na to, aby všechno hráči dostali v tomhle směru pod kontrolu, nestačí. Myslím, že nebude stačit ani rok. Ale je důležité, aby hráči tyhle zkušenosti sbírali. Proto je hlavním úkolem Tempa udržení v přeboru, aby se na téhle úrovni hrálo dál, a tým se postupně zlepšoval.

 
Sokol Kolovraty - FC Tempo Praha 1:6 (1:3) Sokol Kolovraty - FC Tempo Praha 1:6 (1:3)
Tempo se v létě po roční pauze vrátilo do přeboru. Jaký dojem ze soutěže máte?
Když vezmu Kopaninu, Královice, Uhelné sklady, vlastně celou první šestku tabulky, tak tam jsou hodně dobré mančafty, které mají výborné hráče. A pak je tam ten zbytek. Určitě bych neřekl, že tam je nějaké slabé mužstvo.

Zkušené hráče mají třeba i Třeboradice, kde jste uhráli remízu 5:5. Co jste si v tu chvíli říkal?
Byl to první zápas sezony, kdy bylo na obou stranách hodně očekávání. My jsme do toho utkání šli po strašidelné přípravě, kdy jsme dávali tým dohromady za běhu. Takže by si někdo mohl říct, že je ten bod z Třeboradic pro nás dobrý, ale je třeba si uvědomit, že jsme inkasovali branku na 5:5 vlastně z posledního nákopu…

Když jsme u těch inkasovaných branek, Tempo je v tomhle směru jedním z nejhorších v přeboru.
Mrzí mě to. Hlavně proto, že hodně inkasovaných branek bylo laciných. Kluci, jak jsou mladí, tak prostě určité herní situace nepředvídali. Nepočítali s tím, kam se třeba může míč odrazit, no a soupeři to dokázali trestat.

Chtělo se po některých přídělech vůbec gólmanům do branky, nedávali si přednost?
V brankářích tohle všechno určitě nebylo. Ti si museli občas připadat jako otloukánci. Na podzim se v brance pravidelně střídali, nebyl žádný problém.

Když jste zmiňoval mládí hráčů, nezkusíte získat během zimy nějakého zkušeného hráče, který by ty mladé kočíroval?
Touhle cestou na Tempu nepůjdeme. Navíc je tam Michal Netušil, kterému je třicet, takže touhu získávat nějaké zkušené hráče nemáme. My máme všeobecně hodně ofenzivních hráčů, do defenzivy méně, takže je pak vidět, když nám tam někdo vypadne. Pak to všechno lepíme. Musejí tam zaskakovat hráči ze středové řady, co mají v plnění defenzivních povinností co zlepšovat. Na tom budeme pracovat.

Takže nebude žádná posila do defenzivy?
Jeden hráč do obrany se nám vrátí po půlroce ve Francii, ale jinak nás spíš posílí tři ofenzivnější fotbalisté. S hrou dopředu to bylo na podzim daleko lepší. Ale jak už jsem říkal, tak nás srážely hloupé inkasované branky. Takže jsme třeba v některých zápasech vedli a nakonec jsme je ztratili.

Hodně velká očekávání byla ohledně toho, jak zvládne podzim v přeboru útočník Nwogu. Patří mezi nejlepší střelce. Jak si vedl vašima očima?
Chris se teď na podzim snažil. On dobře ví, že kdyby chtěl a dával tomu maximum, tak by měl i na vyšší soutěž. Kvality na to určitě má, problém jsou jeho výkyvy ve výkonech. Je mladý, když na sobě bude dál pracovat, má na to, aby šel nahoru. Zatím ale nedokáže udržet formu. Jednou zazáří a příště je to, bohužel, jiné.

Zmínil jste, že příprava se teprve rozběhne. Co na hráče čeká?
Myslím, že to bude taková klasika. Tréninky třikrát nebo čtyřikrát týdně, posilovna, spinning. Tentokrát jsme vynechali zimní turnaj. Když jsme ho hráli, začínalo se brzy a pak byla příprava moc dlouhá. Teď jsme zkusili jít cestou přípravných zápasů. Čekají nás tam třeba Háje, Horní Měcholupy, nebo Čelákovice. Je to takový mix soupeřů z přeboru a okolních soutěží. Myslím, že všechno, co máme v plánu, stihneme a budeme na jaro dobře připravení. Cíl je jasný, chceme se udržet v přeboru.

Osoby:

Libor Koller