FC Tempo Praha

I bod by byl málo, ví trenér Dedek

5.5.2015 13:17   www.fotbalpraha.cz  

Benfice se po domácí porážce s Duklou Jižní Město vzdálila možnost záchrany v I.B třídě.

Nebyli daleko od remízy se silným soupeřem. Jenže rezerva Tempa prohrála v utkání I. B třídy skupiny B s favorizovanou Duklou Jižní Město 1:2 a zůstává s odstupem šesti bodů na posledním místě tabulky. Za výkon se svěřenci hrajícího kouče Petra Dedka stydět nemuseli, ale body zásadně chybějí. "I remíza by byla v naší situaci málo, ale prohra o gól je ještě míň," shrnul dojmy ze zápasu Dedek.

FC Tempo Praha B - FK Dukla Jižní Město 1:2 FC Tempo Praha B - FK Dukla Jižní Město 1:2
V tabulce vás dělilo před výkopem 32 bodů, nakonec jste o gól prohráli, když jste se o remízu rvali do poslední chvíle. Jaké to bylo podle vás utkání?
Vyrovnané to podle mě nebylo. Samozřejmě jsme si to ulehčili tím, že jsme zalezli, to se vždycky hraje jednodušeji. Zápas jsme odmakali, potvrzuje se, že na jaře je to v našem podání úplně jiná písnička než na podzim. Ale už se to asi bude honit hodně těžko.

Říkáte, že je to na jaře jiná písnička. Stejně to ale vypadá, že nakonec bude smutná…
Asi jo, protože všichni hrají v pohodě. U nás to zkrátka ovlivnil podzim, to jsme hráli naivní fotbal a teď už to honíme na poslední chvíli. Samozřejmě nám proti Dukle Jižní Město pomohli i kluci z áčka. Kdybychom hráli jenom hráči z béčka, tak by to asi bylo horší.

Zmínil jste, že na jaře se rezervě Tempa vcelku daří, ale po zpackaném podzimu to asi nebude k záchraně stačit. V čem je ten posun k lepšímu na jaře nejznatelnější?
Jsme daleko víc organizovaní. Na podzim k nám přišli nějací kluci z áčka, další se vrátili, tak si asi mysleli, že to půjde samo od sebe a hráli jsme takový naivní hurá fotbal a dostávali jsme jednoduché a hloupé góly. A pak už to nešlo. Hráli jsme do plných a dostali jsme i další góly. Teď na jaře je to jednodušší, lépe se to klukům říká. Musíme zalézt, protože máme těch bodů tolik, kolik máme. Ale stejně jsme udělali jenom jedno vítězství.

A k nim jste přidali ještě tři remízy, když jste si bod připsali třeba proti hodně silné rezervě Ďáblic. To mohlo tým nakopnout…
Jenže remízy jsou v naší situaci a tříbodovém systému málo. A prohry o gól, jako tahle s Duklou a třeba ta předchozí s PSK Union, jsou ještě míň.

Bod jste mohli přidat i proti Dukle Jižní Město, možná chyběla i trocha štěstí, když soupeř rozhodl chvíli před koncem…
Sice bychom měli bod, ale v naší pozici v tabulce by asi nic moc neřešil. To, že jsme dostali druhý gól, si až tak neberu. Spíš jsme se měli střelecky prosadit sami a přidat nějakou branku. Soupeř to za stavu 1:1 otevíral, už bych řekl až zoufale a měli jsme tam spoustu akcí, kde bylo přečíslení a tam chyběla troška klidu. V podstatě to bylo podobné jako před týdnem, kdy jsme taky o gól prohráli. Bylo tam hodně hezky rozjetých akcí a ve finále z toho nebyla ani šance. Vepředu jsme teď jaloví.

Vyburcovalo vás, když jste si zahráli proti týmu, který se jmenuje Dukla a má ve svém středu borce jako je Luděk Zelenka?
Tak možná pro některé mladší kluky to bylo zvláštní, ale já jsem už na Hanspaulce potkal takových kluků z ligy, i v době, kdy hráli nejvyšší soutěž, že mě to až tak nebere.

FC Tempo Praha B - FK Dukla Jižní Město 1:2 FC Tempo Praha B - FK Dukla Jižní Město 1:2
Nakonec vás k porážce odsoudilo další známé jméno v dresu soupeře. Nejprve se trefil Martin Lafek a vítězný gól vstřelil jeho syn Jakub.
Ani nevím, který ten mladší Lafek je. Dali sice góly, ale kdo si myslí, že byli třeba vidět víc než Luděk Zelenka, tak to pozor. Luděk se nezdá, ale je platný. Ono to vypadá, ale on si pokryje míč, neztratí jediný balon, je tam ta chytrost. Klobouk dolů na to, že vypadá, že pořád kulhá. Na to to tam udrží hezky.

Co se týče rezervy Tempa, tak to nevypadá dobře směrem k udržení. Nestraší vás při postavení áčka v přeboru sestupový double?
Mohlo by to skončit i trojím sestupem, protože dorost na tom taky není úplně nejlépe. Ale já si myslím, že jestli, tak to budeme jenom my. Věřím, že kluci v áčku už se dali dohromady a už to tam šlape.

Nedávno byl přeřazen do rezervy střelec Nwogu, ale ve statistikách je u něj uvedený jen jeden gól a proti Dukle JM vůbec nenastoupil. To trucuje? Nebo má nějaký trest?
Byl vyřazený z áčka, týden to kousal, pak přišel. Hrál a měl spoustu šancí, ale gól nedal. Pak se na týden zase vypařil. Teď zase přišel a hrozně se divil, že ze soupisky áčka mohou být jen dva a já že si vezmu jiné kluky. Áčko hrálo v pátek, tak se kluci sami nabízeli. O těch vím, že mi to odbojují komplet.

Takže platí to, co se říká už dlouho, že Nwogu je obrovský talent, ale musí si všechno srovnat v hlavě?
Kdybychom byli tým, který vyhrává, tlačí a buší do někoho, tak se tam může nějaký tulák schovat, pak občas vykoukne a dá gól. Ale my potřebujeme, aby všichni celý zápas makali. Do tohohle systému to není hráč. Jinak ale platí, že je to fotbalista od Boha.

Sedí vám role hrajícího trenéra?
Když je to možné, tak nastoupím. Vždycky se tým skládá z béčka, áčka a dorostu. Nejdřív to vypadalo, že budu hrát asi vepředu, pak to vypadalo, že z áčka a dorostu bude tolik lidí, že hrát ani nebudu a nakonec to dopadlo, že dva zezadu vypadli, takže jsem nastoupil tam. Pořád se to vyvíjí. Když bude dost lidí, tak hrát nebudu.

Očima Martina Lafka, střelce prvního gólu Dukly Jižní Město:
Vítězství se nerodilo snadno, to jsou přesně zápasy, kdy hraje tým z vrchních pater tabulky s posledním. Takže jsme si před zápasem říkali, že to bude hodně o bojovnosti a o morálce. A taky, že to může svádět k podcenění. Realita byla přesně taková. Sice jsme dali zaslouženého góla, ale soupeř pak vyrovnal ze standardní situace a bylo jasné, že to bude o morálu, důrazu a trpělivosti. Myslím, že nakonec jsme z toho tlaku dali ještě zaslouženě vítězný gól. Zápas jsme rozhodli na můj vkus pozdě, měli jsme vyhrát větším rozdílem. Soupeř bojoval, oni na jaře brali body silným soupeřům, ukazují se v plné parádě. Navíc je tam vždycky od soupeře cítit ten podtext Dukly, je tam exligista Luděk Zelenka, máme i další i skvělé hráče – Kristena, Janouška. I v kabině jsem říkal, že v téhle soutěži nejsou tak kvalitní hráči jako máme my, ale pravda je na hřišti a jenom jména nestačí, musíme to ukázat na trávníku.

Zápasy:

FC Tempo Praha B - FK Dukla JM 1:2 (1:1)

Osoby:

Petr Dedek

Fotogalerie

kompletní galerie (počet:28)