FC Tempo Praha

Rozhovor týdne: Michal Netušil

30.4.2015 11:44   Dominik Kadlec  

Třiadvacet let je na Tempu současný kapitán A týmu a trenér U17.

Michale v kolika letech jsi začínal s fotbalem a jak dlouho už jsi tedy na Tempu?
S fotbalem jsem začal v sedmi letech. Na Tempu jsem neuvěřitelných 23 let bez přerušení.

Neměl jsi nikdy tendenci odejít?
Takové úmysly jsem neměl, protože mě fotbal vždycky bavil. Je to moje životní láska.

SK Střešovice 1911 - FC Tempo Praha 1:3 SK Střešovice 1911 - FC Tempo Praha 1:3
 Měl jsi nabídku z nějakého klubu?
Žádnou nabídku jsem neměl. Ale jednou jsem měl telefonát z nějakého klubu (už nevím odkud), jestli nechci jít hrát jinam. Ale nakonec se z toho vyklubalo, že si ze mě kamarádi udělali srandu. Samozřejmě jsem je poznal v telefonu. Měl v tom prsty všem známý Daniel Morávek.

V áčku jsi byl vždycky považován za flamendra a párkrát jsi od trenéra inkasoval i pokutu, od zimy však nosíš v áčku kapitánskou pásku, dá se říct, že už ses zklidnil?
V mládí jsem nebyl příliš zodpovědný. To je pravda. Dokonce jsem zaplatil i dost peněz. Dalo by to i na slušnou měsíční výplatu. To k mládí ale asi patří.  Ale teď už to beru mnohem víc zodpovědněji. Asi to taky přichází s věkem. Navíc by starší hráči měli jít příkladem mladším spoluhráčům.

V posledních třech kolech se áčko zlepšilo a dokázalo porazit Královice a Vršovice, čím to je?
Nechci být prorokem, ale myslím si, že hlavní příčinnou bylo přeřazení Chrise do béčka a naopak se vrátil Tománek. Díky tomu je v týmu klidnější nálada a neštěkáme po sobě tolik. Hlavně na sebe řvali Chris s Lukasem a mělo to dopad na celý tým. Navíc jsme začali hrát více ze zajištěné obrany a necháváme soupeře tvořit a my vycházíme z brejkových situací. Tenhle systém nám více vyhovuje, ale je to o zodpovědnosti každého hráče.

Jak vidíš své působení v áčku dál?
To je ve hvězdách. Záleží to na zdraví a různých okolnostech. Je pravdou, že už patřím k matadorům a už mě taky každý trénink a zápas bolí víc než ve dvaceti. Ale nějaký ten pátek tam snad ještě budu.

Áčku se nedaří dlouhodobě ustálit v klidných vodách přeboru, čím si myslíš, že to je?
Těžko říct. Myslím si, že máme dost mladý a úzký kádr. Stačí, aby se někdo zranil nebo nemohl jít na zápas, a pak máme hned problém dát jedenáctku dohromady. Navíc nás chodí málo na tréninky a potom je znát, že nemají všichni hráči dobrou fyzičku. To se projeví ve druhém poločase každého zápasu, kde nám dojdou síly a soupeř toho dokáže využít.

Jaké je nebo bylo tvé nejlepší fotbalové období?
Dobře se mi hrálo v dorostu pod trenérem Žižkou. Potom se mi hrálo dobře v chlapech pod vedením trenéra Gregora. To jsme měli super partu a taky se nám dařilo výsledkově. Mně se navíc dařilo vše, do čeho jsem kopl.

Kromě aktivního hraní trénuješ také mladší dorost, běhají ti v týmu nějací hráči, se kterými by sis mohl v áčku zahrát?
Řekl bych, že by se tam tak dva tři mohli najít. Je ale otázkou, jestli u fotbalu zůstanou a nebudou chtít skončit.

FC Tempo Praha - ABC Braník 1:5 FC Tempo Praha - ABC Braník 1:5
 Co se snažíš klukům nejvíce vštípit?
Hlavně bych chtěl, aby se naučili po ztrátě míče být aktivní a snažit se získat míč. Dále bych chtěl, aby se naučili se více soustředit na převzetí míče a následně ho dobře přihráli. Ale zdá se mi, že to je boj s větrnými mlýny.

Jak vidíš svou budoucí trenérskou kariéru?
Na příští rok jsem se domluvil s Lukášem Kafkou, že budeme společně dělat starší dorost. Tak na následující rok mám jasno. Co bude dál, je ve hvězdách.

Spoléháš se v trénování na to, co jsi sám prožil nebo se zajímáš o nové přístupy a pokud ano, tak jakým způsobem?
Ze začátku trenérské kariéry jsem hodně těžil z vlastních zkušeností. Teď jsem ale mnohem otevřenější novým poznatkům. Hodně k tomu přispívá doba internetu. Hodně mě poslední dobou zajímá trénování podle coervera. Myslím si, že je to základ pro mladé fotbalisty.

Na co by ses chtěl zeptat kohokoliv v klubu?
Nevidím do hloubky vztahů mezi vedením a trenérem Kollerem. Ale chtěl bych se zeptat, zda by nemohli nějak do budoucna pomoct s posílením kádru pro áčko. Nevím, jak to mají nastavené, ale bez posil budeme mít stále problémy s výkonností, pokud se neustálí počet hráčů v týmu. Přece jen se fotbal nedá hrát ve 14 lidech v týmu.

Osoby:

Michal Netušil
Michal Netušil

Tagy:

    Rozhovor týdne