FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Jiří Valášek

12.3.2015 14:32   Dominik Kadlec  

Hrající legenda a zároveň tempácký hospodský.

Často býváš terčem vtipů, že v hospodě U Krychle jen zdražuješ. Jak tomu je doopravdy a jak na takovéto narážky reaguješ?
To je takový kolorit v kabině béčka. V podstatě každý trénink nebo taktická příprava tím začíná :-). Prostě ti kluci, kteří na mě nemají fotbalově, se snaží nějakým způsobem to řešit jinak, takže bývám terčem vtipů o zdražování v hospodě. Už to ani neřeším:-).

Hospůdka U Krychle - zahrádka Hospůdka U Krychle - zahrádka
 
Podobné narážky mají i hráči v áčku, u nich to nebude o tom, že by na to neměli fotbalově.
Jo také tam pár hráčů ještě znám, takže k těm narážkám také dochází. Asi to bude ze stejného důvodu:-). Tak to prostě je, zdražují se náklady na provoz, zdražují se potraviny, zdražuje se i v hospodě. Pivo pivovary zdražily loni v polovině listopadu a my jsme ho zdražili až teď. Navíc pro naše zákazníky nyní během března a dubna točíme jedenáctku za cenu desítky. Já konkurenci v okolí sleduji, takže se také snažíme držet nižší ceny, jelikož k nám to mají zákaznici trochu dál. Tady je to malý provoz a když ti zdraží dodavatel, tak musíš holt zdražit také.

Jak dlouho hospodu provozuješ? Jak ses k hospodě na Tempu dostal?
…tak nějaký pátek už to bude … před lety, když se to tady na Tempu začalo měnit, jsem s Vencou Nechvílou vyhrál výběrové řízení na rekonstrukci a provozování, skočil jsem do rozjetého vlaku a od té doby se v něm vezu:-).

Byl to tvůj sen, mít hospodu?
Sen? .. to asi ani ne. Sen je nic nedělat a brát za to peníze, ne?:-) …to tady ale rozhodně nejde. Tady je to takové HOSPODÁřství se vším všudy:-). Spíš to byla na začátku výzva. Tenkrát na začátku jsme začínali spolu s Vencou Nechvílou, dohromady jsme to měli asi rok a půl, kdy jsme to převážně předělávali a přestavovali. On se tady pak ale zamiloval a už ho to až tak nebralo, tak od té doby to dělám sám.

Už je to tedy pěkná doba, proč už nemáš rodinný domek na Lhotce?
Je pravda, že jsem na Lhotce odmala, že to tady znám. No, asi z toho důvodu, že ta hospoda tak nevydělává, abych si mohl postavit barák na Lhotce (smích).

Mnoho z nás přivítalo, že se Krychle stala nekuřáckou hospodou. Jak se to promítlo do návštěvnosti, tržeb a zisku?
Původní impuls na nekuřáckou hospodu byl od vedení, také tehdy i od kádru áčka a já sám jsem také nekuřák a souhlasím s tím. Hospoda je také součástí sportovního areálu, kde se pohybují sportovci a děti, takže to je také důvod, proč by měla být nekuřácká. Co se týká návštěvnosti, tak o část hostů, kteří sem chodili, jsme přišli. Na druhou stranu přibylo nových zákazníků, takže se to tak nějak vyrovnalo. Přes léto se to ani moc neřeší, protože je tady velká zahrádka a lidé chodí ven. Na zahrádce si mohou zakouřit, takže ten zákaz uvnitř nevadí. Spíše je to otázka zimy, kdy tady lidí není až tolik, tam se ten zákaz promítl.

Hospůdka u Krychle Hospůdka u Krychle
 
Jaký máš názor na to, že by kouření v hospodách bylo zakázáno ze zákona?
Vzhledem k tomu, že my už nějakou dobu fungujeme jako nekuřácká hospoda, tak v tuto chvíli jsem spíš pro, aby to zůstalo co nejdéle, jak to je. My jsme v okolí jedna z mála nekuřáckých hospod, v případě, že by to bylo v ostatních hospodách, tak o tuto výhodu přijdeme a sem to mají lidé z okolí dál než do jiných restaurací. A aby se to striktně nařídilo odněkud takhle všem, tak to asi také není dobré. Mělo by to být spíše řízeno trhem a zákazník ať si vybere.

Často se diskutuje téma vody z kohoutku v restauracích. Co si o tom myslíš ty?
Tady jsem za jedno s panem Pohlreichem, voda z kohoutku zdarma do restaurace prostě nepatří, nic není zadarmo:-).

U Krychle si tedy vodu z kohoutku nedáme?
Myslím, že dáte, voda z kohoutku nám normálně teče:-) Většina lidí včetně mě nejde do restaurace proto, aby pila vodu z kohoutku. Ale jsme Češi a chtít slevu nebo něco zdarma je takový národní sport. Zrovna nedávno jsem to viděl vyřešené tak, že vodu z kohoutku měli v ceníku a pokud o ní má zákazník zájem, tak si jí může koupit.

A jaká je taková optimální cena vody z kohoutku?
Měla by být určitě nižší, než je cena nejlevnějšího nealkoholického nápoje. Nemůže to být ale zase extra nízko, protože by si pak třeba nikdo nekupoval jiné nealkoholické nápoje.

Chystají se nějaké novinky v hospodě?
Jak jsem říkal, je to takové hospodářství a nikdo jiný kromě obsluhy tu není, takže je dost práce s provozem, údržbou a opravami, aby ti to nespadlo na hlavu. A sám víš, jak to tu třeba vypadá po rozlučce Áčka nebo nějaké oslavě Jirky Nechvíly:-). Na léto teď budeme zase připravovat velkou zahrádku, budeme vylepšovat dětský koutek. V areálu sice je, ale od hospody docela daleko. Co se týče sortimentu, tak teď točíme místo desítky tu jedenáctku. Na Velikonoce bude opět zelené a dvoubarevné pivo a měl by být i točený ALE od Bernardu. V sortimentu nabízíme už tradičně pivní speciály, kde nabízíme piva z již ověřených malých pivovarů, ale i piva, které jsme tu ještě neměli. Teď jsme vyzkoušeli nealkoholické pšeničné pivo, které si lidé pochvalují.

Nebylo by vhodné přesunout část zahrádky ke hřišti, tak aby bylo možné posedět přímo u hřiště? Jako to bývá třeba při Tempo Cupu?
To je dobrá myšlenka, ale je to složitější. Ono původně měla být hospoda dole v nové budově, a tady šatny a tím by to bylo i vyřešené. Ale nakonec se tam udělaly jen šatny a dole malá kantýna. Mám ale vyzkoušené, že mít otevřenou hospodu a kantýnu celý den přes zápasy se nevyplatí. Teď na jaře tam ale postavíme alespoň stoly, jako se tam využívají třeba při Tempo Cupu. Myslím, že lepší je na velké zahrádce v případě potřeby zprovoznit velký gril a výčep, ale tam zase není ideální zázemí.

Stále ještě aktivně hraješ za B tým? Co tě k tomu vede a jak dlouho ještě vydržíš?
Já jsem na Tempu odmala, žádná náplava ze Zlíchova nebo Dolních Břežan:-), fotbal mě pořad baví a celý život jsem zvyklý sportovat. To, jak dlouho budu hrát, závisí na tom, jaká bude parta, jací tam budou lidé, jaké bude zdraví. Ale vzhledem k tomu věku to už na moc dlouho nevidím (smích).

Kyje - FC Tempo Praha B 5:2 Kyje - FC Tempo Praha B 5:2
 
S tím souvisí zřejmě i to, že se ti říká bebíčko, protože velmi často poctivě doléčuješ zranění. Co nám k tomu řekneš?
V tomhle věku už mám na ta zranění nějaký nárok, ale na doléčování zranění a bebíček jsou v béčku jiní.

Kdo třeba?
Myslím, že pan doktor Slavíček mezi ně určitě patří.

Když jsi přecházel z dorostu do mužů, trvalo ti chvíli, než ses prosadil do áčka. Čím to bylo?
Tak přesně už si to nepamatuji, ale já jsem, myslím, tehdy v červnu skončil školu a v listopadu šel hned na základní vojenskou službu, to ty asi už nevíš, co je:-). Přes léto se fotbal nehraje, takže v Áčku jsem možná na chvilku byl během září a října. V tu chvíli jsem odtud na rok vypadl, pak jsem se vracel do béčka, jinak to asi ani nešlo, protože jsem vlastně rok nehrál. Když jsem byl ještě dorostenec, tak jsem chodil hrát i za béčko a za áčko na lavičku.

FC Tempo Praha B - SK Újezd Praha 4 2:2 FC Tempo Praha B - SK Újezd Praha 4 2:2
 
Když jsi tedy ještě pamětníkem vojny, mohl bys nám, kdo jsme ji nezažili, říct, co ti dala? Doporučil bys jí nám?
Já měl vojnu už jen na rok a nemůžu si na ni stěžovat. Asi bych vám jí doporučil, říkalo se, že vojna z tebe udělá chlapa a je pravda, že v tu chvíli jsi se musel začít starat o sebe sám. Podívej se dneska třeba takový Jirka Nechvíla, pořád ne a ne vyletět z hnízda, no a nebo ty:-). A pak by asi taky stálo zato mít nějakou základní přípravu a přehled co, jak a kde dělat, pokud by bylo potřeba a nestačila nám profesionální armáda.

V zimě jsi laboroval se srdečními problémy, přidal ses tak k dalším tradičním tempáckým marodům. V čem byl problém u tebe?
Nějaké problémy se srdcem sice mám, ale hraji s tím celý život a vždycky se s tím dalo žít. V zimě to s tím ale pravděpodobně nesouviselo. Měl jsem najednou vysoký tlak, ale pak se přišlo na to, že to bylo pravděpodobně od zubů.

Jsi tedy plnohodnotně připraven na záchranu B týmu? Co pro ni uděláš?
Připravený jsem stejně jako celý zbytek B týmu, třeba Stejsky šel za posledních pár měsíců neskutečně nahoru (smích). Tam půjde spíš o to, co pro to udělají všichni dohromady. Nejsme tým, který dokáže utáhnout jednoho nebo více "chodičů", kteří si tam přijdou jen zlepšit statistiku "houslí". Všichni tam budeme muset nechat maximum a i tak to nemusí stačit. Bude to těžké. V béčku nás je teď 6 až 7 standardních hráčů a také pár nestandardních, jako třeba Vity:-). Ostatní se doplňuje z dorostu nebo z áčka. Bude to tedy i o tom, jak k tomu přistoupí hráči, kteří tam jsou na pomoc z dorostu a nebo na rozehrání z áčka.

Osoby:

Jiří Valášek

Tagy:

    Rozhovor týdne